De enige die het echt kon weten zei ooit tegen mij: ”Nu begrijp ik pas hoe heftig het is wat die mannen meemaken.” Dat was een van mijn meest dierbare vrienden. Voorheen een vriendin en toen in transitie tot wie hij eigenlijk was: een man. Hij kreeg testosteron per injectie toegediend. Als een onschuldige nachtelijke wandelaar gebeten door een duistere vampier veranderde hij erdoor in een monster. Hij kreeg de seksuele, agressieve gevoelens van een man. Testosteron, het doet wat met je.

Brave poedel of sex pitbull

Wij vrouwen hebben er ook een beetje van, het maakt dat wij een seksdrive hebben en dat is prettig. Maar de heren hebben er de volle mep van gekregen en dat hakt er aardig in. Blijkbaar hebben wij dus geen idee hoe intens dat is. Hebben wij een libido als een meestal brave poedel, zij kregen een onstuimige pitbull. Houd die maar eens aan het lijntje bij een ommetje. Toch moet dat. De pitbull moet opgevoed worden tot een beest dat alleen wild mag zijn op de juiste momenten. Door dat spul is over het algemeen de man meer verzot op seks. Ik zeg over het algemeen, onze poedel kan soms ook best in kuiten bijten, begrijp me goed. Maar een puberjongen krijgt nogal een pakket verantwoordelijkheden mee. Ga er maar aanstaan. Je bent dus man en dat voel je, de hele samenleving is doordrenkt van seks. Het is een grote snoepwinkel van verleiding om je heen, maar graaien mag niet. Maar aan de andere kant, als je je al te bescheiden opstelt, krijg je niets. Er wordt initiatief van je gevraagd, je moet veroveren. Maar er wordt tevens verantwoordelijkheid van je geëist, je moet gevoelig zijn en je mag niet over de grenzen van anderen heengaan. Dat is een dubbele boodschap, dat betekent balanceren op hoog niveau. Uiteindelijk wil je genieten, maar geen #metoo op je naam hebben staan.

Revolutie erotische gevoelens van de vrouw

Waar mannen met andere mannen vrijen, gaat het er door een dubbele dosis vaak wat directer aan toe, daar boffen zij bij. Maar in heteroseksuele gevallen is heel vaak de man degene die iets wil en is de vrouw de rem. Ook nu, in 2019 na allerlei revoluties waarbij wij onszelf hebben mogen bevrijden en wij onze erotische gevoelens mogen ontdekken en uiten. Door dat spul, dat hem dus heftige gedachtes geeft en een gespierd lijf, heeft hij ook de grootste verantwoordelijkheid. Ik heb er een beetje mee te doen. Ik zeg een beetje, ik heb meer met ons te doen. Het is de mannen in de geschiedenis niet altijd zo goed gelukt maat te houden en daar hebben wij meer onder te lijden gehad dan zij. Zie kindbruidjes, seksueel geweld, onderdrukking, lagere lonen en wat diens meer zij. Maar dat even terzijde…

De zegenviering van de man

Wij vinden het leuk als hij stoer is, misschien een tikje dominant zelfs. Motoragent, brandweerman, mannen in pak, ze doen wat met ons. Maar hij mag zichzelf nooit opdringen, hij moet praten over zijn gevoel en lief zijn voor kleine kindertjes. Wij willen op bed gegooid worden, maar hij moet ook de slaapkamer stofzuigen. Ik begrijp dat we nogal wat vragen van die voormalige oermens, ja ik besef het me af en toe echt. Ik snap wel dat ze de vergissing soms maken een ongewenste foto te sturen van iets waarvan ze denken dat het ons in vlammen uit doet barsten, ze gaan immers uit van hun eigen referentiekader. Ik heb best begrip voor hun massale vieringen in het voetbalstadion, het gevoel moet ergens heen.

Lieve mannen, het is lastig, ik weet het, ik zie de worsteling. Blijf leren hoe het moet en geef het door aan je zoons. Balanceer als een beer op een bal in het circus, wij zullen zorgen voor applaus.

Geschreven door Jaqueline Brouwers

Jacqueline Brouwers is werkzaam in de forensische psychiatrie, zij werkt sinds lang in gesloten instellingen. Zij schrijft ‘Een gebruiksaanwijzing voor het leven’ op www.happyspider.eu!

3 comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *