Foutief toeschrijven

Het ervaren van iets spannends of beangstigends zorgt voor een gevoel van opwinding. In sommige situaties schrijven we dit gevoel echter toe aan de verkeerde oorzaak. In de psychologie wordt dit ‘misattribution of arousal’ genoemd.  Dutton en Aron (1974) onderzochten het effect van misattribution of arousal op aantrekkelijkheid. Het experiment werd gehouden op twee bruggen over de Capilano rivier in North Vancouver. De eerste was de zogeheten Capilano Suspension Bridge, een enge, wiebelende hangbrug boven een zeventig meter diepe kloof. De tweede was een stevige houten brug die slechts drie meter boven de grond ging. Proefpersonen waren mannen die vrijwillig een van beide bruggen overstaken. Midden op de brug werden ze benaderd door een vrouwelijke interviewer. Iedere man werd gevraagd een verhaal te verzinnen bij een foto van een vrouw. Na afloop van het experiment gaf de interviewster haar telefoonnummer, zodat proefpersonen konden bellen voor meer informatie.

hangbrugDe resultaten…

De resultaten van het onderzoek laten zien dat mannen die een bepaalde mate van opwinding ervoeren (zij die over de hangbrug liepen) meer seksuele verbeelding gebruikten bij het verhaal over de vrouw dan mannen die geen opwinding ervoeren (zij die over de stevige brug liepen). Mannen die over de hangbrug waren gelopen belden de interviewster bovendien vaker op na afloop van het experiment, wat suggereert dat zij zich meer aangetrokken voelden tot de interviewster.

LEES OOK:
Sportverslaving: Als passie een obsessie wordt

 

 

interviewer

Sinds het experiment van Dutton en Aron (1974) is er veel onderzoek gedaan dat hetzelfde effect van misattribution of arousal laat zien. White, Fishbein en Rutstein (1981) vonden dat mannen die opgewonden waren door fysieke inspanning een aantrekkelijke vrouw nog leuker vonden dan mannen die geen fysieke inspanning hadden geleverd. Een tweede experiment met fysieke inspanning werd gedaan door Cantor, Zillmann en Bryant (1975). Proefpersonen moesten een minuut lang fietsen en kregen vervolgens een erotische film te zien. Proefpersonen die nog licht opgewonden waren van het fietsen raakten meer seksueel geprikkeld door de film dan proefpersonen die geen oefening hadden gedaan. Ook een film op zich kan zorgen voor het misattribution of arousal-effect. Cohen, Waugh en Place (1989) onderzochten het gedrag van romantische koppels in de bioscoop. Koppels die een thriller hadden gezien showden na afloop van de film meer affiniteit naar elkaar dan koppels die een documentaire hadden gezien.

cinemadate

Maak jezelf aantrekkelijker!

Het lijkt er dus op dat misattribution of arousal een groot effect heeft op hoe aantrekkelijk we iemand vinden. En hoewel het zich vooral in ons onderbewuste afspeelt, kunnen we het zeker in ons voordeel gebruiken. Neem je jouw eerstvolgende date mee naar een komedie, of een horror film?

LEES OOK:
De Basis Voor Een Gezond Leven

 

 

 

Referenties

Cantor, J. R., Zillmann, D., & Bryant, J. (1975). Enhancement of experienced sexual arousal in response to erotic stimuli through misattribution of unrelated residual excitation. Journal of Personality and Social Psychology, 32, 69–75.

Cohen, B., Waugh, G., & Place, K. (1989). At the movies: An unobtrusive study of arousal- attraction. The Journal of Social Psychology, 129, 691–693.

Dutton, D. G., & Aron, A. P. (1974). Some evidence for heightened sexual attraction under conditions of high anxiety. Journal of Personality and Social Psychology, 30, 510–517.

White, G. L., Fishbein, S., & Rutstein, J. (1981). Passionate love and the misattribution of arousal. Journal of Personality and Social Psychology, 41, 56–62.

 

Geschreven door Ilze

Ilze is masterstudente Social Psychology aan de Universiteit van Tilburg. Na het behalen van haar bachelor psychologie was het voor haar geen moeilijke keuze om de sociale kant op te gaan. Haar interesses liggen voornamelijk bij consumentengedrag en romantische relaties.

2 comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *