Velen (her)kennen het vast en zeker: je zit op de bank, kijkt met een half oog televisie, en  je voelt je wat sip omdat je dag niet ging zoals je wilde. Je hoort een TV-reclame met een leuke melodie en je wordt spontaan vrolijk! Of je zit op de fiets met je mp3-speler aan, en dat ene, speciale liedje komt voorbij, waardoor je het gevoel krijgt alsof je de hele wereld aan kunt. Hoe komt het dat muziek mensen een ‘instant happy feeling’ kan geven?

Dopamine

Hoe kan het ook anders… de hersenen spelen een rol bij het ervaren van muziek! Als we mooie muziek horen maken onze hersenen het stofje dopamine aan. Dopamine is een stof die ervoor zorgt dat je je gelukkig voelt.  Het komt ook vrij wanneer je eet of wanneer je verliefd bent.

Onderzoek

Er is -uiteraard- onderzoek gedaan naar de werking van muziek. Proefpersonen luisterden naar muziek die ze mooi en minder mooi vonden. Tegelijkertijd werd hun hersenactiviteit vastgelegd door middel van hersenscans. Wat bleek? Tijdens het luisteren naar muziek die de proefpersonen mooi vonden steeg de hoeveelheid dopamine tot 9% meer.

Naast dopamine werden ook hartslag en ademhaling gemeten. Deze fysieke effecten en een stijging van dopamine bleken samen te gaan; dopamine steeg het meest wanneer iemand letterlijk kippenvel van muziek kreeg.

In een tweede experiment bleek dat we zelfs al beginnen met dopamine aanmaken vóórdat de muziek begint. Dit gebeurt ook bij andere dingen, bijvoorbeeld wanneer we weten dat er lekker eten op tafel komt.

De grote vraag is natuurlijk wáárom er dopamine vrijgemaakt wordt in de hersenen bij het luisteren naar muziek, maar hier is (nog) geen antwoord op.

Waarom denk jij dat er dopamine wordt vrijgemaakt?

 

Geschreven door Saskia Peters

Saskia doet momenteel de master Psychologie en Geestelijke Gezondheid richting kinderen en jeugd. Ze loopt stage op een school voor speciaal onderwijs en speciaal voortgezet onderwijs voor kinderen tussen de 4 en de 20 jaar oud. Daarnaast geeft ze huiswerkbegeleiding. Typische eigenschappen die haar omschrijven zijn nieuwsgierig, leergierig, vrolijk en een enorme levensgenieter!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *