Vallen vrouwen op bezette mannen? Onderzoek aan de Oklahoma State University heeft uitgewezen dat dit inderdaad het geval is!
Het bleek echter niet zo te zijn dat alleen vrouwen op bezette mannen vielen, er werd ook aangetoond dat mannen op vrouwen vielen die in een relatie zitten. De oorzaak van deze laatste bevinding kan verklaard worden door mannelijke oer-jacht-instincten, waar ze helaas weinig aan kunnen doen.

Peer preference

Voor mannen is het niet prettig om een vrouw te zien die omringd wordt door mannen, maar wanneer een vrouw omringd wordt door vriendinnen of alleen is dan komt ze wel weer in beeld. Bij vrouwen is het andersom. Uit onderzoek blijkt dat vrouwen meer geinteresseerd zijn in het najagen van een bezette man dan een single man. Wanneer een man omringd wordt door een of meerdere vrouwen zal hij als aantrekkelijker worden beschouwd dan een man die in zijn eentje staat. Dit is een gevolg van ‘peer preference‘. Blijkbaar heeft de man in kwestie eigenschappen die al goedgekeurd zijn door een andere vrouw (peer).

Bressan & Stranieri (2008) lieten vrouwen foto’s beoordelen van mannen die single en bezet waren. Het bleek dat vrouwen in een relatie die niet ovuleerden bezette mannen prefereerden, terwijl bezette vrouwen die wel ovuleerden hun keus lieten vallen op single mannen.

Resultaten onderzoek

Zoek de beschikbare man!

Gezegd zou kunnen worden dat er sprake is van een gat in de markt dat niet opgevuld wordt. Vrouwen jagen bezette mannen na die, in tegenstelling tot hun vrijgezelle lotgenoten, niet beschikbaar zijn.
Wanneer vrouwen in een relatie zaten was er geen significant verschil met bezette mannen.

De enige tip die vrouwen mee kunnen nemen: verplaats je blik naar de beschikbare man. Wat de mannen betreft, gooi je oude tuinkabouter vooral niet weg voordat je een nieuwe hebt.

Bronvermelding: J. Parker, M. Burkley / Journal of Experimental Social Psychology 45 (2009) 1016–1019

Geschreven door Alex Hellemons

Alex is afgestudeerd Bachelor of Science Psychologie aan Tilburg University. Op dit moment rondt hij zijn Master Social Psychology af, waarbij hij zich richt op de economische track. Daarnaast is hij oud bestuurslid van studievereniging Complex, waar hij de functie van penningmeester heeft bekleedt.

8 comments

 1. Wat mij opvalt, is dat hier steeds ‘vallen op’ wordt gesteld. “Vallen vrouwen op..”

  Maar heeft dit daadwerkelijk met liefde, en romantische gevoelens te maken. Of enkel met paringsdrift?

  Want mij lijkt, als leek op psychologisch gebied, is dat de complexiteit van liefde veel meer bepalende aspecten kent.

  p.s. Leuk om te zien dat je een oude goude geniale uitspraak laat opleven 😉

 2. Mannen komen ook zelfverzekerder over wanneer zij bezet zijn, en dat zien de vrouwen.

  Het is dan ook de kunst om je voor te doen als bezet man, zelfs wanneer je dat niet bent.

 3. Hoi Alex,

  Volgens mij komt de grotere kans te vallen op iemand die al een relatie heeft vooral doordat het aantrekkelijk is als iemand geen “aura” van wanhopigheid om zich heeft hangen. Dit geldt zowel voor mannen als voor vrouwen. Iemand die niet naarstig op zoek is naar een relatie heeft minder spanning om zich heen hangen (in potentieel seksueel beladen situaties). Hij of zij is, bij wijze van, een “min”. Een min heeft een aantrekkingskracht op een plus (iemand die wel op zoek is naar een partner). In tegenstelling tot iemand die al een relatie heeft, heeft iemand die op zoek is naar een partner een grotere spanning om zich heen hangen. In het geval van wanhopig op zoek zijn is dat zelfs een enorme spanning. Deze “plus” heeft minder aantrekkingskracht op iemand die zelf ook een “plus” is. Een wanhopig iemand kan dan dus zelfs afstotelijk zijn.

  Wat Marcel in zijn eerste zin in het bericht hierboven zegt is helemaal waar. “Mannen komen zelfverzekerder over wanneer zij bezet zijn, en dat zien de vrouwen”. Iemand die op zoek is naar een relatie zoekt namelijk bevestiging van zijn seksuele identiteit bij het andere geslacht. Dit komt over als minder zelfverzekerd, je laat je zelfbeeld deels afhangen van reacties van het andere geslacht. De uitstraling hebben niet op zoek te zijn (reeds bevestiging te krijgen van je seksuele identiteit) komt meer zelfverzekerd over. Helaas werkt het niet zo dat je je uitstraling veel kan beïnvloeden. Je voordoen als bezet man is erg moeilijk, omdat het niet enkel een kwestie van gedrag is maar ook vooral van spanningsniveau in contact met het andere geslacht.
  De uitzondering op de algemeen geldende regel waarbij mensen in een relatie aantrekkelijker worden gevonden kan dan ook gevonden worden in het volgende. Iemand met een hoge mate van zelfverzekerdheid kan wel in vrijgezelle tijden een laag spanningsniveau hebben in contact met het andere geslacht. Dit komt doordat deze persoon geen grote behoefte heeft tot het zoeken van bevestiging van zijn of haar seksuele identiteit. Hij of zij vindt die bevestiging al bij zichzelf. Anderzijds kan iemand met weinig zelfvertrouwen die een relatie heeft ervaren dat hij of zij maar weinig aandacht krijgt van het andere geslacht (dus minder vaak aantrekkelijk wordt gevonden). Je kan voor jezelf ook vast wel voorbeelden bedenken van mensen van wie je niet verwachtte dat ze een relatie zouden hebben. Als je bij jezelf nagaat waarom je dat dacht, zal je vast uitkomen bij: hij of zij straalt zo weinig zelfvertrouwen uit.

  De les is dus: Werk aan je zelfvertrouwen als je vrijgezel bent en je het moeilijk vindt een partner te vinden. Zelfverzekerdheid trekt aan.

 4. tja en de mannen met een psygische en verstandelijke beperking of ziekte , kunnen kunnen alleen maar dromen en fantaseren over een relatie met een gezonde vrouw die onbereikbaar voor ze is deze mannen zijn over het algemeen vaker alleen ,single .

 5. Ik woon samen met een autist adhd er.., in de begin een roze zonnebril, totdat je merkt dat hij geen empathie heeft, gemeen kan zijn fysiek geweld kan gebruiken en he bedreigt en intimideerd, als je dan aan het werk bent en je hebt een hele charmante baas, die je begrijpt waarmee je kan lachen wel een partner heeft, maar kinderen niet van hem en niet getrouwd en dan in je oor fluisterd.,, Weet je ik wil nog zelf een kind met jou, ik ben verliefd op je. Samen met partner millionair, en je wordt dolverliefd op hem, maar voor het geld kan hij haar niet verlaten, ken hem nu 4 jaar, allebei zijn broers kennen mij, zijn moeder ….. Wat doe je dan.????

 6. Beste Fleur, zoals jij t beschrijf merk ik dat deze man zijn vrouw nooit zal.verlaten voor jouw….in mijn ogen heeft hij het tegoed een vrouw met geld dus afhankelijk van zijn vrouw…in mijn ogen ben jij alleen maar zijn minnares ..je baas zal een keuze moeten maken als hij echt van je houdt dan kiest hij voor jouw per direct …ik merk niet dat jij het belangrijkste bent ….mannen gaan vreemd omdat ze feen genegenheid krijgen van hun vrouw….stel hem de keuze te kiezen tussen jouw of zijn vrouw……ik ken een vrouw die ook jarenlang aan t lijntje werd gehouden door een getrouwde man ….maak jezelf harder tegen hem als deze man echt verliefd op je is zal hij altijd bij je willen zijn en zal hij zijn vrouw verlaten …doet hij dat niet breek de relatie dan want er wordt dan gewoon misbruik van je gemaakt ….. kies voor jezelf

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *