Onbewust doen we het (bijna) allemaal: goede voornemens maken. De een gaat diëten, de ander gaat sporten en weer een ander gaat stoppen met roken. Maar, na een tijdje blijken die veranderingen toch wat moeilijk vol te houden en is terugvallen in het oude gedrag een stuk makkelijker. In plaats van ons ’s avonds bij elkaar te rapen na een drukke werkdag om te gaan sporten, blijven we lekker lui op de bank liggen. Waarom doen we dat?

Het kost ons 21 dagen om onze oude gewoonten om te toveren tot nieuwe. Veel mensen houden het na twee weken voor gezien. Veel sportscholen gaan hier heel slim op in, door sportabonnementen voor een prikkie aan te bieden, maar waardoor je er wel meteen een jaar aan vast zit.

Natuurlijk zijn er honderden redenen waarom iemand zijn/haar goede voornemens aan de spreekwoordelijke wilgen hangt. De meest voorkomende staan hieronder op een rij.

Het kost veel tijd

Met een uurtje sporten ben je er nog niet. Tel daar het van en naar de sportschool gaan en de tijd om te douchen bij op en je bent al gauw anderhalf tot twee uur kwijt.

Psyblog - art. 3 - goede voornemensHet kost geld

Tja, een beetje voor de hand liggend, maar toch noemenswaardig: sporten kost geld! Een lidmaatschap bij de sportschool begint bij 10 euro en kan oplopen tot 40 euro of meer per maand. Een lidmaatschap bij een sportvereniging kan duurder uitvallen (want: wedstrijden spelen kost geld). En dan heb ik het nog niet over een sporttenue en alle materialen gehad…

Sportmaatjes vinden

Sporten in je eentje, dat vindt niet iedereen leuk. Ikzelf ook niet, ik ben een echte teamspeler en ik ben het liefst met iemand samen aan het sporten. Op die manier trek je je als het ware aan elkaar op. Er zijn natuurlijk ook mensen die liever wel alleen gaan.

Geen zin meer

Na een dag werken, waarbij we flink ons best hebben gedaan, is het moeilijk om ’s avonds nog eens naar de sportschool te gaan. De verleiding die de bank biedt is vaak net wat groter…

Niet van sporten houden

Dan heb je nog mensen die goede voornemens maken, omdat het goede voornemens zijn. Alleen al om die reden zal je het niet volhouden, want je ‘wil’ zit er niet voor de volle 100% achter. Er ontstaat dan een soort vicieuze cirkel, waarbij je inzet achterblijft en je dus ook niet snel genoeg resultaat zult zien. Op die manier gaat je motivatie nog verder achteruit en uiteindelijk stop je er maar mee, ‘want je hield sowieso al niet van sporten en het helpt toch niet’.

istock_000017343609_largeWat dan?

Doe het niet omdat je het gevoel hebt dat het ‘moet’, maar doe het omdat je het wil. Maak realiseerbare doelen: liever een doel dat wat gemakkelijker te behalen is, dan een waarbij je van tevoren al twijfelt of je het wel gaat halen. Als je je doelen behaald hebt – misschien zelfs eerder dan gepland – is dat een enorme boost voor je motivatie en doorzettingsvermogen. Natuurlijk moet je er wel voor zorgen dat die doelen een beetje uitdagend blijven, want als het je te gemakkelijk af gaat verdwijnt de motivatie ook als sneeuw voor de zon.

Het blijft dus een beetje tricky, die goede voornemens, maar als je écht wilt lukt het heus wel!

Geschreven door Sharon Verheyden

Sharon is een vlotte 23-jarige meid en recentelijk afgestudeerd aan de Universiteit van Maastricht. Na de opleiding Sport, Gezondheid en Management in Nijmegen heeft ze de master Sports and Physical Activity Interventions (SPAI) succesvol afgerond. Nu is ze op zoek naar een uitdagende baan in de gezondheidsbevordering. Om haar kennis up-to-date te houden (en zich niet al te erg te gaan vervelen…) is ze in april een blog begonnen over leefstijl en alles wat daarmee te maken heeft: Lifestyle by Sharon (http://sharonlifestyle.wordpress.com/). Verder vertelt ze bij Woelt Magazine over hoe ze als leefstijlcoach aan kijkt tegen seks en wat het met je lichaam doet (http://woelt.nl/).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *