De laatste tijd horen we er steeds vaker over: loverboys. Wat voor een jongens zijn dat nou? Welke meisjes zijn kwetsbaar voor loverboys? Wat zijn de psychologische gevolgen van een relatie met een loverboy?

Wat is een loverboy?

Een loverboy is een charmante jongen die ervoor zorgt dat een meisje verliefd op hem wordt. Hij overlaadt haar met cadeautjes en zegt lieve woordjes. Langzamerhand probeert hij ervoor te zorgen dat het meisje afhankelijk van hem wordt, bijvoorbeeld door het meisje tegen haar ouders op te zetten en bij hem in te laten trekken. Financieel is het meisje ook vaak afhankelijk van hem, er worden bijvoorbeeld leningen afgesloten op de naam van het meisje. Wanneer het meisje afhankelijk van de loverboy is, moet zij iets voor hem terug doen. Hij heeft namelijk zóveel voor haar gedaan, hier moet iets tegenover staan. Ze moet bijvoorbeeld met vrienden van de loverboy naar bed. De eerste stap naar de prostitutie is gemaakt en al snel gaat het meisje met vreemden naar bed voor geld. Om te zorgen dat het meisje geld binnen blijft halen, bedreigt de loverboy haar en/of haar familie of gebruikt geweld.

Wie zijn de slachtoffers?

Meisjes die kwetsbaar zijn voor de charmes van een loverboy hebben vaak al een problematische gezinssituatie of ze worden gepest op school. De risicogroepen zijn licht verstandelijk gehandicapte meisjes, alleenstaande minderjarige asielzoekers en geadopteerde meisjes. Zij verlangen vaak zo erg naar liefde en aandacht, dat het niet uitmaakt wie hen dat geeft.

Meisjes die een problematische gezinssituatie hebben, zijn kwetsbaarder voor loverboys

Wanneer zij eenmaal in het circuit zitten, is het moeilijk om eruit te komen. Zij ervaren geweld en gebruiken ook vaak drugs om de problemen te vergeten. Er zijn maar weinig plaatsen in Nederland waar deze meisjes terecht kunnen, waardoor het nog moeilijker is om de cirkel te doorbreken.

Wat zijn de psychologische gevolgen?

Meisjes in Nederland krijgen vaak verschillende soorten therapie, zoals sociale vaardigheidstraining, weerbaarheidstraining en/of creatieve therapie.  Er is sprake van schaamte en een laag zelfbeeld, maar het is ook aannemelijk dat Posttraumatic Stress Disorder (Posttraumatisch Stress Syndroom) bij deze meisjes kan ontstaan. Een relatie met een loverboy kan ervaren worden als een trauma.

Helaas is er nog maar weinig onderzoek gedaan naar loverboys. Meisjes kunnen wel opgevangen en geholpen worden, maar we weten niet of de hulp effectief is. De vraag is zelfs of loverboys wel bestaan; zijn ze niet gewoon moderne pooiers?

Voor meer informatie kun je kijken op www.lover-boy.nl

Bron: Dijke van, A. & Terpstra, L. (2005).  Loverboys:  Feiten en cijfers. Een quick scan. Amsterdam: SWP

Geschreven door Saskia Peters

Saskia doet momenteel de master Psychologie en Geestelijke Gezondheid richting kinderen en jeugd. Ze loopt stage op een school voor speciaal onderwijs en speciaal voortgezet onderwijs voor kinderen tussen de 4 en de 20 jaar oud. Daarnaast geeft ze huiswerkbegeleiding. Typische eigenschappen die haar omschrijven zijn nieuwsgierig, leergierig, vrolijk en een enorme levensgenieter!

3 comments

 1. beste Saskia,

  Goed om hier aandacht aan te besteden. De psychische en fysieke gevolgen van mensenhandel, uitbuiting onder dwang in de prostitutie waaronder loverboys vallen, zijn enorm en langdurend. Er is sinds 2005, ondanks de enorme aandacht nog steeds weinig onderzoek gedaan, veel te weinig, Wel is onlangs een nieuw rapport verschenen van Ostrovschi et al. in BMC Public Health. Terug te vinden via :http://www.humantrafficking.info/dossiers/medisch/

  Inmiddels kunnen slachtoffers van mensenhandel bijvoorbeeld by Fier Fryslan terecht, waar ze gespecialiseerde hulpverlening en nazorg bieden. Dat geldt ook voor Stichting Equator in Amsterdam en nog enkele andere centra. Maar het blijft bijzonder moeilijke problematiek.

  Mocht je ooit van plan zijn onderzoek in dit verband te willen gaan doen dan laat het weten?

  Groet,
  Chris Sent

 2. – Jerre: Dat is de vraag 😉 Voor zover ik weet niet, maar loverboys worden vaak beschouwd als pooiers, dus waarom zouden meisjes geen pooiers kunnen zijn? Het is dus plausibel, maar of ze ook echt bestaan is maar de vraag.

  – Chris: Dankjewel voor de reactie, erg leuk om te lezen! De centra had ik inderdaad al gevonden, maar erg jammer dat er weinig onderzoek naar is gedaan. Ik kan me voorstellen dat de gevolgen van een relatie met een loverboy enorm zijn, maar dit wordt nergens bevestigd, ondanks de grote publiciteit eromheen. Als ik hier nog eventueel onderzoek naar ga doen, dan laat ik dat zeker weten!

  Groeten,
  Saskia

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *