Sinds een paar maanden let ik heel erg op alle reclames en verkooptechnieken die voorbij komen. Ik kan eigenlijk nauwelijks meer een winkel meer binnenlopen, waar ik me niet afgezet/beïnvloed voel. En daar rijst mijn grote levensvraag op: vrije wil, waar is het heen!? De mens wil graag het gevoel hebben dat hij zelf alles in de hand heeft. Tegenwoordig ontdek ik steeds meer manieren hoe ik beïnvloed word. Daarom weiger ik, of stel ik dingen uit, omdat ik dit niet wil! Maar hier komt de realiteit, helaas kan het soms gewoonweg niet anders.

Printer & inkt

Daar zat ik dan… de inkt heeft z’n beste tijd wéér gehad, tekst onleesbaar, het is weer zover: ik heb inkt nodig.

Mijn project printer! Twee jaar geleden heb ik er één aangeschaft, met scanner en al, voor geen 100 euro. Het leuke is dat die inkt-cartridge maar voor een kwart gevuld is, zodat je binnen een paar weken nieuwe inkt moet kopen. En het allerleukste: inkt is tegenwoordig één van de duurste vloeistoffen die er zijn. Dit is niet omdat de inkt zelf nu zo duur is, bedrijven maken het “extra” en toch broodnodige product duurder.

Productcommittent, een superslimme verkooptechniek! In eerste instantie lijkt die printer van 100 euro heel voordelig, maar je zit wel mooi vast aan dat ene merk waar je de inkt van moet hebben. Na de aanschaf van de printer blijf je (of moet je) die duurdere inkt toch wel kopen. Dus op naar… juist, die winkel.

 

Schoenen & SALE

Ik ben een vrouw. Om in de clichésfeer te blijven: dus ja, ook ik heb wel eens de drang om te shoppen. Zo stond ik in een schoenenwinkel waar schoenen afgeprijsd waren. Toevallig had ik in die winkel een jaar geleden een paar aangeschaft. Natuurlijk kon ik het niet laten om te checken of ik nu minder geld kwijt zou zijn geweest. En ja hoor. De schoenen waarvoor ik een jaar geleden 40 euro betaald heb, stonden nu er als afgeprijsd  van -let op- 60 euro naar 30 euro. Wat gebeurt hier? De technieken die gebruikt zijn, zijn tweeledig. Allereerst wordt hier gebruik gemaakt van het contrast effect. Nu denk je, oh! 50% korting, moet ik hebben, anders is het een gemiste kans! Als er ‘van 40 naar 30 euro’ had gestaan was het kortingsgevoel minder spectaculair geweest. Ten tweede is er sprake van het schaarste effect. De aanbieding met korting geeft je het gevoel dat je snel moet handelen, want het is maar tijdelijk.  Je ‘moet’ iets aanschaffen voor het te laat is. Mijn tip voor dit soort winkels is om het ‘klanten lokken’ wat minder opvallend te doen, want voor mij werkt het niet uitnodigend om daar nog eens iets te kopen.

Telefoon & abonnementen

Bij het kiezen van een telefoonabonnement gaat het bij mij ook al grondig mis, want ik houd niet van (te)veel keus. Er zijn onwijs veel toestellen en allerlei soorten abonnementen waar je uit kunt kiezen. Zoals deze: 1e jaar 50% van de prijs! Dit klinkt, voor nu, heel erg leuk, maar op de lange termijn ben je met deze “aanbieding” een stuk duurder uit dan een ander soort abonnement. Mensen zijn geneigd om beslissingen te nemen met het oog gericht op het heden, in plaats van op de toekomst. Marketeers maken hier heel mooi gebruik van. Dit wordt present bias genoemd. Bij het uitzoeken van een abonnement ben je eerder geneigd om slechts te kijken naar de prijs die je NU zou moeten betalen.

Reken gewoon uit hoeveel je in een bepaalde tijd in totaal kwijt zou zijn. Uiteindelijk heb ik alle kosten uitgerekend over een periode van twee jaar. Er kwam toen op iets heel anders uit dan die leuke aanbieding. Lang leve de keuze.

Vrije wil, en nu?

Iedereen raakt beïnvloed, en je kunt gewoonweg niet alles weerstaan. Ik denk dat alle aankopen een prachtige stimulans zijn voor onze economie. Het zij zo.

Geschreven door Suzanne Dirne

Suzanne is een zesdejaars student aan de Universiteit van Tilburg. Onlangs heeft ze haar Bachelor Psychologie afgerond en volgt nu een Master Bedrijfscommunicatie en Digitale Media. Daarnaast houdt ze zich bezig met zaken waarin ze haar creativiteit kwijt kan zoals schilderen, grafisch ontwerp en het geven van workshops. Kijk voor haar portfolio op: www.suzannedirne.nl

1 comment

  1. Leuke post! Ik vind het onderzoek naar hoeveel wij worden beinvloedt door reclame erg interessant (ben even referentie vergeten). Het idee is dat mensen die accepteren dat ze worden beïnvloedt door reclame e.d. minder worden beïnvloedt door reclame dan mensen die denken dat ze niet door reclame worden beïnvloedt.

    Dit komt, volgens de auteurs, doordat mensen die accepteren dat ze worden beïnvloedt door reclame de invloeden herkennen en zich daardoor beter kunnen wapenen tegen reclame, dit in tegenstelling tot mensen die ontekennen dat ze door reclame worden beïnvloedt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *