Het populairste artikel (tot dusverre) op PsyBlog.nl is het artikel van Saskia getiteld: “Nader verklaard… ADHD“. Al snel kwamen hier reactie’s van bezoekers op – niet alleen omdat mensen zichzelf herkenden in het artikel – maar ook om een tegengeluid te laten horen. Vandaag daarom in dit artikel de voordelen van het hebben van ADHD, door een ervaringsdeskundige!

Waar denk jij aan bij ADHD?

Waarschijnlijk niet aan een ordelijke en hoogbegaafde vrouw, met een hoog concentratieniveau en sterk rechtvaardigheidsgevoel… Toch zijn er genoeg van dit soort vrouwen te vinden die gediagnosticeerd zijn met ADHD. Met name de vorm ADHD-I (ADD) is bekend bij de meeste mensen. Maar hoe zit het met de vrouwen die, net zoals ik, één van de andere 3 vormen hebben?

ADHD… Om gek van te worden?

Ik wil het vooral hebben over ADHD-H; hyperactief en impulsief. De manier waarop ik zelf aangeef wat ADHD-H is, maakt meteen duidelijk waarom ik dit artikel schrijf. Hyperactief en impulsief, dat moet een lastpost van een vrouw zijn toch? Daar ben ik het niet mee eens. Natuurlijk werken deze eigenschappen ook weleens in je nadeel, maar ik ben ervan overtuigd dat de lijst positieve eigenschappen van deze bijzondere vrouwen, veel groter is dan de negatieve.

Bijzonder extraatje

Door ADHD bij vrouwen iets meer bekendheid te geven, hoop ik dat zij met trots durven uit te komen voor dit ‘bijzondere extraatje’, en de buitenwereld een wat positievere blik op dit onderwerp kan geven. We hoeven ons toch niet te schamen voor het feit dat we:

 • open en spontaan op situaties reageren;
 • met creatieve en originele ideeën komen;
 • erg goed zijn in het intuïtief aanvoelen;
 • een ontzettend groot doorzettingsvermogen hebben;
 • snel informatie kunnen combineren en ruimtelijk inzicht hebben;
 • vaak recht-door-zee zijn;
 • hartstochtelijkheid als iets normaals zien;
 • onrecht het liefst de wereld uit hebben en bovengemiddeld empathisch zijn;
 • een groot gevoel voor humor hebben;
 • schijnheilige mensen snel doorzien en het liefst mijden;
 • een hoog intellectueel niveau hebben.

Nee inderdaad. Maar, doordat het verleden bij velen van ons turbulent is geweest en pas op latere leeftijd alles op z’n plek viel, zijn de talenten niet altijd optimaal benut of tot hun recht gekomen, en lijk je op papier het tegenovergestelde… Zou het dus niet mooi zijn om vanaf nu te kunnen zeggen:

Nee, het viel ook allemaal niet mee… Maar competenties genoeg, want ik heb ADHD!

Geschreven door Esther Janssen

Esther volgt de studie HBO communicatie-A en is momenteel op zoek naar een passende stage. Een veelzijdige vrouw met ADHD, die gedichten en teksten schrijft over diverse onderwerpen.

9 comments

 1. Haha! Heb ik maar eens aan mijn moeder laten lezen, kan ze misschien wel gebruiken om iets positiever over mijn vader te zijn. Die is echt stereotype ADHD-er…

 2. John heeft toch wel een beetje gelijk. Wie zich een hersenstoornis aan laat praten is dom! Ieder mens is uniek en heeft z’n eigen talenten! Als je “anders” bent is dat geen stoornis. Laat je dat toch niet wijsmaken!

 3. tja, positief

  31 jaar en dan kom je er achter:adhd, waarboij de h nog de grootste verbazing was, vertrapt, verkloot, een in een keurslijf functioneerend iemand, die een beeld is van wat de standaard is.

  maar toch, ik ben blij, ik maak dus dingen mee, de optelsom uit m’n verleden lijkt niet turbulent, maar toch, de optelsom laat me wel zien dat ik veel geleefd heb, waar anderen door de verhalen heen zijn in het boek levensverhalen begin ik aan hoofdstuk 2.
  vooral het antwoord op de vraag waarom ik alles gedaan heb, omdat het kon, en omdat’t toevallig voor m’n voeten lag

  Nu’t kwartje gevallen is wil ik alleen nog maar meer de effecten beleven,
  enkel het gedeelte werk zal wat gestabilseert mogen worden, een eigen bedrijf heeft toch ook zeker belang bij op tijd op de afspraak zijn.

  ik heb dus nog een ontwikkelweg te gaan, maar eigenlijk wil ik die stempel adhd in dikke vette zwarte inkt gestempeld hebben, al het overige lijkt me saai

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *