Heb jij aan het eind van je loon ook altijd nog een stuk maand over? En heb je ook van die spullen waarvan je denkt, wáárom heb ik ze óóit gekocht? Van die typische impulsaankomen, iedereen kent ze wel. Maar wat als 70% van je aankopen impulsaankopen zijn, je jezelf rot voelt als je een dag niets hebt gekocht? Laat staan dat de kleur rood al tijden de vaste kleur is van je bankrekening? Dan ben je misschien wel shopverslaafd

Verslaving

Shopverslaafd, het klinkt als een grappig woord uit een typisch meidenboek, maar het bestaat echt. Er is nog niet zo heel veel bekend over deze soort van verslaving, maar dat-ie bestaat is zeker; een booming onderzoeksgebied in psychologieland. Het is, zeker onder de bevolking, een nog wat minder bekende verslaving, maar hij mag er voortaan bij, in het rijtje van alcohol, gok, drugs en seks.

Hoewel er nu veel onderzoek naar gedaan wordt en de eerste resultaten beetje bij beetje bekend worden, valt er nog een heleboel over deze verslaving te ontdekken en te onderzoeken en is het gebied gewoonweg nog te jong om er een heel uitgebreid en breed beeld van te geven. Wat in ieder geval al wél weten is dat het een échte verslaving is die tegenwoordig serieus wordt genomen.

Invloed van de maatschappij

Even voor de goede orde: je hebt pas echt een verslaving als jij en je omgeving last hebben van je gedrag en je jezelf niet meer in bedwang hebt omtrent je gedrag. Dit geldt dus ook voor een shopverslaving. Nederland kent ongeveer 300.000 shopverslaafden. Net als bij de bekende verslavingen kan je voor een shopverslaving in therapie gaan en heb je afkickverschijnselen. Een shopverslaving is een redelijk nieuwe verslaving vergeleken met andere bekende verslavingen (zie vorige alinea met “jong gebied). Het is een gevolg van de maatschappij waarin we tegenwoordig leven, die omschreven kan worden als hedonistisch. De nadruk ligt erg op het vinden van genot in het leven. En de commerciële wereld waarin we leven werkt hier natuurlijk ook aan mee. Televisie, radio, internet, billboards, advertenties en ga zo maar door… overal wordt de consument lekker gemaakt om allerlei producten aan te schaffen.

Nou is de basis van veel verslavingen de wil naar genot. Shopverslaving kan gezien worden als een behoefte aan spullen wat zich dus uit in koopgedrag van mensen; een obsessie om te kopen. Voor mensen zonder deze verslaving is kopen meestal gekoppeld aan een doel (de tandpasta is op, dus ik ga nieuwe halen), voor mensen mét deze verslaving is dit geheel ‘missieloos’. Aan de meeste shopverslavingen ligt een depressie of een slecht zelfbeeld ten grondslag.

De vier verschillende soorten shopverslaafden

We onderscheiden 4 soorten shopverslaafden:

Allereerst de impulsieve koper, waar het bovenstaande verhaal het meest over gaat. De koper annex verslaafde wordt vooral getriggerd door de reclames en koopt wat er is. Dan is er de troostkoper, dit is iemand die zich beter wil voelen door spullen voor zichzelf te kopen als kadootje. Nummer 3 is de fanatieke koper, ofwel iemand die veel dezelfde producten koopt en nummer 4 is de compulsieve koper, die alle kenmerken heeft.

Je hoeft geen psycholoog te zijn om te kunnen bedenken dat deze verslaving enorme gevolgen heeft voor iemand die er mee te kampen heeft. Naast de drang, dwang en de sociale problemen die de kooplust met zich meebrengt, dragen deze mensen vaak ook een enorme schuld met zich mee en die is niet 1,2,3 op te lossen.

Er schijnt een medicijn te zijn dat zou werken tegen een shopverslaving. Een medicijn dat eigenlijk voor Alzheimer patiënten is, wel te verstaan! Psychiaters aan de Universiteit van Mionnesota hebben het effect getest van memantine en het schijnt te werken, zonder bijwerkingen.

Goed. Zoals eerder gemeld, er moet nog heel veel onderzocht worden op het gebied van shopverslaving en dus ook de behandeling hiervan, maar het begin is in ieder geval gemaakt.

Dus geniet, maar shop met mate!

Geschreven door Loes Janssen

Loes heeft haar Bachelor diploma behaald aan Tilburg University in de track Psychologie en Maatschappij. Momenteel volgt zij de master Persuasive Communication aan de Universiteit van Amsterdam. Ze is vooral geïnteresseerd in de psychologie binnen reclames, communicatie, branding en advertisement. Afgelopen half jaar heeft ze gestudeerd in Melbourne en gereisd door Australië, Nieuw-Zeeland en Taiwan.

2 comments

  1. Mn salaris is net gestort plus een 13de maand . Ik voel me rijk. Dus wat deed ik. Meteen wil ik die chanel tas kopen. Hij is zo mooi en moeilijk te verkrijgen denk ik dan. De waarde stijgt elk jaar dus een goede investering blabla galmt het door Mn hoofd. Gecombineerd met Mn diamanten ring past die perfect. Allemaal redenen dus voor mij om te kopen. Ik walg nu van mezelf. Heb net een baby en Mn vriend heeft geen werk en ik maar dure spullen willen blijven kopen. Het moet nu stoppen daarom dit berichtje. Nog iemand met dit probleem??

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *