Geloof je in liefde op het eerste gezicht? En monogamie? Welke eigenschappen heeft je ideale partner? Wat is de beste/slechtste openingszin die je hebt gehoord?

Een nieuwe insteek: ‘PsyBlog vraagt rond‘! Omtrent actuele/leuke onderwerpen gaan we de straat op om mensen een paar vragen te laten beantwoorden. Deze week gaan we van start met het nooit saai wordende thema ‘liefde‘.

Liefde op het eerste gezicht

Je loopt op straat, je kijkt hem aan en ja hoor, op slag verliefd! Bestaat dit, of enkel in sprookjes? Op het eerste gezicht selecteren mensen een potentiële partner op kenmerken als geur, status en uiterlijk, wat naar mijn mening niet meteen liefde genoemd kan worden. Voor sommige koppels is het toevallig meteen goed uitgepakt, maar persoonlijk ben ik ervan overtuigd dat echte liefde moet groeien en dat het gevoel van ‘liefde op het eerste gezicht’ in het begin enkel bestaat uit aantrekkingskracht. Pas op de lange termijn gaat de persoonlijkheid een hele belangrijke rol spelen in het vormen van goede hechting en commitment. Persoonlijkheid speelt een meer directe rol in de partnerkeuze als een relatie voortvloeit uit een vriendschap. Dus: bestaat er liefde op het eerste gezicht?

Ideale partner

(Vrijwel) iedereen is gedurende zijn leven op zoek naar enige vorm van liefde. Dit is heel logisch omdat positieve persoonlijke relaties tot een van de meest fundamentele behoeftes van de mens behoren. Wat is nu de ideale liefde? Door vallen en opstaan binnen relaties kom je er steeds meer achter wat je zoekt in een relatie. Foute vriendjes, tegenpolen, wat werkt nou het beste? Over het algemeen hebben relaties meer kans op succes, als partners hetzelfde in het leven staan.

Monogamie

Een monogame relatie zorgt voor stabiliteit, veiligheid en rust. Toch hebben veel mensen moeite om monogaam te blijven; jaarlijks gaat 5% vreemd in een relatie. Ook al heb je een leuke relatie, de mens blijft toch nieuwsgierig naar wat er nog meer rondloopt. Is het natuurlijk om je aan één vaste partner te hechten? Evolutionair gezien is het voordelig om als partners bij elkaar te blijven omdat het de overlevingskansen van mogelijk nageslacht vergroot, maar dat is tegenwoordig een stuk minder van toepassing. Toch hechten mensen nog steeds erg veel waarde aan een stabiele relatie. Monogamie is dus zeker niks tegennatuurlijks. Het kost soms wat moeite om verleidingen te weerstaan, maar als een relatie echt goed zit heb je minder oog voor alternatieven. Bovendien is er de simpele afweging: is het de moeite waard om te riskeren dat je kwijtraakt wat je hebt?

Openingszinnen

Zouden openingszinnen nou echt de kans op succes vergroten? Waarschijnlijk niet, de eerste indruk wordt slechts voor 7% bepaald door gesproken tekst. De toon en de stem zijn redelijk belangrijk, maar het allerbelangrijkste is de lichaamstaal. Lichaamshouding, beweging en uiterlijk bepalen voor 55% de eerste indruk. Een kleine kans dus dat een geslaagde versiertruc aan de openingszin ligt!

 Bron: Dijkstra, p. en Janssen M. (2005). 99% liefde. Utrecht: Spectrum.

Geschreven door Suzanne Dirne

Suzanne is een zesdejaars student aan de Universiteit van Tilburg. Onlangs heeft ze haar Bachelor Psychologie afgerond en volgt nu een Master Bedrijfscommunicatie en Digitale Media. Daarnaast houdt ze zich bezig met zaken waarin ze haar creativiteit kwijt kan zoals schilderen, grafisch ontwerp en het geven van workshops. Kijk voor haar portfolio op: www.suzannedirne.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *