Als iemand tegen je zegt dat hij last heeft van een gespleten brein, denk je waarschijnlijk dat hij gek is (geworden). Echter, het gaat hier om een serieuze aandoening in de hersenen, ook wel split brain genoemd.

Corpus callosum

Bij split brain is het corpus callosum, het gedeelte dat de rechter- en de linkerhersenhelft in het brein met elkaar verbindt, in zekere mate beschadigd. Hierdoor is de communicatie tussen beide hersenhelften verstoord. In vroeger tijden werd het corpus callosum wel eens doorgesneden bij iemand die last had van hevige epilepsie-aanvallen. Dit werd gedaan om te voorkomen dat de epilepsie-aanval zich zou verspreiden over de andere hersenhelft.

Symptomen

Op het eerste gezicht merk je niets aan split brain patiënten. Ze kunnen over het algemeen vrij goed functioneren. Het gaat mis als deze mensen specifieke taken uit moeten voeren. Een voorbeeld van zo’n specifieke taak is het benoemen van een woord dat getoond is in het linker visuele veld. Een patiënt met split brain is hiertoe niet in staat, maar hij kan wél een tekening maken van het woord met zijn linkerhand.

Dit zit zo:

Wanneer er een plaatje wordt getoond in het linker visuele veld, gaat er een signaal naar de rechterhersenhelft. Het taal- en spraakcentrum zit bij de mens in de linkerhersenhelft. Normaal gesproken vormt dit geen probleem en gaat het signaal via het corpus callosum naar de linkerhersenhelft, zodat het woord benoemd kan worden. Als het corpus callosum beschadigd of doorgesneden is, kan dit signaal niet doorgegeven worden en kan de patiënt het woord niet benoemen. Dat een split brain patiënt het woord kan tekenen met zijn linkerhand, komt omdat het signaal hiervoor niet doorgegeven hoeft te worden naar de andere hemisfeer.

Eén van de ‘symptomen’ van een split brain patient

Een split brain kan ook ‘handig’ zijn, want je bent in staat om met elke hand een verschillende taak uit te voeren, omdat de twee hersenhelften werken als ware het twee aparte breinen. Met je rechterhand kun je een rondje tekenen, en met je linkerhand een vierkantje. ‘Normale’ mensen vinden dit vaak een moeilijke taak, omdat hun beide hersenhelften in dit opzicht teveel samenwerken.

Split brain is een interessant ‘fenomeen’ en laat duidelijk zien dat er een verschil in functie is tussen beide hersenhelften. Bekijk onderstaande documentaire maar eens…

Geschreven door Jantina Brummelman

Ik ben Jantina Brummelman en ik ben 20 jaar oud. Ik zit in het derde jaar van mijn studie psychologie aan de Universiteit van Tilburg. Verder ben ik dit jaar secretaris en vicevoorzitter bij studievereniging Complex.

2 comments

  1. Dus, als ik het goed begrijp ^^

    Mensen met “split brain” hebben een verkeersbord met tekst liever aan de rechterkant van de weg, zodat ze het snel kunnen lezen. Zou het aan de linkerkant van de weg staan (wat in de praktijk niet logisch is uiteraard), dan moeten ze eerst pen en papier pakken en met hun linkerhand tekenen wat ze hebben waargenomen.

    Best eigenaardig, maar wel een wetenschappelijk bewijs voor het bestaan van verschillende hersenfuncties in de beide helften!
    X

    1. Niet per se. Het wordt namelijk wel waargenomen, maar de persoon kan het niet voorlezen. Hij zal zich aan de regels houden, maar als je vraagt waarom die bijvoorbeeld 80 reed heeft die persoon geen duidelijk antwoord. Hij zal iets zeggen als “omdat het mij de veiligste snelheid lijkt”.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *