In het donker wakker worden met het onbehaaglijke gevoel dat je bekeken wordt. Als je je probeert te bewegen merk je dat je lichaam niet meewerkt. Je bent van top tot teen verlamd. Terwijl je angst toeneemt, zie je in je ooghoek iets dichterbij komen. Je wil wel schreeuwen maar er komt geen geluid uit je mond en je kan ook niet naar het lichtknopje grijpen. Klinkt als een fragment uit een horrorfilm, of niet? Toch maken mensen met slaapparalyse dit mee.

Kenmerken

Slaapparalyse wordt ook wel slaapverlamming genoemd. Het is een slaapstoornis waar zo’n 20 tot 40%  van de bevolking wel eens mee te maken heeft. Mensen met slapeloosheid, een verstoord slaapritme of narcolepsie zijn gevoeliger voor slaapparalyse. Het kan echter bij iedereen voorkomen. Tijdens een episode kan iemand zich niet bewegen en voelen de ledematen erg zwaar. Ook kan iemand het gevoel hebben dat er iets op zijn/haar borst drukt. Soms treden er hallucinaties op, dit kunnen zowel auditieve, tactiele of visuele hallucinaties zijn. Iemand kan bijvoorbeeld het gevoel hebben dat er een aanwezigheid is in de kamer, of iemand kan voetstappen horen.  Een episode duurt over het algemeen niet erg lang, van een aantal seconden tot minuten.sleep-264475_1920

Oorzaak

Tijdens het slapen zijn er verschillende stadia waar we doorheen gaan. Deze verschillende stadia hebben allen hun eigen kenmerken. Zo verschilt per slaapstadium je breinactiviteit en hartritme. Een van deze stadia wordt REM slaap genoemd (Rapid Eye Movement). Tijdens dit stadium bewegen je ogen snel heen en weer, maar is je lichaam verlamd. Dit is een beschermingsmechanisme van je lichaam waardoor je bijvoorbeeld tijdens het slapen niet je dromen écht gaat uitvoeren. Het REM stadium is tevens het stadium waarin dromen voorkomen. Van de verschillende slaapstadia lijkt de toestand van het lichaam in het REM stadium het meest op de toestand van je lichaam tijdens het wakker zijn. Je bloeddruk, hartslag en ademsnelheid nemen toe en ook je breinactiviteit schiet omhoog. Waar het precies misgaat bij slaapparalyse is nog onduidelijk. Het is echter waarschijnlijk dat iemand tijdens een slaapparalyse gedeeltelijk wakker wordt tijdens de REM slaap. Je zit tussen het slapen en waken in. Je lichaam is nog verlamd en je dromen kunnen voor je ogen tot leven komen.

Paranormale en buitenaardse verklaringen

De hallucinaties die mensen tijdens een slaapparalyse ervaren, kunnen zo echt aanvoelen dat mensen dit op andere manieren proberen te verklaren. Ze zijn bijvoorbeeld overtuigd dat er werkelijk een demon of andere entiteit in de kamer aanwezig was. Dit is geen nieuw fenomeen; er wordt al eeuwenlang geschreven over entiteiten die tijdens het slapen de slaapkamer bezoeken. Zo heb je de demonen Incubus en Succubus die volgens de legende ’s nachts de slaapkamer inkomen om op de borst van mensen te zitten. Ook is slaapparalyse mogelijk een verklaring voor mensen die zeggen door aliens te zijn ontvoerd in de nacht. thomas_burke_the_nightmare_engraving

Thomas Burke’s 1783 gravure van De Nachtmerrie

Interpretatie en gevolgen

Uit een recente studie blijkt dat je geloof over de oorzaak van een slaapparalyse werkelijk je ervaring kan beïnvloeden. Als je slaapparalyse interpreteert als een bovennatuurlijke ervaring duurt de episode langer. Als je het echter ziet als een foutje van het brein duurt de episode korter. Daarnaast blijkt dat mensen die slaapparalyse interpreteren als een bovennatuurlijke ervaring 3 keer vaker last hebben van een episode. Ook beïnvloedt je interpretatie de mate van angst die je voelt voor een volgende episode. Mensen die de slaapparalyse verklaren door een bovennatuurlijke oorzaak ervaren meer angst. Uit onderzoek blijkt dat deze mensen zelfs soms post traumatische stress symptomen kunnen ervaren.

Behandeling

Slaapparalyse is niet schadelijk, maar kan je nachtrust wel verstoren. Je kan daarom een aantal maatregelen nemen om te proberen een episode te voorkomen. Een regelmatig slaapritme kan bijdragen aan het voorkomen van slaapparalyse. Het aanhouden van consistente slaaptijden en het voorkomen van stress spelen hierbij een belangrijke rol. Mocht je toch een episode hebben, dan kun je deze sneller voorbij laten gaan door je ogen snel te bewegen of je te focussen op één ledemaat, bijvoorbeeld je hand, en deze langzaam proberen te bewegen.alarm-clock-590383_1280

Wat denk jij, heeft slaapparalyse een paranormale verklaring of wordt het simpelweg biologisch verklaard? Laat je antwoord hier onder achter! 

Bronnen
1. Jalal, B. (z.j.). The Neuroscience Of Sleep Paralysis Explains The Terrifying Experience Of Being Trapped In Your Body . Geraadpleegd van https://braindecoder.com/post/neuroscience-of-sleep-paralysis-1113306867
2. Kalat, J. (2007). Biological Psychology (Ninth Edition). United States: Thomsom Wadsworth.

Geschreven door Marleen Hoek

Marleen is afgestudeerd als kind- en jeugdpsychologe. Tijdens haar studie merkte ze dat ze graag één op één hulp biedt waarbij er sprake is van maatwerk voor de cliënt. Ze werkt nu als levensloopcoach waarbij ze volwassenen en kinderen met autisme begeleidt op diverse levensgebieden. Tijdens haar eerdere werk op een basisschool rees bij haar de vraag hoe we het onderwijs in kunnen richten zodat álle kinderen tot leren kunnen komen. Daarom is ze gestart met de Pabo en houdt ze ontwikkelingen op het gebied van onderwijs en psychologie goed in de gaten.

37 comments

 1. Ook ik heb dit verschijnsel een aantal keren meegemaakt en ervoer het als echt gebeurd. Alleen ik deed het af alsof ik een gewone nachtmerrie had. Toch was dit veel angstiger dan een nachtmerrie en ik voelde echte doodsangst. Behalve die keer dat er een soort van geest in mijn kamer zat, toen voelde ik me heel vredig. Maar die keren dat ik belaagd werd door een demon waren erg angstig en heel echt. Maar nu ik dit gelezen heb vallen de puzzelstukjes op z’n plaats en weet ik dat het slaapparalyse is geweest.

  1. Hoi Saya,

   Bedankt voor je reactie! Tijdens mijn studententijd heb ik zelf ook meerdere episodes gehad, hierdoor is mijn interesse in slaapparalyse ontstaan. Fijn dat door dit artikel de puzzelstukjes voor jou op hun plaats zijn gevallen!

   1. Ik heb sinds kort last hier van heb het nu 4 x gehad en redelijk snel achter elkaar
    Ik was 3 x met mijn vrienden en ben net wakker geworden van een episode in me eentje en ik denk dat ik deze wel het engste vond.
    De eerste x was ik met een vriendin ik lag te slapen met mijn rug na de kant van mn vriendin ik hoorde haar praten in der slaap dus ik begon er voor de grap op te reageren, vervolgens wou ik me omdraaien toen zag ik dat er een meisje bij de voeten van mn vriendin op het bed zat. ik vond het eerst dood normaal tot dat ik realiseerde dat we niet met 3 mensen waren maar eigenlijk met zn 2e. Op het moment dat ik bang begon te worden draaide ze der hoofd en lachte heel eng na me ze zag er dood normaal uit als een meisje maar ze had super enge spitse vieze tanden. Wanneer ze zich omdraaide zweevde ik op een of andere manier met een snelle snelheid naar het plafond aan de andere kant van de kamer. Toen werd ik wakker en was die vriendin van me al wakker, dus ik had er uitgelegd wat er gebeurde en ze zei dat ik blijkbaar de hele tijd aan het slapen was en geen enkele x gepraat had of bewogen en zei was dus de hele tijd wakker.

    De 2e en de 3e x waren een beetje hetzelfde ik hoorde stemmen steeds harder van de vriendin waar ik op dat t mee was, ik wou dan mijn ogen open doen maar dat lukte niet. Ik voelde gekrats op mijn rug en kon niet bewegen

    De laatste x dat was net, het was de engste tot nu toe en was dit x helemaal alleen. Ik had het gevoel alsof iemand aan mijn haren trok en steeds harder bleef trekken tot dat ik recht op kwam te staan zo hard trok die ik kon mijn ogen niet openen. Toen lag ik weer en wou ik bewegen maar ik kon niet bewegen, Ik bleef maar om hulp scheeuwen maar er kwam geen geluid uit. uiteindelijk had ik al mijn kracht gespaard om om te draaien en draaide opeens super snel waardoor ik heel strak vast kwam te zitten in mijn deken. Maar voor mijn gevoel draaide ik niet zelf maar werd ik met een enorme kracht omgedraaid. Ik wou mijn ogen nog open doen maar lukte niet ik lag op mijn linkerkant voor mijn gevoel. Ik werd wakker en lag op mijn rechterzijde.

  1. Beste Miranda,

   Bedankt voor je reactie! Je mag het artikel natuurlijk gebruiken, met PsyBlog als bronvermelding.
   Mocht je nog verdere vragen hebben over het gebruik van het artikel of over andere zaken dan kan je ons altijd bereiken via redactie@psyblog.nl.

   Vriendelijke groet,
   Marleen

 2. Beste Marleen,

  leuk artikel en wel herkenbaar.
  Tijdens een periode met veel stress sliep ik slecht. Hierdoor ben ik melatonine pilletjes gaan nemen. In het begin hielp dit prima, maar op een gegeven moment kreeg ik slaapverlammingen. Dit duurde gelukkig erg kort (paar seconden), maar zag wel een donkere gedaante in me kruipen….
  Toen ben ik gestopt met melatonine slikken en dat heeft geholpen!
  Nu nergens meer last van 🙂

  Groetjes

 3. Hai, ik heb een vraag, wat denk jij zelf over of het wetenschappelijk is of paranormaal? Ik zou eerder zeggen wetenschappelijk, maar ik vind het vreemd dat mensen alleen maar negatieve “hallucinaties” hebben en geen positieve. Dus alleen maar nachtmerries?

 4. Ik heb dit 2 maal mee gemaakt, ik was heel de nacht wakker en plotseling een daverende oergeluid, gelijk een aardbeving, mijn lichaam werd zo zwaar dat ik geen beweging kreeg in mij lichaam en met moeite iets kon zeggen, vooral het geluid was beangstigend

 5. In 2010 heb ik een heftige slaapverlamming meegemaakt. Ik laf naast mijn vriendin te slapen toen ik een aanwezigheid in de kamer voelde die om ons bed heen liep en vervolgens vanaf het voeteneind ons bed In kwam. Op dat moment was ik nog niet bang omdat ik dacht dat het de hond was. Ik voelde de matras indeuken aan beide kanten van mijn lichaam. Toen besefte ik dat het niet de hond was omdat de hond niet in de slaapkamer kan en omdat het niet als 4 poten voelde maar als 2 benen. Dat was het moment van schrik waardoor ik op wou springen. Maar ik kon niet bewegen. Toen probeerde ik mijn vriendin te roepen maar enige geluid dat uit mij kwam was een soort van een verstikkingsgeluid. Toen pas begon de angst. Ik begon me heftig te verzetten en na een tijd (denk 5 he w lange seconden) kwam ik los(??) . Ik kroop tegen mijn vriendin aan en ging verder slapen. Ik heb me die hele nacht angtig en bekeken gevoeld.
  De volgende dag vertelde ik heel voorzichtig aan mijn vriendin over de angstige nacht.
  Zij vertelde heel verbaast dat zij de hele nacht doodsbang is geweest omdat ze de hele nacht 2 aanwezigheden in de slaapkamer voelde en hoorde(?)..
  Naar een snelle Google search kwam ik al heel snel bij het venomeen slaapverlamming. Ik had daar niet eerder van gehoord maar de verhalen zijn erg herkenbaar.
  Door deze gedeelde ervaring zou ik zeggen dat het helaas een paranormale ervaring is geweest. Hoewel ik heel graag de wetenschappelijke verklaring wil geloven.

 6. In 2010 heb ik een heftige slaapverlamming meegemaakt. Ik lag naast mijn vriendin te slapen toen ik een aanwezigheid in de kamer voelde die om ons bed heen liep en vervolgens vanaf het voeteneind ons bed In kwam. Op dat moment was ik nog niet bang omdat ik dacht dat het de hond was. Ik voelde de matras indeuken aan beide kanten van mijn lichaam. Toen besefte ik dat het niet de hond was omdat de hond niet in de slaapkamer kan en omdat het niet als 4 poten voelde maar als 2 benen. Dat was het moment van schrik waardoor ik op wou springen. Maar ik kon niet bewegen. Toen probeerde ik mijn vriendin te roepen maar enige geluid dat uit mij kwam was een soort van een verstikkingsgeluid. Toen pas begon de angst. Ik begon me heftig te verzetten en na een tijd (denk 5 hele lange seconden) kwam ik los(??) . Ik kroop tegen mijn vriendin aan en ging verder slapen. Ik heb me die hele nacht angtig en bekeken gevoeld.
  De volgende dag vertelde ik heel voorzichtig aan mijn vriendin over de angstige nacht.
  Zij vertelde heel verbaast dat zij de hele nacht doodsbang is geweest omdat ze de hele nacht 2 aanwezigheden in de slaapkamer voelde en hoorde(?)..
  Naar een snelle Google search kwam ik al heel snel bij het venomeen slaapverlamming. Ik had daar niet eerder van gehoord maar de verhalen zijn erg herkenbaar.
  Door deze gedeelde ervaring zou ik zeggen dat het helaas een paranormale ervaring is geweest. Hoewel ik heel graag de wetenschappelijke verklaring wil geloven.

 7. Ik heb naast mijn nachtmerries ook slaapverlamming. De nachtmerries zijn er minimaal 1x per week, maar ook wel eens 3 per nacht..dan word ik letterlijk met doodsangsten wakker om vervolgens weer te gaan slapen en terug te vallen in dezelfde nachtmerrie. Een paar keer per maand komt de slaapverlamming erbij…als het weer is zover is, probeer ik met al mijn macht om geluid te produceren zodat mijn partner weet hoe laat het is..want zodra ik word aangeraakt is het voorbij. Maar dat angstige gevoel blijft. Ik ben 36 gezond, rook wel maar drink niet.je mag gerust weten..ik haat slapen. Dus door al die gekkigheid zit er gewoon een flinke druk op. Door die druk is inslapen moeilijk, wat door “slaapstress” weer nachtmerries veroorzaakt.ik ben er wel aangewend.dat dan weer wel

 8. Voor mij klinkt dit ook heel bekend. Sinds 2 jaar ongeveer heb ik wel eens slaapverlamming. Het gebeurt alleen wanneer ik erg moe ben, als ik de nacht ervoor bijvoorbeeld kort geslapen heb. Na de eerste keer was ik extreem bang en constant angstig dat het weer ging gebeuren. Het was namelijk een enge ervaring; ik was voor mijn gevoel wakker aan het worden, maar ik voelde dat ik me niet kon bewegen. Ik was nog niet heel angstig op dat moment, maar het voelde vreemd. Ik droomde nog doezelig verder. Ik liep in mijn droom in de keuken van het ouderlijke huis van mijn vader (hij is overleden) en plots werd ik aan mijn benen de lucht in getild. Ik probeerde me vast te houden aan het aanrecht, maar werd zo hard meegesleurd dat ik los schoot en naar de buitendeur zweefde. En stond niets of niemand achter me. Toen de deur opening viel ik buiten op de grond en hierna schoot ik wakker. Ik was hierna steeds bang om weer te gaan slapen. Eens in de 2/3 maanden had ik weer een soortgelijke ervaring. Ik ging googlen en kwam op slaap verlamming uit. Ik heb er heel veel over gelezen en ik weet eerlijk gezegd niet wat het echt zou zijn: paranormaal of simpelweg iets in het brein. Ik ben mezelf gaan overtuigen dat het vast iets in het brein is, omdat dat een logischere verklaring lijkt. Sindsdien heb ik veel minder vaak een episode en wanneer ik er een heb kan ik me tijdens de verlammingsfase rustig toezeggen: ik heb het weer, maar het duurt maar even, ik wordt zometeen toch wakker en dan is de verlamming weer voorbij. Ik probeer vooral mijn ogen dan open te trekken en op een gegeven moment lukt het en dan ben ik wakker. Tijdens zo’n verlamming ben ik nauwelijks meer bang en wanneer ik wakker wordt denk ik er eigenlijk niet eens meer over na.

 9. “Waar het precies misgaat bij slaapparalyse is nog onduidelijk. Het is echter waarschijnlijk dat iemand tijdens een slaapparalyse gedeeltelijk wakker wordt tijdens de REM slaap.”

  Ik heb dit fenomeen ook een paar keer ervaren en beschouw het (nu) als een ‘lucide nachtmerrie’. De laatste keer namelijk viel bij mij het kwartje dat ik niet in een soort halfslaap verlamd op mijn rug op bed lag, toen ik bij het echt ontwaken bemerkte dat ik feitelijk op mijn zij bleek te liggen.

 10. Telkens diezelfde droom buiten onze planeet met gele wagens vloeistoffen uitdelen die kracht geven de droom geeft vreugde en geluk

 11. Naar aanleiding van de verschillende verhalen is een aantal jaren de zelfde droom verschenen het is op een planeet waar voedingsstofffen worden gedolven met gele karren die op je worden aangesloten zodra dat gebeurt is veranderen de mensen in vreemde wezens de planeet is heel helder en licht heeft iemand er een verklaring voor

  1. Hoi!
   Helaas meerdere keren slaapverlamming/hallucinaties gehad…
   Het lijkt zooooo echt!
   Net gehad en deze x wel heeeel heftig.
   Ik zie alles in de kamer om me heen zoals het is (in mijn overtuiging ben ik dus wakker en heb m’n ogen open). Ik voel dat m’n linker oog en mondhoek afhangen en weet: “Ik heb een beroerte gehad”!
   Probeer mijn linker arm naar mijn gezicht te brengen maar zie mijn arm niet en denk:”Ben ik blind aan m’n linker oog”?
   Ondertussen roep ik met een schorre stem m’n man in de hoop dat hij wakker wordt zodat hij de dokter kan bellen…
   Dan denk ik: “Dit was het dan.. Ik ga dood”.
   Roepen helpt niet dus fluit ik op 2 vingers om hem wakker te krijgen… Waarschijnlijk doe ik dit dus niet allemaal echt, anders was m’n husband wel wakker geworden..
   Dan.. Denk ik dat ik de afstandsbediening pak en naar hem toe gooi.. Dus niet..
   Al met al duurt het me veel te lang..
   Dan eindelijk ga ik bidden!🙏
   Tijdens vorige gevallen hielp bidden meteen! Nu duurde het iets langer, maar ik weet dat ik niet alleen ben.
   Mede door dit soort verschijnselen weet ik dat er meer is tussen hemel en aarde. 🌏
   En… Dat Jezus de dood/duisternis/satan heeft overwonnen.. En dat deze slaapverlammingen niet pluis zijn.
   Dankzij Jezus worden deze beangstigende
   “dromen/hallucinaties” minder beangstigend.
   Ik weet dat hij erbij is en mij heeft gered door zijn dood aan het kruis.
   Daarom zou ik anderen graag willen adviseren om Jezus aan te roepen als je dit overkomt. Hij houdt van je en je mag zijn kind worden! ♥
   Joh 3:16

 12. Zo herkenbaar. Ik heb dit soort dromen meerdere keren per maand. Enorm angstige ervaringen. Ik probeer te schreeuwen maar krijg alleen een raar geluid uit mijn keel geperst en probeer mijn nagels in het vel van mijn partner te zetten zodat hij wakker wordt. En inderdaad, een aanraking en het is voorbij. Maar de angst blijft nog wel enige tijd in het lijf. Naast de slaapverlamming heb ik ook ‘normale’ nachtmerries. De overeenkomst is echter dat het altijd om demonische figuren gaat. Vannacht droomde ik dat ik slecht kon slapen. Ik ging naar beneden en heb een fleece deken over mij heen gelegd en ben zittend aan het bureau gaan slapen. Mijn vriend kwam naar beneden om te kijken wat ik aan het doen was. Ik was te slaperig om te reageren maar toen hij zag dat ik daar lag ging hij weer naar boven. Ik krijg het koud en ging naar de keuken om de waterkoker aan te zetten. Ik zette thee en liep weer naar de woonkamer. In het glas van de deur zag ik de weerspiegeling van naar ik toen aannam mijn partner met ontbloot bovenlijf. Hij stond gebukt leek het wel want hij was veel kleiner. Bij het passeren zag ik dat het een demonisch figuur was, heel gespierd en met een duivels gezicht. Ongeveer 1,20 m of 1,40 m hoog. Hij keek mij dreigend aan en ik gooide direct het kokende water over hem heen. Hij grijnsde en kwam gelijk op me af om me te grijpen. Ik gilde het uit en werd wakker gemaakt door mijn partner. Het beeld spookt al de hele dag door mij heen en elke keer weer met kippenvel. Wat ik niet begrijp is waarom de hallucinaties bij de slaapverlamming en in mijn dromen altijd niet bestaande figuren betreft en altijd demonische figuren. En dat lees je ook bij anderen terug. Ik bedoel, nooit een normale man die bedreigend is omdat hij heeft ingebroken en of een moordenaar is, maar altijd iets duivels. Hoe kan het toch dat iedereen met slaapverlamming dit soort figuren ziet. Dood eng. Heb al eens uren wakker gezeten tot aan de ochtend omdat ik niet meer durfde te slapen.

 13. Ik ben net wakker van een slaapparalyse. En nu kom ik niet meer in slaap lezende over demonen. Hoe komisch.

  Ik had normaal 1 keer in de maand of 1 keer in de twee maanden slaapparalyse. Ik heb ze altijd met hallucinaties. Sinds ik meer over slaapparalyse weet, kom ik er sneller uit. Ik ervaar meer stress vanwege de Covid-19. Mijn slaapritme is daardoor ook verstoord. Ik lees dat op je rug liggen het kan veroorzaken. En ik denk dat dit een placebo effect heeft. Bij al mijn paralyse ervaringen heb ik het gevoel dat ik op mijn rug lig, maar ook ik word wakker op mijn zij. Dus als je op je rug gaat liggen is misschien daarom de kans groter dat je een slaapparalyse ervaart. Omdat dit namelijk voor je gevoel altijd op je rug gebeurd, dus dat kan waarschijnlijk die slaapparalyse triggeren. Het werkt volgens mij als een trigger. Het is maar een theorie. Want hoe lig ik opeens op mijn zij als ik mij helemaal niet kon bewegen. Die hallucinatie doet dus ook iets geks met de perceptie die je over je lichaam hebt.

  Psycho-educatie helpt het beste denk ik voor mensen die dit voor het eerst ervaren. Ook ik probeer het niet als iets bovennatuurlijks te zien. Want ik ben van mening dat het daardoor inderdaad langer stand houdt. Ik focus me compleet op mijn lichaam om eruit te komen. En ik voel het nu ook al aankomen voordat ik in een volledige slaapparalyse terecht kom. De hallucinaties beginnen namelijk echt net voor de paralyse. Een soort van overgangsfase.

 14. Ik ben net wakker uit een slaapverlamming denk ik. Ik was aan het dromen dat ik uit de slaapkamer iets hoorden en omdat ik zo bang was deed ik dan in men droom alsof ik sliep en toen werd ik uit men bed getild ik vocht om wakker te worden. Ik voelde iets me vast nemen en omhoog tillen. Ik kreeg men ogen niet open kon niet roepen. Dacht ik dat ik wakker was herleefde ik diezelfde droom nog eens opnieuw. Maar gebeurde er dan ook nog bij dat ik een schim zag de schim die me omhoog tilde ik stond in de hoek van men kamer te gillen. Uiteindelijk schrikte ik effectief wakker.

  Heeft iemand dit nog al mee gemaakt ??
  Ik was doodsbang dit is de eerste keer dat het gebeurd. Ik durf niet meer te slapen en lag er misschien nog meer 1,5 uurtje in.

  1. Hoi!
   Toevallig heb ik vannacht een zelfde soort droom gehad. Ik werd wakker in mijn bed, maar zag dat er iemand in de hoek van m’n kamer zat en ik schrok en wilde schreeuwen maar dat lukte niet en toen werd ik wakker in m’n bed. Maar mijn hond kwam aanlopen en zag er heel erg misvormd uit dacht ik “shit nee ik droom nog!” Nou dit is een paar keer zo doorgegaan met telkens ander vreemde gebeurtenissen in mijn slaapkamer totdat ik heel hard in m’n droom begon te schreeuwen naar mij vriend MAAK MIJ ASJEBLIEFT WAKKER ASJEBLIEFT MAAK MIJ WAKKER!!! IK WIL WAKKER WORDEN!!!! en toen werd ik gelukkig real life wakker. Wel nog twijfelend of het deze keer wel echt was. Is dit dan ook een slaapverlamming?

  2. Ik heb het deze nacht ook voor het eerst meegemaakt er zat een donkere schim op mijn borst en ik kreeg het er niet van af ik schreeuwde maar niemand hoorde me ik kreeg een stikkend gevoel ik voelde me
   Klaarwakker maar ik kon niet bewegen ik raakte in paniek toen ik eindelijk kon bewegen keek ik schokkend om me geen maar niks heel raar dit!

 15. Hallo, ik heb dit nu al zo’n 4 á 5 keer gehad vanacht. Het is inmiddels 5 uur ’s nachts. Ik weet dat als ik mijn ogen sluit dat ik dan weer in een nieuwe (veel te echte) horrorfiln kom.
  Ik heb dit weekend de eerste nacht geen slaap gehad en de tweede ben ik om 6 uur ’s ochtends gaan slapen.( Dit is heel slecht ik weet het. ) Hierom geloof ik niet in een zogenaamde geest die in je kamer zou moeten zijn. Ik bedoel het zou wel heel toevallig zijn dat precies in het weekend, waarin ik geen oog dicht heb gedaan, er een spoom door mijn kamer sluipt om mijn slaap te verstoren. Ik heb dit fenomeen dan ook nog nooit eerder gehad.

 16. Ik heb vannacht ook iets dergelijks meegemaakt. Ik lag in bed en hoorde opeens iets tikken, precies nagels op hout. Daarna kon ik niet meer bewegen, durfde mijn ogen niet open te doen. Ik was dus bewust en half aan het slapen? Opeens voelde ik iets tussen mijn benen, leken wel 2 handen/armen. Ik was echt doodsbang, heb dit wel eens eerder meegemaakt maar was al lang geleden. Enkele famieleden van mij hebben dit/ iets dergelijks ook meegemaakt. Ik geloof persoonlijk dat dit entiteiten zijn, hoewel ik het veel liever op de wetenschap zou willen steken…

 17. Ik werd wakker maar ik ging verder slapen opeens zag ik in mijn ogen van sterretjes en leek het alsof mijn ogen heel dicht gingen zitten ik voelde mijn deken langzaam weggetrokken worden , ik wilde mijn hoofd optillen om te kijken wie het was maar dat lukte niet dus ik bleef liggen en na een uur werd ik weer wakker ? Ik ging gelijk opzoeken wat het Was het begon rond half 8 in de ochtend en stopte om half 9 Wie weet wat het had kunnen zijn ?

 18. Heb nu voor de tweede keer dit meegemaakt, ik ben nog aan t slapen, maar ik probeer wakker te worden , ik zie mijn slaapkamer en er zit iets op mijn borst , die kijkt mij ook aan, zegt ook iets tegen mij( ik weet gek genoeg ook wat ie zei) daarna ging die aan mijn borsten zitten. Dat wilde ik niet dus probeerde mijn handen te bewegen en duwde zijn hoofd weg. Hij beet mijn hand zodat ik niet wakker werd. En zo kon ik heel snel mijn nachtlampje naast mijn bed aan te doen. Ik ben gelijk op internet gaan zoeken naar mogelijke ervaringen van andere en kwam hier terecht. Ik las en zag die oude foto daarboven. Toen schrok ik, want dat ding die op mij zat leek op t plaatje. Dit is al bij mij twee keer precies tzelfde gebeurd. Door deze meerdere gedeelde ervaringen zou ik zeggen dat het helaas een paranormale ervaring is geweest.

 19. Ik maak dit ook met enige regelmaat mee. Na het lezen van deze reacties bedacht ik mij wel dat het bij mij vaak gepaard gaat met korte nachten. Het gaat dan niet om de nacht zelf, maar op de nachten die daar op volgen.

  Verder was ik nog benieuwd of ik de enige was met de onderstaande problemen.
  1. Als ik wakker word na een slaapverlamming heb ik vaak een heel raar gevoel in mijn hoofd wat ik lastig kan omschrijven, een soort tintelingen in je hersenen waarbij het lijkt alsof het door je hersenen heen beweegt. Hier kan ik de dag later ook nog last van hebben.
  2. Ook gaan de nachten van de slaapverlammingen vaak gepaard met wat ik denk ‘lucide dromen’ te zijn, komt dit bij meer voor?
  3. Tijdens die lucide dromen val ik vaak flauw. Doordat ik me bewust ben dat ik droom weet ik dat het maar een droom is en ik zo wakker ga worden, toch voelt het op zo’n moment alsof ik toch even ben weggevallen. Iemand enig idee wat dit betekent?
  4. Vaak als ik een slaapverlamming ga krijgen voel ik dit van te voren al aankomen. Op zo’n moment lig ik doodmoe in bed en voel ik mijzelf langzaam wegvallen, maar niet op de normale manier. Op het moment dat ik dan ‘in slaap val’ ben ik nog bewust van alles maar kan mijn lichaam niks meer. Na enkele tijd word ik wakker en probeer ik weer te slapen. Dit kan wel vijf keer achter elkaar gebeuren…

  Is er misschien iemand die antwoorden heeft op de bovenstaande vragen? Dan hoor ik het graag.

  1. Hoi Jurre, ik heb vannacht voor het eerst een slaapverlamming gehad en herkende het lucide dromen in jouw verhaal. Ik had eerst twee lucide dromen waarvan ik niet weet of ik er nou wakker van ben geworden of niet. Deze lucide dromen waren een soort van nachtmerries, bij de tweede droom dacht ik wakker te worden en wilde ik mijn bed uit om mijn vader te vertellen wat er gebeurd was. Toen ik beneden kwam rook ik een geur van zwavel en alle lades, kastjes, en deuren stonden open. Er kwam een apart geluid aan wat ik niet kan omschrijven en ik werd wakker in de slaapverlamming.

  2. Ik heb dit echt precies zo en mijn zoontje van 8 heeft het helaas ook gekregen. Ik weet niet keer wat ik hieraan kan doen. Het is zo verschrikkelijk en zo zielig en vermoeiend. Ik denk hulp te vragen aan een goede paragnost..

 20. Vannacht droomde ik dat ik mijn overleden dochter hoorde zingen in de slaapkamer naast die van mij, en zag door een kiertje het licht branden. Nu geloof ik dat door een onoverbrugbare kloof het contact tussen de levende en dode zielen er niet is, en ook zo is bedoeld. Maar terug in mijn bed wilde ik haar toeroepen dat ik haar mis. Mijn tong werkte niet mee, en uiteindelijk besefte ik te willen doen waarin ik niet geloof. Ik voelde me angstig en verdrietig.

 21. Ik vraag mij wat af..

  Ik heb vaak dat ik een leuke droom heb, en in die droom gebeurd dan eerst iets kleins zoals een voorwerp dat beweegt en waar geen verklaarbare reden voor is. En dan geef ik daar geen aandacht aan!

  Wat later gebeurd het weer ( alsof iets mijn aandacht wil ) dan reageer ik soms met oke hoi of ja ga maar weer weg! Maar dit helpt niet en het blijft door gaan tot ik zeg maar een soort van geïrriteerd raak.. dan zeg ik meestal, oprotten nu! Ben toch niet bang voor je! En dan ineens komt het te voorschijn als een groot eng demoon en komt rete snel op mij af met enge geluiden en schreeuwt keihard ( DAT MOET JE WELLLLL ) en dan schrik ik wakker. Dit heb ik zo’n 1 keer in de 2 maand?!?!

  Maar het is niet dat ik mij niet kan bewegen, ik kan vrij bewegen en schreeuwen en ik schreeuw dan ook echt want mijn vriend word daar altijd wakker van en maakt mij dan wakker.

  Ik vraag mij af wat deze dromen betekenen

 22. Ik heb het al sinds mijn kindertijd, voel het aankomen. Maar als ik dan denk ga snel uit bed , of draai je om is het al te laat. Ik maak het bewust mee, en weet dat ik in bed ligt. Heb tijden gehad dat ik handen van mij af moest duwen. Voelde ze in mijn lichaam porren. Ik beet ze dan om ze weg te krijgen. Heb ook periodes dat ik geen lucht krijgt. Ik ga dan denken, oke dan ga je maar. En dan is de slaapverlamming over. Ik heb ook meestal meerdere achter elkaar op een nacht, of ochtend. Weet de tijden niet. Ben wel als ik opsta heel vermoeid. Ik herinner mij ze ook altijd. Ben nu 56. En heb ze nog steeds. Bang ben ik er niet meer voor. Ik zeg in mijn hoofd, wakker worden constant. En dat helpt.

 23. Deze slaapverlammingen zijn niet zomaar. Dit zijn demonen die jullie s´nachts komen aanvallen vanuit het rijk der duisternis.

  Slaap vooral NIET op je rug waarbij je borstkast vrij is, want dat is hun speelruimte. Zij zijn diegene die die slaapverlammingen veroorzaken.

  Om van die demonische aanvallen vanaf te geraken is het aangeraden om je kamer met olie te zalven en je gehele huis. Gooi alle beelden weg die betrekking hebben tot afgoderij, dat is namelijk hun huis (geestelijke poorten)

  Wanneer je merkt dat je toch verlamt wordt roep de naam van Jezus, en je zult gelijk merken dat ze weg zullen vlieden als een bende kakkerlakken.

  Wenst u meer uitleg of gebed, is er last van occulte gebondenheid, rusteloosheid en slapeloosheid, anger issues contacteer me gerust via mail op:

  Melanie.vallone@live.be

  Veel zegen

  Melanie

 24. Goede morgen
  Ik heb dat gistere ook gehad ik werd wakker
  En ik keek naar mijn boedha schilderij in mijn slaapkamer.
  En die begon te dansen en er kwam ook een slang tevoorschijn
  Ik was zo bang.
  Ik kon niet meer slapen

 25. Entiteiten (geesten), bekeken voelen, zijn demonen. Er is een geestelijke wereld actief. Vaak komt dat doordat men een geestelijke deur heeft geopend door men zich met occulte dingen bezig te houden (glaasje draaien, doden oproepen, mediums raadplegen, astrologie, allerlei “boven natuurlijke” / paranormale dingen). Deze dingen zijn niet van God, maar komen uit het rijk der duisternis. Ik heb hier zelf lang last van gehad in mijn leven 37 jaar) en zag er geen kwaad in. Tot ik tot geloof kwam en ervaarde dat ik gebonden werd door demonen. Jezus maakt vrij! Ik had geen rare vreemde dromen en ervaringen meer. In de Naam van Jezus heb je autoriteit over iedere macht der duisternis. Niet langer in angst, maar in vrede. De Bijbel gaat over de bovennatuurlijke geestelijke wereld. In Jezus ben je overwinnaar, word je bevrijdt, genezen en ontvang je herstel, Hij is goed!

 26. Ik hoorde vannacht duidelijk mijn moeder mijn naam roepen. Maar ze is op vakantie Mallorca. Ze leeft nog. Ik werd er wakker van.. ik hoorde Ramona.. ik dacht ze staat voor mijn huis deur..
  Wat betekend dat?
  Mvg

 27. Ik ben ook wel eens aangevallen door een “entiteit” tijdens een slaapverlamming. Enger was echter dat ik me plots weer kon bewegen waardoor ik op mijn bed omhoog sprong, mijn bed afrende en achter mijn bed bovenop “de geest” ben gesprongen die tussen mijn armen als sneeuw voor de zon verdween. Ik heb ook nog hard geschreeuwd wat ie kwam doen toen mijn stem weer terug was, haha. Ik kan er nu wel om lachen, met verhoogfe hartslag puffend afvragend wat ik toch had meegemaakt. Ik had me ook serieus kunnen bezeren. Trots was ik ook wel op mijn verdediging 😉 Diezelfde week had ik het nog tweemaal. En afgelopen week op de nacht dat mijn oma overleed zag ik haar heel vredig mij gedag zwaaien. Ik geloof wel in een kortsluiting in mijn brein, maar toch blijft het typisch dat zij precies verschijnt op de nacht van haar overlijden. We zullen nooit echt achterkomen wat er na de dood nog mogelijk is. Bijzonder blijft het zeker wel.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *