Daar sta je dan… Je bent begin twintig, net afgestudeerd en klaar voor het werkende leven. Je hebt leuke vrienden, en wellicht al een eigen appartement of huis. Goed voor elkaar denkt iedereen om je heen. Toch voel je je helemaal niet zo goed. Je hebt onrust in je lijf… je voelt je gespannen, je kan niet slapen en voelt je down. Ondanks dat je alles voor elkaar lijkt te hebben voel je je namelijk compleet in de war: je hebt geen idee waar je heen wil en welke volgende keuze je moet maken. Om niet de verkeerde keuze te maken kies je maar even niets…

Keuzestress

Waarschijnlijk heb je last van wat ook wel de quarterlife crisis wordt genoemd. Keuzestress onder jonge mensen, veelal begin twintig.


Je hebt alle mogelijkheden van de wereld, maar daardoor weet je juist niet meer wat je wil. Perfectionisme en sociale vergelijking hebben hier veelal mee te maken. We willen allemaal de juiste keuzes maken, alles is tenslotte mogelijk. En doen we iets niet, dan is dat onze eigen verantwoordelijkheid. Gaan we dus meteen voor die glansrijke ambitieuze carrière, of willen we toch de wereld rondtrekken? Al deze keuzes kunnen zorgen voor verwarring en stress.

Psycholoog Erikson

De quarterlife crisis is een fenomeen wat in Amerika al langer bekend is, en sinds de jaren negentig echt een naam heeft gekregen. De Duits-Amerikaanse psycholoog Erik Erikson (geboren in 1902) heeft hier veel over geschreven. Hij ziet het leven als opgedeeld in fases. Elke fase biedt kansen maar ook risico’s. Erikson stelt dat overal conflicten en crises aan verbonden zijn en dat de fases doorlopen moeten worden om verder te komen. In het stadium dat mensen begin hun twintiger jaren doorlopen zijn vooral keuze’s omtrent liefde en invulling van het leven erg aan de orde.

Sociale media

Sociale media als Facebook en LinkedIn lijken ook sterk bij te dragen aan dit fenomeen. Tegenwoordig kunnen we elk moment van de dag zien wat anderen doen, en hoever zij zijn met hun leven. Omdat mensen alleen de positieve dingen laten zien lijkt het soms wel of iedereen sneller gaat dan jij. Een ander neveneffect van sociale media, zoals coach en career counseler Evelyn Prinsen ook wel beschrijft, is dat het mensen ‘extreem bewust maakt van wat er zich allemaal afspeelt in de wereld. Dit kan leiden tot de ‘fear of missing out’ (FOMO), de angst om ‘iets’ te missen – al weet je vaak helemaal niet wat.

Wellicht lees je dit artikel en biedt het een feest van herkenning, wetende dat je niet de enige bent die hier last van heeft!

Meer weten?

Lees dan eens dit boek: Quarterlife Crisis, door Abby Wilner & Alexandra Robbins

Bekijk deze website

Of bekijk deze prachtige documentaire: ‘All we ever wanted’ gemaakt door Sarah Domogala

Geschreven door Inge van der Heijden

Inge is naast energiek en nieuwsgierig ook afgestudeerd Economisch Psychologe. Ze is altijd bezig met innovatie en ondernemerschap, en erg geïnteresseerd in keuzegedrag, beslissingsprocessen en persoonlijke ontwikkeling. Waarom gaan mensen voor optie A, en niet voor optie B... en waarom blijven ze ondertussen toch twijfelen over optie C? Dit zijn dan ook de belangrijke onderwerpen waarover ze zal schrijven.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *