Op maandag 19 december was het zover. Mijn man en ik gingen naar het kantoor van de Kamer van Koophandel. Ik had mij helemaal voorbereid, maar toch was ik wat zenuwachtig. Ik wilde mijn bedrijf registreren en een KvK nummer krijgen, maar ik wist niet wat me te wachten stond.
We hadden om half drie de afspraak, maar kwamen al aan om vijf over twee. Ik meldde mij bij de receptie. We gingen zitten aan een van de tafeltjes. Mijn man haalde koffie uit de automaat. Een vriendelijke vrouw kwam onze kant op lopen.
“Diana Wolsink?”
Ik stond op. “Dat ben ik”, zei ik. We schudden elkaar de hand. Ik had net een cursus gevolgd over hoe je jezelf goed kan presenteren en bracht dit in de praktijk: ik keek haar in de ogen aan, gaf een echte glimlach en een passende handdruk.
“Loop maar mee.”
Ze glimlachte en leidde ons een kantoor binnen. We namen plaats.
“Diana Wolsink.. even de gegevens erbij halen.. Diana Designs wordt de naam van je bedrijf, klopt dit?”
We gingen een aantal gegevens na: mijn geboortedatum, adres..
“Waarom wil je een Kamer van Koophandel nummer hebben?”, vroeg de vrouw.
Ik pakte mijn bedrijfsplan erbij. Hier stonden de redenen in waarom ik een KvK nummer wilde hebben. Ik noemde ze op. En daarmee was het klaar. Ik kon wachten in de hal en even later bracht ze me een map met de papieren, waaronder het uittreksel. Ik betaalde met de PIN. Ze schudde me de hand met een glimlach en wenste me succes met mijn nieuwe bedrijf.

Een eigen bedrijf.. ik heb nu een eigen bedrijf. Genaamd Diana Designs met als werkzaamheden grafisch ontwerp en webdesign. Ik had een eigen bedrijf!

LEES OOK:
Praktische Tips voor het Omgaan met Psychosegevoeligheid

Toen kwam de faalangst.. Ik had een eigen bedrijf, met een KvK nummer, dus nu moest ik wel echt professioneel zijn. En misschien ook erg stressbestendig, maar zo stressbestendig was ik helemaal niet! Wat als dit een fiasco zou worden.. wat als klanten boos op me zouden worden omdat ik iets niet kon waarmaken, wat als.. wat als..
Ik lag er wakker door, en de feestdagen kwamen er ook nog aan. Ik voelde me niet goed. Ik moest een zakelijke rekening openen en de algemene voorwaarden opstellen. Ik regelde nog andere dingen, zoals visitekaartjes. En ik dronk iets teveel en toen ik dronken was bestelde ik online een complete zakelijke garderobe.
De volgende ochtend zat ik met mijn handen in mijn haren: ik had 300 euro uitgegeven aan kleding. Ik zou niet rondkomen deze maand! Ik besloot om een deel van de kleding terug te sturen na ontvangst. Ik had ook nog een deadline met een website en ik kon me niet meer focussen, of concentreren.. maar ik heb hem toch gehaald.

De feestdagen waren druk en intens. Maar om de een of andere reden voelde ik mij toch goed.
Toen waren de feestdagen voorbij.
Ik voelde mij inmiddels wat minder onzeker en ik kreeg mijn eerste nieuwe klant. Ik moest mijn zakelijke bankrekening regelen en zorgde dat dit op tijd gebeurde. Toen kreeg ik een inzinking waar ik drie dagen van moest herstellen.
Inmiddels gaat het weer beter en de faalangst is veel minder geworden. Ik ben blij dat ik mijn bedrijf heb en ZZPer ben. Ik kan hier echt van genieten! Het voelt als ‘spelen’ -ik neem het niet te serieus, maar natuurlijk wel serieus genoeg dat ik mijn werk goed doe.
Wat betreft geld, ik heb nog wat opdrachtjes gekregen en enkele kledingstukken teruggestuurd en kan deze maand, ondanks die avond, nog prima rondkomen. Ik heb zelfs nog een blazer besteld!

LEES OOK:
Dagboek van een Psychose Gevoelige Vrouw

Ik heb bijna alles rond qua onderneming. De papieren voor de zakelijke bankrekening zijn vorige week verstuurd. De algemene voorwaarden staan op mijn website.
En ik heb klanten en al mijn klanten zijn zeer tevreden -ook de nieuwe! Ik krijg alleen maar positieve feedback. Ik ben nu aan het adverteren op Marktplaats en in supermarkten voor nieuwe klanten. Ze willen nog niet echt binnen komen, maar het is een leuke uitdaging om nieuwe strategieën te bedenken om nieuwe klanten te bereiken! Ik heb nu in ieder geval een zakelijke garderobe, visitekaartjes, en een aktetas.
Mijn bedrijf geeft mij zelfvertrouwen en een goed gevoel. Ik voel me er beter door. Ik heb een doel. Ik heb het idee, gevoel, dat ik vooruit ga. Ik doe iets wat ik leuk vind en nu ben ik (hierin) een professional geworden! Ik denk zelfs dat ik ook psychisch minder klachten ervaar omdat ik dit bedrijf heb. Het geeft afleiding en zoals eerder gezegd: een doel.
Wat betreft grafisch vormgeving: ik doe hier nog een opleiding voor en ben momenteel op de helft hiervan. Ik moet de opleiding nog afmaken maar ik vind dat ik best al (voor een lage prijs) iets voor klanten kan betekenen met wat ik al geleerd heb. Zo begon ik ook met de websites. En met het KvK nummer heb ik nu officieel mijn eigen bedrijf!

Geschreven door Diane

Diane is geboren en opgegroeid in Limburg. Door de liefde is ze 15 jaar geleden naar Groningen verhuisd. Diana is een zeer intelligente vrouw die last heeft van een schizo-affectieve aandoening. Dit betekent dat ze zowel psychosen als stemmingswisselingen kan hebben. Soms komt dit terug, wat dan meestal te maken heeft met te veel (langdurige) stress. Diane schrijft veel, bouwt websites, heeft een goede relatie met haar partner met wie ze samenwoont en ze heeft leuke hobby's en sociale contacten.

2 comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *