De laatste van de reeks van 7: woede is een emotie die iedereen wel eens ervaart.  Subtiele vormen van woede zijn frustraties en irritaties. Extremere uitingen van woede kunnen gepaard gaan met verbaal of fysiek geweld. Het karakter van de mens speelt in een bepaalde mate een rol in de frequentie wanneer er woede ervaren wordt. Verder spelen externe variabelen als moeheid, honger, hormonale toestanden, en substantiegebruik een belangrijke rol. Waar komt woede nu eigenlijk vandaan, welke processen spelen, en hoe los je het op?

Evolutionaire verklaring

Vroeger, toen de mens nog met krijt rotsschilderingen maakte, had woede het doel om individuen alert te maken op gevaar, bijvoorbeeld een vijandelijke aanval. Het gevoel van woede stimuleert de persoon om in de tegenaanval te gaan. Dit was natuurlijk van grote waarde om een goede kans te hebben op overleving.

In het dierenrijk komt het nog steeds voor, een grappig filmpje:


Tegenwoordig triggeren hele andere gebeurtenissen de gevoelens woede. Hedendaags worden we niet meer dagelijks aangevallen door vijanden, dus heeft boosheid in die context in de huidige maatschappij weinig evolutionaire waarde meer. Tegenwoordig is iets heel anders van waarde om te overleven, namelijk het oplossen van problemen. Tegenwoordig worden we eerder boos als er iets grandioos mis gaat of bij een gevoel van onrechtvaardigheid.

Waar komt wraak vandaan?

Mensen hebben zijn continue bezig met het nastreven van een emotionele balans. Wanneer deze uit balans is, is men sterk gemotiveerd om deze weer terug in evenwicht te brengen. In een situatie waar er iets mis gaat zal er zo snel mogelijk geprobeerd worden om het probleem op te lossen om weer in een evenwichtige situatie terug te keren. Bij het ervaren van boosheid, zal er geprobeerd worden om de boosheid te laten verdwijnen.

En daar komt wraak om de hoek kijken! Je partner gaat vreemd – wat zou je doen? Zelf ook maar vreemdgaan (stel je voor dat je de enige bent die gekwetst wordt). Iemand slaat je vanuit het niets – dan sla je terug (al is het maar voor het gevoel van rechtvaardigheid, oog om oog, tand om tand). Wraak dient als methode om het evenwicht weer terug te krijgen.

Andere methode voor woedereductie

Nu zijn er natuurlijk nog andere manieren om het gevoel van woede weg te nemen, zo kan afreageren op een muur een methode zijn. Persoonlijk vind ik het erg vermakelijk als ik te horen krijg dat iemand zijn hand kapot heeft geslagen tegen de deur in een dronken bui. Verder kan je je verbaal afreageren door je stem te verheffen of te schelden. Kinderen luisteren niet in de klas? Schreeuwen maar! Schreeuwen of ruzie maken kan heel opluchtend zijn.

Tot 10 tellen is een andere methode, waarvan ik vind dat meer mensen dat eens uit zouden mogen proberen. Het werkt heel simpel:

  • Boos?
  • Hou je in.
  • Tel tot 10.
  • Realiseer je dat je boosheid een opvliegende primaire reactie is.
  • Geef het de tijd om de boosheid weg te laten zakken.
  • You win!

Zodra je weer rationeel na kan denken zie je wellicht in dat boosheid niet altijd de oplossing is. Stel dat iemand je uitscheldt; een boze tegenreactie is een logische stap. Echter dit lokt waarschijnlijk meer problemen uit dan het oplost. Door 10 seconden na te denken kan je die reactie onderdrukken en er boven proberen te staan.

Niet iedereen is even goed in staat om met het gevoel van woede om te gaan. Zo vindt er helaas nog vaak zinloos geweld plaats. Als iedereen nou eens tot 10 zou leren tellen, dan zou de wereld zoveel mooier zijn!

Geschreven door Suzanne Dirne

Suzanne is een zesdejaars student aan de Universiteit van Tilburg. Onlangs heeft ze haar Bachelor Psychologie afgerond en volgt nu een Master Bedrijfscommunicatie en Digitale Media. Daarnaast houdt ze zich bezig met zaken waarin ze haar creativiteit kwijt kan zoals schilderen, grafisch ontwerp en het geven van workshops. Kijk voor haar portfolio op: www.suzannedirne.nl

2 comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *