Een jetlag en z’n symptomen

Iedereen die wel eens op vakantie is geweest naar een gebied waar de tijdzone anders is dan in Nederland heeft waarschijnlijk wel eens een jetlag gehad. Anders heb je over het fenomeen vast een keer gehoord: mensen die na een lange vlucht doodop zijn, eindelijk in dat hotelbed liggen voor een goede nachtrust.. en dan om half vier midden in de nacht klaar wakker zijn! Natuurlijk was ik er op voorbereid dat ik met geen mogelijk aan dit horror-monstertje zou ontkomen. Zeker als je richting het oosten gaat, is het des te erger, want dat je een jetlag gaat hebben na een reis van 24 uur verspreid over ongeveer drie dagen kan iedereen wel bedenken. Een jetlag wil zeggen dat je slaap-waakritme is verstoord als je Wikipedia moet geloven, maar ik kan je vertellen dat je daar wel een waslijstje symptomen aan toe kan voegen.. Echt op élk vlak dook meneer jetlag op en dat mijn lichaam zo enorm ontregeld zou zijn, had ik niet verwacht.

Ontregelde ritmes

Natuurlijk was mijn slaap-waak ritme verstoord, maar ik vond dat het nog niet tegen viel met het kunnen slapen. Het scheelt misschien dat we meteen na aankomst niet naar ons bed maar de kroeg zijn ingegaan. Dit raadden ze ons trouwens ook aan, want zo zouden we nog meer moe zijn en de eerste nacht meteen goed kunnen slapen. En voor de meeste mensen heeft dit eigenlijk wel geholpen.

Dat heel mijn eetritme verstoord was is ook een bekend fenomeen dat komt kijken bij een jetlag. Helemaal geen honger op de tijden dat je zou moeten eten en op een random tijdstip zin hebben in een enorme maaltijd. Veel water drinken helpt hier erg goed tegen, en zeker in een warm land als Australië. Het gekke is dat ik helemaal geen trek had in de dingen die ik thuis heel lekker vind, en eigenlijk na 3 weken nog steeds niet,en andersom! Dat vond ik ook vreemd.

Vergeetachtig

Bovenstaande symptomen zijn best goed in te denken. Je zit immers in eens in een heel ander ritme, en je bent natuurlijk gewoon ook enorm vermoeid door de reis en het slechte slapen. Maar wat ik het vervelendste vond aan alles was dat ik zo ongeveer niet meer na kon denken! Normaal weet ik wat ik doe, waar ik mijn spullen bijvoorbeeld neerleg, wat mijn doel is van een handeling, etc. Maar echt, ik heb na een week van vergeetachtigheid echt even gedacht dat er iets mis was gegaan in de bovenkamer. Vanaf het moment dat ik voet aan land zette in Australië was ik alles kwijt. Letterlijk en figuurlijk. Had ik mijn sleutel van mijn kamer gepakt, wist ik twee seconden later niet meer waar ik het ding had gelaten. Hoeveel geld had ik ook al weer gepind? En heb ik nou wel of geen telefoon bij me? En 1 uur na mijn ontbijt wist ik niet eens meer wat ik had gegeten (terwijl dat door die weinige honger helemaal niet veel was). Waar zijn we gisteren ook al weer geweest? Waar ben ik überhaupt?! Mijn hoofd was een grote zeef en dat voor zeker een week. Verschrikkelijk! Iets wat ik totaal niet van mezelf gewend ben; het was echt een belemmering. Op dat moment snapte ik ook heel goed waarom er smartphones zijn uitgevonden en daar heb ik dan ook veel gebruik van gemaakt; alles heb ik op de foto gezet. Ik heb geprobeerd om er tegenin te gaan en dat is op een gegeven moment gelukt. Ik wilde niets meer vergeten en ik had me erop ingesteld dat ik gewoon wilde gaan slapen. Het is dus je mindset die je nodig hebt.

Tussen de oren: selffulfilling prophecy

Maar zit zoiets niet tussen je oren? Is het niet dat je weet dat je een jetlag zal gaan hebben en daar dan de symptomen ervan ondervindt? Of kan je het juist tegengaan; omdat je het weet dat je erin komt, zodat je je ertegen kunt verzetten? Hoewel ik nu zelf ervaringsdeskundige ben, kan ik het niet met zekerheid zeggen, maar gezien de psychologie in het algemeen denk ik dat het eerste punt zeker wat in zich heeft. De theorie die hier op aansluit is de selffulfilling prophecy theory. Je gaat je gedragen naar een voorspelling. Dat kan met vooroordelen zijn. Bijvoorbeeld: over het algemeen staan vrouwen bekend als slechte chauffeurs in het verkeer. Wanneer je een vrouw bewust maakt van haar geslacht en haar daarna een route zou laten afleggen in de auto, zal ze dit slechter gaan doen. Ze handelt dan als het ware naar het vooroordeel en zo maakt ze een verwachting waar. Het klink misschien een beetje vreemd, maar zo kan het dus ook met een jetlag gaan. Er is een verwachting: ‘ik ga moe zijn’, dus je bent moe.

Bron: caminodesantiago.me

Er bestaan heel veel websites met tips tegen jetlags, en de clichés zijn waar; het is belangrijk om zo snel mogelijk mee te gaan met het ritme van het land waar je bent. Eten en slapen op de juiste tijden.

Als ik nu iets vergeet wijt ik dat nog steeds aan de jetlag, maar ik denk dat het gewoon dat mijn hersens op de vakantiemodus staan. Wat wil je als het hier elke dag 35 graden is, je lekker in het gras ligt met een korte broek en shirt en de hele tijd in de geur van zonnebrand rondloopt? Dan associeer je dat automatisch met vakantie, niet? Ik denk dat dat het is. Maar goed. Over twee weken hoef ik pas écht te gaan denken, want dan zal ik mee gaan maken hoe het studeren aan de andere kant van de wereld is. Ik houd jullie op de hoogte!

 

Geschreven door Loes Janssen

Loes heeft haar Bachelor diploma behaald aan Tilburg University in de track Psychologie en Maatschappij. Momenteel volgt zij de master Persuasive Communication aan de Universiteit van Amsterdam. Ze is vooral geïnteresseerd in de psychologie binnen reclames, communicatie, branding en advertisement. Afgelopen half jaar heeft ze gestudeerd in Melbourne en gereisd door Australië, Nieuw-Zeeland en Taiwan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *