“Ik wil iedereen graag welkom heten en verklaar bij deze de vergadering dan ook gesloten… ik bedoel; geopend!”

Als mensen iets zeggen dat ze eigenlijk niet willen zeggen, maar dat ze wel (wellicht onbewust) denken noemen we dit ook wel een Freudiaanse verspreking. In deze ‘Nader verklaard’ een korte verklaring over deze versprekingen aan de hand van de theorie van de grondlegger van de psychoanalyse; Sigmund Freud.

Freud ziet het bewustzijn als een ijsberg, bestaande uit drie delen; het id, het ego en het superego;

 • Het id is datgene waarmee we geboren worden. Al onze drijfveren kunnen volgens Freud op dit id worden teruggeleid. Het id zou daarnaast alleen de wens hebben om de eigen behoeftes te vervullen.
 • Het ego is het uitvoerende gedeelte van onze persoonlijkheid; het bindt het id als het ware aan de werkelijkheid. Het integreert de behoeften van het id, met de normen en waarden van het superego.
 • Het superego is het gedeelte dat onze normen en waarden bewaakt en is niet gebonden aan de realiteit.
  In onderstaande afbeelding ziet u hoe ‘de ijsberg van Freud’ in elkaar steekt.Zoals u ziet zijn de drijfveren en wensen van het id in zijn geheel onbewust. Een Freudiaanse verspreking is dan ook de per ongelukke uiting van één van deze wensen.Welke Freudiaanse verspreking heb jij wel eens gemaakt? Plaats hem in de reacties!

Geschreven door Jerre Maas

Jerre is van oorsprong sociaal psycholoog en is tevens de initiatiefnemer van PsyBlog. Hij houdt zich daarnaast bezig met innovatieve presentatieconcepten en presentatietechnieken en het verbeteren van zelfpresentatie. Hij is een enthousiaste en betrokken ondernemer. Meer informatie over Jerre kunt u vinden op www.jerremaas.nl.

4 comments

 1. Mijn vriend en ik kwamen terug van vakantie en we kwamen aan op Schiphol….een dag daarvoor had hij met zijn ex gebeld over de financiële afwikkeling van hun huis. Dat had hij mij nog niet verteld.
  Toen we bij de uitgang van de hal van Schiphol stonden, pakte hij mij vast en zei: “Ik hou van je Karima!” (Terwijl ik Nina heet). Ik was in shock.. We hebben er over gepraat en hij zei dat hij dus alsmaar met z’n ex in zijn hoofd zat omdat hij dat mij nog moest vertellen maar ermee wilde wachten totdat we in Nederland waren.

  Toch vind ik het raar dat hij ‘houden van’ aan de naam van zijn ex koppelt. Betekent dat dat hij echt nog van haar houdt of is dit puur dat hij met haar naam in haar hoofd zat?

  1. Ha Nina,

   We begeven ons op gevaarlijk terrein hier :), maar ik denk dat de associatie geen rare is en daarmee vrij logisch kan zijn. Hij denkt aan zijn ex (waar hij ooit van gehouden heeft) en verspreekt zich. Ik zou er persoonlijk niet te veel waarde aan hechten :).

 2. Beste Jerre,

  Ik vroeg me af of het typen of schrijven van iets waar je aan denkt ook hier bij hoort. Je bent bijvoorbeeld een stuk aan het schrijven en je gedachten worden afgeleid naar je toets van morgen, en je schrijft toets op in plaats van het woord wat je bedoelde, valt dit ook onder dat begrip?

  Alvast bedankt!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *