Je kent het wel… Je hebt een nieuwe camera nodig en gaat eens flink op zoek op internet. Al snel kom je erachter dat er voor ieder wat wils is. Je hebt camera’s in allerlei formaten, designs, kwaliteitsniveaus en prijzen… Ho wacht, en van al die soorten heb je ook nog eens 15 verschillende merken. Al gauw merk je dat een onrustig gevoel je bekruipt, een gevoel wat psychologen ook wel keuzestress noemen.

Barry Schwartz heeft hier een zeer vermakelijk boek over geschreven genaamd: ‘The Paradox of Choice: why more is less’. Volgens Schwartz is keuze een goed iets, tot je er teveel van hebt. Hij geeft aan dat wanneer mensen teveel keuzemogelijkheden hebben ze soms zelfs kiezen om dan maar helemaal geen keuze te maken. Keuzemogelijkheden limiteren raadt hij dan ook aan om stress en drukte in ons leven te verminderen.

Maximizers versus Satisficers

Volgens Schwartz zijn er twee verschillende typen mensen: de zogenaamde Maximizers en de Satisficers. De eerste groep mensen zal altijd de best mogelijke optie willen kiezen en daardoor alle mogelijke informatie tot zich nemen. Dit gedrag kost een hoop tijd, en leidt vaak tot knagende twijfel achteraf omdat men zich altijd blijft afvragen of er geen betere keus gemaakt had kunnen worden.

Satisficers daarentegen gaan voor de keuze die ‘goed genoeg’ is. Zij hebben een bepaalde standaard waaraan het product of de dienst moet voldoen en zodra deze standaard bereikt is gaan ze ervoor. Deze mensen zijn over het algemeen gelukkiger met hun keuze en zijn minder tijd kwijt met kiezen, waardoor ze van die overgebleven tijd andere leuke dingen kunnen doen.

Keuzestress… Iedereen lijkt het in meer of mindere mate te ervaren, de één raar genoeg op andere gebieden dan de ander. Waar sommige mensen maar geen studiekeuze kunnen maken, starten andere mensen gewoon en overwegen zij daarentegen alle mogelijke opties omtrent een nieuwe koelkast of TV.

Meer weten over keuzestress en de mogelijke tips om het tegen te gaan? Het toegankelijk geschreven boek van Schwartz is een echte aanrader, en vind je hier.
Of bekijk het onderstaande filmpje van Barry Schwartz eens;

Geschreven door Inge van der Heijden

Inge is naast energiek en nieuwsgierig ook afgestudeerd Economisch Psychologe. Ze is altijd bezig met innovatie en ondernemerschap, en erg geïnteresseerd in keuzegedrag, beslissingsprocessen en persoonlijke ontwikkeling. Waarom gaan mensen voor optie A, en niet voor optie B... en waarom blijven ze ondertussen toch twijfelen over optie C? Dit zijn dan ook de belangrijke onderwerpen waarover ze zal schrijven.

3 comments

 1. Ik heb het boek gelijk besteld – de theorie van maximizers versus satisficers is uiteraard ontzettend interessant, maar neemt volgens mij niet weg dat zowel voor maximizers als voor satisficers er simpelweg te veel keus is.

  Ook voor satisficers is het steeds lastiger om te bepalen ‘wat goed genoeg is’ – aangezien ook zij aan een bepaalde standaard willen voldoen!

 2. Ha ha, ik ben duidelijk een maximizer! Maar ik ben dan ook zo grondig dat ik zelden spijt heb achteraf. Voordeel is ook minder snel nieuwe spullen in huis die ik niet echt nodig heb. Dus minder opruimstress 😉

 3. Hey, volgens mij klopt het dat te veel keuze zorgt voor stress. Heb wel onlangs ontdekt dat mijn keuze :
  “Welke job ga ik voor gaan, past bij mij?
  eigenlijk meer een illusie is dan een keuze.

  Ik zou wel graag jongeren begeleiden en dan komt de vraag/keuze “Hoe ga ik dat aanpakken”?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *