Nee, wees maar niet bang. We stoppen niet met PsyBlog.nl. Ons hoogtepunt is namelijk nog niet bereikt. Wel wil ik je in dit weblog laten zien waarom stoppen op je hoogtepunt zo belangrijk is. Dat doe ik aan de hand van de peak-end rule; een simpele psychologische theorie die een verklaring geeft voor hoe we ons gebeurtenissen herinneren.

De peak-end rule

De peak-end rule is het heuristische principe dat inhoudt dat je je een gebeurtenis herinnert op basis van je gevoel over de gebeurtenis op de piek (maximaal) en aan het einde. Het geeft dus ook aan dat je niet de hele gebeurtenis meeneemt in de evaluatie van de gebeurtenis of dat je bijvoorbeeld het begin niet meeneemt.

Je moet daarom op je hoogtepunt stoppen. De piek en het einde vallen dan samen en je herinnert dan de maximale positieve emotie. Speel je nu voetbal bij Barcelona en win je alles wat je maar winnen kan? Stop dan, in plaats van nog een jaartje in Rusland eraan vast te plakken. Over een jaar of tien zal je me dankbaar zijn.

Peak-End-Rule

Positief én negatief

Echter, de peak-end rule geldt ook voor negatieve gebeurtenissen. Een ziekenhuisbezoek wordt dus geëvalueerd aan de hand van de hoeveelheid pijn waarmee en de staat waarin je weggaat. Een belangrijke taak voor het ziekenhuispersoneel is dus om je met een goed gevoel de deur uit te laten gaan. De totale duur van de gebeurtenis maakt niet uit voor de peak-end rule.

Onderzoek

water handaIn 1993 werd één van de eerste bewijzen voor de peak-end rule gevonden door Kahneman, Fredrickson, Schreiber en Redelmeier. Zij lieten proefpersonen hun hand 1 minuut in een bak koud water houden. Daarna mochten ze hun andere hand ook in een bak koud water houden, echter werd hen verteld dat ze dit 30 seconden langer moesten doen. In deze extra 30 seconden werd de bak iets opgewarmd (van 14 graden Celsius naar 15 graden Celsius), waardoor het voor de proefpersonen ‘aangenamer’ werd. Vervolgens werd hen gevraagd welke ’test’ ze nogmaals wilden doen.

Op basis van eerder onderzoek werd verwacht dat ze zouden kiezen voor de eerste bak, omdat ze dan een minder lange onaangename ervaring hadden. Men koos echter voor bak 2, omdat deze ervaring aan het eind iets aangenamer was.

Verder onderzoek, met name in medische settings, heeft meer bewijs gevonden voor de peak-end rule.

Conclusie

Ga op een feestje naar huis zodra het net los gaat. Verbreek je relatie op het moment dat het nog leuk is. En neem ontslag als je het erg naar je zin hebt. Je herinneringen zullen er mooier van worden! Of sla ik nu te ver door?

Bron:

Kahneman, D., Fredrickson, B. L., Schreiber, C. A., & Redelmeier, D. A. (1993). When More Pain is Preferred to Less:. Adding a Better End.Psychological Science, 4(6), 404. doi:10.1111/j.1467-9280.1993.tb00589.x

 

Geschreven door Jerre Maas

Jerre is van oorsprong sociaal psycholoog en is tevens de initiatiefnemer van PsyBlog. Hij houdt zich daarnaast bezig met innovatieve presentatieconcepten en presentatietechnieken en het verbeteren van zelfpresentatie. Hij is een enthousiaste en betrokken ondernemer. Meer informatie over Jerre kunt u vinden op www.jerremaas.nl.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *