Na de verschrikkelijke aanslagen in Parijs van afgelopen vrijdag staat het hele internet er weer vol mee; Het ‘wij-zij-denken’. “Zij moeten wegblijven.” “Wij moeten onze waarden en normen blijven verdedigen.” Wezenlijk onderdeel van het wij-zij denken is de intergroup bias, ofwel het positiever zijn over mensen die in jouw groep zitten, dan over mensen die in een andere groep zitten. Een belangrijk aspect hiervan is natuurlijk op welk niveau je je groep definieert.

 

 

Nationaliteit

Ben je op een stedentripje in Londen en kom je een Nederlander tegen, dan is het duidelijk dat die Nederlander tot ‘jouw’ groep behoort, en alle Engelsen niet. Je kijkt dan op het niveau van nationaliteit. Stel, je bent nu in China op vakantie en komt iemand uit Londen tegen, dan is je ingroup in een keer Europeaan, en mag het duidelijk zijn dat ‘wij Europeanen’ toch veel leuker zijn dan ‘die Chinezen’.

Voetbal

Een ander voorbeeld is voetbal. Speelt het Nederlands elftal dan juichen we net zo hard voor Dirk Kuijt (Feyenoord) als voor Luuk de Jong (PSV); maar zet deze twee clubs tegenover elkaar en dan zullen fans alleen de speler van hun favoriete club aanmoedigen en de ander juist uitfluiten.

Uit onderzoek is gebleken dat zelfs als je mensen at random in een groep indeelt door ze bijvoorbeeld een rood of groen papiertje te geven, en je vraagt daarna zowel hun eigen als de andere groep een cijfer te geven, dan blijkt dat ze positiever zijn over hun eigen groep dan over de andere groep. Intergroup bias is dus een ontzettend sterk fenomeen dat zelfs in fictief geformeerde groepen opspeelt.

Aanval door aliens

Ik ga vandaag niet in op de discussie rondom vluchtelingen. Over de schuldvraag. Of over wie er tegen wie aan het vechten is. Het enige dat ik wil benadrukken is dat we allemaal tot dezelfde ingroup behoren, als we zouden durven uitzoomen.  Als we aangevallen zouden worden door aliens, dan zal iedereen beseffen wie ‘wij’ zijn en wie ‘zij’ zijn.

12189966_1060979010599598_839219786645750911_n

Geschreven door Jerre Maas

Jerre is van oorsprong sociaal psycholoog en is tevens de initiatiefnemer van PsyBlog. Hij houdt zich daarnaast bezig met innovatieve presentatieconcepten en presentatietechnieken en het verbeteren van zelfpresentatie. Hij is een enthousiaste en betrokken ondernemer. Meer informatie over Jerre kunt u vinden op www.jerremaas.nl.

1 comment

  1. Ik begon boeiend het artikel te lezen, want ik roep al decennia dat een landing van buitenaardse wezens een zege zou zijn voor de mensheid! Echter, waar ik me óók altijd over verbaas, dat mensen het als een aanval zien! Terwijl goede hulp echt dan gewoon voor de hand ligt. Waarom staat er AANVAL? Zo jammer, btw, voor mij is de mensheid niet eens ‘innergroup’, want waarom zou er zelfs interstellair geen symbiose kunnen zijn, tenslotte is de hele natuur één grote symbiose. ik voel me innergroup van de kosmos, we all build from stardust 😉 mvg

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *