Heb jij ook zo’n moeite met wakker worden? Ik wel! Zelfs mijn daglicht wekker van Philips helpt me niet meer om lekker uitgerust uit bed te komen – ik sla het apparaat, dat vogeltjes laat fluiten en de zon langzaam laat opkomen, keer op keer uit. De reden? Volgens de makers van de iPhone applicatie ‘Sleepcycle‘ doe ik dit omdat ik in de diepste fase van mijn slaap gewekt wordt.

Twee weken geleden werd ik door een vriend van me geattendeerd op deze applicatie (die verkrijgbaar is via de iTunes store). De makers van Sleep Cycle beweren dat deze app je slaappatronen analyseert en je wakker maakt in de lichtste fase van je slaap. Het voelt alsof je niet gewekt wordt, maar op een natuurlijke manier ontwaakt. Hierdoor voel je je uitgerust en ontspannen.

Hoe werkt het?

Je legt je iPhone ondersteboven op je matras. De bewegingsdetectoren meten vervolgens of je rustig ligt of dat je veel beweegt. Aan de hand van de hoeveelheid beweging analyseren ze in welke slaapfase je zit.

Voorbeeld van een slaap-analyse uit Sleep Cycle

Ons slaappatroon wordt gekenmerkt door verschillende fases:

  • non-REM-slaap. Deze fase – waarin je niet droomt en waarin je lichaam herstelt – bestaat uit vier verschillende onderdelen: sluimer, inslaap, slaap, en diepe slaap. Hoe dieper de slaap, hoe meer je spieren ontspannen zijn en hoe minder je beweegt.
  • REM-slaap. ‘REM’ staat voor ‘Rapid Eye Movement’ en tijdens de REM-slaap droom je. Je spieren zijn dan volledig ontspannen. Je beweegt niet, alleen je ogen gaan ontzettend snel heen en weer.

Sleep Cycle maakt je wakker binnen een bepaald tijdsbestek en kiest zelf het beste moment uit – dat is het moment waarop je het meeste beweegt en dus het minst diep slaapt. Bij voorkeur stel je ‘een tijdslot’ in van minimaal een half uur waarin Sleep Cycle je wakker mag maken.

Dromendoder?


Uit onderzoek is gebleken dat mensen (bijna) alleen maar hun dromen kunnen rapporteren als ze wakker worden gemaakt tijdens de REM-slaap. Ken je het gevoel dat je, als je abrupt wakker wordt, midden in een droom zat en even een minuutje nodig hebt om erachter te komen of de droom nu werkelijkheid was of niet? Dat gevoel heb je alleen als je wakker wordt tijdens je REM-slaap.
De applicatie ‘Sleep Cycle’ maakt je echter wakker op het moment dat je licht slaapt (een fase uit de non-REM-slaap). Hierdoor is de kans dat je je dromen nog kunt onthouden zeer beperkt. Immers, je ‘wekker’ gaat niet meer tijdens je REM-slaap, omdat je dan niet tot nauwelijks beweegt.

Mogelijkheden

Draaien we de functies van Sleep Cycle om dan zouden we wel eens een zeer interessante ‘droom-analyse’ applicatie kunnen krijgen. Een programma dat ons juist wakker maakt tijdens onze REM-slaap en waardoor we juist wél onze dromen kunnen onthouden en rapporteren. Of je daarmee echter ook lekker uitgerust en ontspannen wakker wordt is een tweede…

En… werkt het?

Ik gebruik Sleep Cycle nu iets meer dan een week en ik moet zeggen dat er zeker een kern van waarheid in de filosofie achter deze applicatie zit. Uit de grafieken die Sleep Cycle braaf produceert blijkt echter dat hij me ook regelmatig wakker maakt als ik in een diepe slaap zit. Misschien moet ik mijn tijdslot dan toch nog een stuk langer maken?

Meer informatie

Website van Sleep Cycle
Meer informatie over Sleep Cycle in de iTunes store
Artikel over ons slaappatroon van BBC
Wiki over slapen
Wiki over de REM-slaap
Wiki over de non-REM-slaap
Wiki over dromen
Review ‘Sleep Cycle’ van iPhoneClub.nl

Geschreven door Jerre Maas

Jerre is van oorsprong sociaal psycholoog en is tevens de initiatiefnemer van PsyBlog. Hij houdt zich daarnaast bezig met innovatieve presentatieconcepten en presentatietechnieken en het verbeteren van zelfpresentatie. Hij is een enthousiaste en betrokken ondernemer. Meer informatie over Jerre kunt u vinden op www.jerremaas.nl.

1 comment

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *