Zoals ‘Oh Oh Cherso’-Barbie het zo mooi zegt: “Da ken nie hoor, k ben toch nie schizo?!Schizofrenie, dit is een van de meest bekende en een van de meest gebruikte psychische aandoeningen binnen ons taalgebruik (zie Barbie), maar er zijn nogal wat misverstanden over deze aandoening, want het is iets heel anders dan veel mensen denken dat het is.

Veel mensen denken dat schizofrenie inhoudt dat je twee mensen in één bent. Twee personen die als het ware in één lijf zitten opgesloten en dat soms de één en soms de ander ‘aanwezig’ is. Dit is een misverstand. Mensen die lijden aan schizofrenie hebben een andere beleving van de werkelijkheid. Veel voorkomende symptomen zijn dan ook hallucinaties, waanbeelden en waanideeën.

Multiple Personality Disorder

Iets heel anders dus dan hoe we het in de volksmond kennen. Wat we dáár typeren als schizofrenie wordt gediagnostiseerd als het Multiple Personality Dissorder (MPD), wat tegenwoordig vaker Dissociative Identity Disorder (DID) wordt genoemd. Hierbij heeft een persoon twee of meer persoonlijkheden. Ja, je leest het goed… of méér!  Er zijn namelijk gevallen bekend van mensen die wel 7 persoonlijkheden in zichzelf hebben zitten. Deze mensen kunnen  in korte tijd een andere persoonlijkheid aannemen. Het lijkt alsof er meerdere mensen in één lichaam zitten. Meestal is er wel een ‘host’: de persoonlijkheid die het meeste de controle heeft over deze persoon. De andere identiteiten hebben hun eigen eigenschappen en persoonlijkheid, en dit is niet globaal variërend, maar dit gaat tot in de diepste details. Zo hebben de verschillende identiteiten allemaal een eigen verleden, een eigen naam, een eigen stem en eigen capaciteiten. De andere identiteit die een persoon aanneemt kan uiteenlopen van een meisje van 6 jaar dat net haar strikdiploma heeft gehaald (bijvoorbeeld Ester) tot een volwassen zakenman die educatief hoog onderlegd is (bijvoorbeeld Paul). Dit kan in verschillende situaties natuurlijk een gevaar opleveren. Stel je voor dat  Paul aan het autorijden is en Ester komt ineens om de hoek kijken…

The Woman With 7 Personalities

Hieronder vind je een korte documentaire over ‘de vrouw met zeven persoonlijkheden’:
Oorzaak en genezing

De oorzaken van schizofrenie en DID zijn niet specifiek aan te wijzen, maar het gaat in de meeste gevallen wel om personen die grote trauma’s hebben overgehouden aan ernstige gebeurtenissen.
De genezing van deze aandoeningen is verschillend. Bij schizofrenie kunnen mensen er van genezen, maar bij DID zijn hier nog geen gevallen van bekend. Er moet nog meer onderzoek gedaan worden naar deze zeldzame persoonlijkheidsstoornis.

Geschreven door Loes Janssen

Loes heeft haar Bachelor diploma behaald aan Tilburg University in de track Psychologie en Maatschappij. Momenteel volgt zij de master Persuasive Communication aan de Universiteit van Amsterdam. Ze is vooral geïnteresseerd in de psychologie binnen reclames, communicatie, branding en advertisement. Afgelopen half jaar heeft ze gestudeerd in Melbourne en gereisd door Australië, Nieuw-Zeeland en Taiwan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *