Herman Ebbinghaus was een Duitse psycholoog en een pionier op het gebied van het leerpsychologisch onderzoek. Hij is met name bekend van de vergeetcurve maar, heeft in zijn carriere ook een interessante optische illusie gevonden; beter bekend als de Ebbinghaus illusie. Van deze illusie zijn er meerdere varianten te vinden. Vandaag het origineel!

Zijn de cirkels in het midden even groot?

Zijn illusie heeft te maken met de relatieve grootte van objecten. De cirkel omringd door kleine cirkels lijkt namelijk groter te zijn dan de cirkel die omringd is door grotere cirkels. Echter; beide cirkels zijn precies even groot. De omgeving, of de relatieve grootte, geeft ons echter het idee dat de ene cirkel groter is dan de andere!

Geschreven door Jerre Maas

Jerre is van oorsprong sociaal psycholoog en is tevens de initiatiefnemer van PsyBlog. Hij houdt zich daarnaast bezig met innovatieve presentatieconcepten en presentatietechnieken en het verbeteren van zelfpresentatie. Hij is een enthousiaste en betrokken ondernemer. Meer informatie over Jerre kunt u vinden op www.jerremaas.nl.

1 comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *