Heb jij al ADHD? Nee? Dan zou ik snel bij een arts het etiketje gaan halen, want anders ben je niet hip!

Tegenwoordig hoor je in de media steeds vaker dat ADHD een hype aan het worden is. Hoewel er geen duidelijke cijfers bekend zijn over het aantal mensen met ADHD (de al bestaande gegevens zijn oud en veelal gebaseerd op buitenlands onderzoek), schijnen er wel steeds meer mensen te zijn die gediagnosticeerd worden met deze ‘aandoening’.

Diagnoses

Dus waar wordt die hype op gebaseerd? Is het niet zo dat we steeds kundiger worden en daardoor beter en sneller diagnoses kunnen stellen? Je komt niet bij je huisarts met de klacht: ‘Ik ben een beetje druk’, en gaat naar huis als ADHD’er. Als dat wel zo is, dan raad ik je aan een andere dokter te zoeken..

“Gevangen” door medicatie?

Als je het mij vraagt zijn er wel te weinig artsen die ECHT verstand hebben van ADHD en wordt er te snel (verkeerde) medicatie voorgeschreven. Het is al een hele kunst om tot de goede diagnose te komen, maar verstand hebben van de juiste, beschikbare medicatie is ook een vak. Zo heb ik jarenlang allerlei dokters gezien, de ergste stoornissen naar m’n hoofd geslingerd gekregen en bijpassende medicatie gehad die me bijna het leven kostte. De meeste mensen hebben wel gehoord van Ritalin (methylfenidaat), wat waarschijnlijk het meest wordt voorgeschreven, maar hoeveel zijn er bekend met bv. Dexamfetamine? Over dit medicijn ben ik zelf heel erg te spreken, mits je begeleidt wordt door een kundige arts.

 

Ritalin versus Dexamfetamine

Aan de hand van mijn eigen ervaring kan ik zeggen dat Ritalin de ADHD probeert te onderdrukken, maar er ondertussen een duister, niet werelds gevoel voor terug geeft. Dexamfetamine daarentegen, legt de chaos in je hoofd plat en geeft een boost aan je positieve eigenschappen. Ik kan dan ook niet begrijpen waarom kinderen Ritalin krijgen. Gelukkig kon ik zelf goed verwoorden tegenover m’n psychiater wat voor effect de medicatie op mij had. Maar hoeveel kinderen zijn er die hun gedachten en gevoelens al heel duidelijk weten te verwoorden? Hij of zij oogt rustiger, maar is er binnenin misschien een negatief effect aan de gang? Wil je dat je kind rustig is of gelukkig? Het lijkt mij dus erg verstandig om uit te kijken met het geven van (zware) medicatie aan kinderen – ook dexamfetamine. Volgens mijn eigen apotheek is het gebruik van dexamfetamine fors toegenomen – dit kreeg ik middels een mail te horen, nadat mijn medicatie weer niet op voorraad was. Je kan dus wel zeggen dat er in mijn omgeving waarschijnlijk een hoop ADHD’ers bij zijn gekomen (al blijft mijn buurt een geestdodende verblijfplaats). Er lijkt dus wel degelijk een hype aan de gang… Alleen denk ik dat niet het hebben van ADHD een hype is, maar het gebruik van bijpassende medicatie.

Heb jij je pilletje al gehad?

Het is niet goed te controleren hoeveel mensen er ADHD hebben, maar er kan wel aangetoond worden dat er meer medicatie wordt gebruikt in tegenstelling tot vroeger.

Wat mij betreft geen enkel probleem voor de volwassenen onder ons. Wat is er mis met een pilletje, als je hierdoor doelen bereikt die je anders nooit had bereikt? Alleen kunnen de stijging gebruikers net zo goed kinderen zijn en reageert iedereen anders op medicatie.

Conclusie

Het aantal mensen met ADHD is niet toegenomen, maar wel het aantal artsen die medicatie voorschrijft. ADHD is niet populair, maar moet juist worden opgespoord en op de snelste, simpelste manier worden onderdrukt. Dus wat mij betreft is de hype: Medicatie is oké… ADHD, weg ermee!

Geschreven door Esther Janssen

Esther volgt de studie HBO communicatie-A en is momenteel op zoek naar een passende stage. Een veelzijdige vrouw met ADHD, die gedichten en teksten schrijft over diverse onderwerpen.

4 comments

 1. Hoi Saskia,

  Concerta is inderdaad ook ‘populair’, omdat het vergelijkbaar is met Ritalin, alleen werkt het langer.
  Ik ben erg benieuwd naar je bevindingen 🙂

  Liefs,
  Charis

 2. Allen,

  Indien je de voordelen van ADHD optimaal weet benutten en je met de “nadelen” van ADHD leert om te gaan, dan is ADHD een grote gave. Ik noem het daarom graag: Veel levensenergie!

  Come on!!! gheheeheh

  Nicky

 3. Hier heb ik een verhaal over medicijn gebruik.
  Ik ben 24 en heb lange tijd deksamfetamine gebruikt.
  Ik dacht net als menigt anderen geholpen te worden met mijn adhd.
  sociaal en psychies ging ik compleet kapot ik snap niet dat dit stofje mag verkocht worden.
  Als je schizofreen psychotisch suïcidaal wilt worden en denkt dat je geholpen word door artsen dan moet je dat pilletje slikken. Het mooie is dat ze dingen voorgeschreven bij het ggz en dan hun patiënten niet goed in de gaten houden of de medicatie wel goed past nee ze geven je verslavende schadelijke gevaarlijke rommel en je kan het uitzoeken want reken maar dat je hun hulp die je daadwerkelijk nodig hebt krijgt. Erg gevaarlijke voor mensen in het verkeer. Dus 1 ding meld ik stop in 1x met die rommel het maakt je lichaam en je geest uit balans en het enige is dat ze geld vangen de hulp die je nodig hebt krijg je niet bij een ggz. Ggz mogen ze van mij afschaffen want ik geloof niet in wonder pillen die je gemoedstoestand beter maken. Enige die dat kan ben jezelf. Mijn advies is meditatie lessen te volgen zo ben ik van mijn medicatie afgestapt. Chemie is niet de oplossing. Mijn doel is nu ook zelf lessen te gaan geven aan mensen zodat ik mensen net als mij kan helpen op een goede manier.

  Succes.

 4. Pingback: Misenso

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *