Neurospecialisten van het California Institute of Technology hebben ontdekt dat een deel van onze hersenen verantwoordelijk is voor de angst om geld te verliezen: namelijk de amygdala. Dit onderzoek biedt meer inzicht in economisch gedrag van mensen wanneer zij risiciovolle geldkeuze’s moeten maken, en laat zien dat we daarbij geholpen worden door onze eigen biologie!

De amygdala

De locatie van de amygdala

De amygdala is een deel van de hersenen, eruitziend als twee amandelvormige clusters, dat ligt in de mediale temporale hersenhelft. De amygdala legt snelle emotionele reacties vast en is betrokken bij zaken als depressie, angst en autisme.

De studie die de onderzoeksresultaten heeft opgeleverd is uitgevoerd onder twee patiënten waarbij de amygdala vernietigd was door een erg zeldzame genetische ziekte. Deze patiënten tezamen met mensen die geen hersenbeschadiging vertoonden namen vrijwillig deel aan een simpel onderzoek waarbij economische keuze’s gemaakt moesten worden. In de taakjes werd de proefpersonen gevraagd mee te doen aan verschillende gokkeuze’s met verschillende uitkomsten in win en verlies.

De resultaten

De twee onderzoekspersonen met beschadiging aan de amygdala namen de risiciovolle taken vaker aan dan de proefpersonen zonder hersenbeschadiging. Sterker nog, de eerste groep proefpersonen liet totaal geen aversie zien wanneer er geld verloren werd!

Deze resultaten lijken erop te wijzen dat de amygdala enorm belangrijk is in het proces van voorzichtigheid ten opzichte van het nemen van risicio’s waarbij geld verloren kan gaan. Het lijkt er dus op dat onze biologie ons een handje helpt bij het maken van verstandige economische keuze’s.

Wellicht slim om de amygdala goed zijn werk te laten doen voor het kiezen van een lening of tweede hypotheek, of bij het binnenlopen van een casino!

Bronvermelding:

De Martino, B., Camerer, C. F., Adolphs, R. (2010). Amygdale damage eliminates monetary loss aversion. Proceedings of the National Academy of Sciences of the United States of America, 107(8), 3788-3792.

Geschreven door Inge van der Heijden

Inge is naast energiek en nieuwsgierig ook afgestudeerd Economisch Psychologe. Ze is altijd bezig met innovatie en ondernemerschap, en erg geïnteresseerd in keuzegedrag, beslissingsprocessen en persoonlijke ontwikkeling. Waarom gaan mensen voor optie A, en niet voor optie B... en waarom blijven ze ondertussen toch twijfelen over optie C? Dit zijn dan ook de belangrijke onderwerpen waarover ze zal schrijven.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *