“Lust de; m 1 begeerte, verlangen, trek: eetlust, lachlust, strijdlust 2 -en (m.n. in het mv) lichamelijke begeerte; hartstocht: zijn ~en bevredigen 3 welbehagen, plezier: een ~ voor het oog”

De term lust kan op meerdere dingen slaan als eten, shoppen maar het wordt toch vooral gebruikt om seksuele lust te beschrijven. Lust beschrijft het gevoel wat je krijgt als je verlangt naar iets.

Aspecten

Lust bestaat uit drie aspecten: Drive, Motivation en Wish. De biologische component zorgt voor de drive, hieronder verstaan we dingen als de invloed van hormonen. Onder motivatie verstaat we het psychologische component wat wordt beïnvloed door je personal mental state (blij/boos/leed), interpersonal state (ontvangen genegenheid/onenigheid/respect) en de sociale context (relatie/vertrouwen). Wish beschrijft de culturele component. Hieronder verstaan we de invloed van de heersende waarde en normen.

Waarom wordt lust als een zonde gezien?

Wie zou er nou niet het liefst de hele dag al zijn lusten bevredigen? Dit gebeurt niet omdat dit in de maatschappij geen geaccepteerde norm is. Zelfs in tekenfilms als sneeuwwitje zie je terug dat toegeven aan je lusten verkeerd is (het eten van de appel –> fout). De mens gedraagt zich naar geldende normen als niet vreemdgaan, geen seks met minderjarigen, seks voor het huwelijk, geen buitenechtelijke relatie hebben, geen seks met wildvreemde etc.  Dit zie je ook weer terug in heersende taboes zoals prostituees bezoeken, homoseksuele gevoelens of bepaalde seksuele fantasieën hebben. De belangrijkste drive van de mens is nog wel om er bij te horen en daarom worden deze gevoelens toch vaak verborgen of onderdrukt.

In de media

Vooral het christendom heeft een sterk beduidende mening naar “lust” toe. In de praktijk zie je dit terug aan hun sterke verbod op seks voor het huwelijk en seksuele onthouding voor geestelijken. Afgelopen jaren zijn er veel seksschandalen binnen de katholieke kerk naar buiten gekomen. Door een verbod op te leggen word het nog aantrekkelijker om het wel te doen, je wil natuurlijk hebben wat je niet mag.

Afgelopen jaren zijn er verschillende seksschandalen naar buiten gekomen bij mensen die een hoog aanzien hebben. Een mooi voorbeeld is de beschuldiging tegen de topman Dominique Strauss-Kahn. Hij wordt verdacht van verkrachting van een kamermeisje. Hij moet hebben geweten hebben dat hij door die handelingen een heel groot risico liep, hij is er zijn carrière echt aan kwijt geraakt.

Een ander voorbeeld is de huidige Italiaanse president Berlusconi. Er loopt momenteel een rechtszaak tegen hem om dat hij seks met een minderjarige prostituee gehad zou hebben. Hij staat erom bekend dat hij zich graag vermaakt met jonge vrouwen en seksfeesten organiseert. Dit is sociaal eigenlijk niet geaccepteerd en toch verandert hij niet in zijn gedrag.

Een ander voorbeeld is de affaire van de voormalige Amerikaanse president Bill Clinton. Hij zou een affaire gehad hebben met een stagiaire. Eerst ontkende hij een seksuele relatie te hebben gehad, dit natuurlijk omdat dit sociaal niet geaccepteerd is en hij zijn imago hoog wilde houden. Uiteindelijk heeft hij wel bekend en zijn excuses aangeboden.

Al deze mannen weten dat ze een heel groot risico lopen door aan hun lusten toe te geven, ze zetten heel hun carrière in feite ermee op het spel. Dat zelfs deze “verstandige” mannen hier niks tegen kunnen zegt wel hoe primair de behoefte van de mens zijn. Je ziet hier mooi die 3 componenten in terug komen. Allen hebben ze behoeften, proberen het te verbergen maar kunnen het toch niet weerstaan.

Lust is een spannend gebied en dat zal altijd zo blijven, zelfs Adam en Eva konden de verleiding niet weerstaan

Meer weten over de 7 zonden? Lees dan het eerste artikel van Suzanne over jaloezie.

Geschreven door Suzanne Dirne

Suzanne is een zesdejaars student aan de Universiteit van Tilburg. Onlangs heeft ze haar Bachelor Psychologie afgerond en volgt nu een Master Bedrijfscommunicatie en Digitale Media. Daarnaast houdt ze zich bezig met zaken waarin ze haar creativiteit kwijt kan zoals schilderen, grafisch ontwerp en het geven van workshops. Kijk voor haar portfolio op: www.suzannedirne.nl

3 comments

  1. Hoi Suzanne,

    Een leuk onderwerp en goed belicht vanuit de wetenschappelijke achtergrond en voorbeelden uit de hedendaagse cultuur. Wel krijg ik de kriebels bij schrijffouten als ‘het’ biologische component (moet ‘de’ zijn) en ‘geestelijke’ (moet een ‘n’ bij). Het zou mooi zijn als je op die dingen nog wat extra let de volgende keer.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *