Op donderdag 28 september organiseren MIND & To my loved ones het event ‘Stress to Impress’ op de VU in Amsterdam. De organisaties bieden jongeren op dit event tools en tips om relaxed het nieuwe studiejaar in te gaan.

Het geven van tools en tips aan jongeren op het gebied van stress en prestatiedruk is hard nodig. Wist je dat maar liefst 79% van de jongeren een hoge prestatiedruk ervaart en 45% van de jongeren wel eens thuisgebleven is van school of studie omdat zij oververmoeid of opgebrand waren van de stress?* Alles moet in deze tijd steeds maar beter en sneller en dat geeft jongeren vaak het gevoel dat ze nooit aan het perfecte plaatje kunnen voldoen. Social media, ouders, scholen en bedrijven spelen hierbij een grote rol. Veel ouders leren hun kinderen tegenwoordig bijvoorbeeld dat ze perfect zijn en leren ze niet dat het oké is om af en toe fouten te maken. Hierdoor worden jongeren minder weerbaar tegen frustratie en tegenslag.

MIND en To my loved ones zeggen samen met jongeren ‘nee’ tegen dat perfecte plaatje en gaan op 28 september samen met jongeren de uitdaging aan om te streven naar een ‘zesjescultuur’ in plaats van naar een prestatiecultuur. Op deze manier bestaan de social media straks misschien niet meer alleen uit hashtags als #perfectday #lovemyjob en is ‘het druk hebben’ geen statussymbool meer.

Over het event

Social media-expert en docent Journalistiek Daan Westerink presenteert het event, waar onder meer de nieuwe documentaire Stress to Impress in première gaat. In deze docu is veel aandacht voor de prestatiedruk waar jongeren tegenwoordig mee te maken hebben.

In de documentaire vormen social media een belangrijk thema. Maker Sanne Kooiman: “Wij zijn de eerste generatie die constant te maken krijgt met social media. Daar zien we perfecte plaatjes waar we onszelf mee vergelijken. Alleen mooie ervaringen worden gedeeld. Ik doe dat zelf ook. Maar onlangs sliep ik slecht, en dat heb ik dan weer niet gedeeld. Iedereen doet eraan mee. Zo creëren we een wereld die niet waar is.”

Quotes uit de documentaire Stress to Impress:
Carolien (21): “Ik denk dat ik de reacties en likes altijd heel belangrijk heb gevonden. Ik dacht: als ik veel reacties en likes krijg, dan ben ik wel een leuk persoon.”

Jeroen, auteur van De Prestatiegeneratie (26): “Omdat iedereen alleen zijn beste ervaringen deelt, lijkt het wel alsof jouw leven supersaai is.”

Naast de docu geven ex-topschaatser Stefan Groothuis (hij kreeg een depressie in 2011), filosoof Bas Haring en hoogleraar Erik Scherder (bekend van DWDD) interactieve en luchtige spoedcolleges over prestatiedruk, het nastreven van het perfecte plaatje, de druk door social media en nog veel meer!

Rondom het event organiseren MIND en To my loved ones ook de Week van de Prestatiedruk. Gedurende die week staan de site www.mindyoung.nl en de social media van MIND in het teken van prestatiedruk. Houd onze posts dus goed in de gaten!

Wie wat waar

Het evenement is bedoeld voor álle jongeren die last hebben van prestatiedruk en/of er meer over willen weten. Er is plaats voor 500 jongeren.
Waar: VU Amsterdam, De Boelelaan 1105
Hoe laat: Inloop vanaf 19.30 uur
Kosten: 10 euro
Kom jij ook? Meld je hier aan!

* Bron: 1 Vandaag Jongerenpanel, 24 maart 2016

Geschreven door MIND

Een goede psychische gezondheid is niet vanzelfsprekend. Iedereen krijgt in zijn leven, zelf of in zijn directe omgeving, te maken met psychische problemen. MIND (voorheen Fonds Psychische Gezondheid) streeft naar een samenleving waarin mensen niet alleen lichamelijk, maar ook psychisch gezond zijn. Daarom wil MIND mensen uitzicht bieden op een beter leven door: - het bieden van actuele en betrouwbare informatie en advies - het financieren van onderzoek naar nieuwe en betere behandelmethoden en zorgprojecten - het bevorderen van openheid en begrip https://wijzijnmind.nl/

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *