Onderzoeken, daar zijn wij psychologen goed in. Maar wat heb je eraan als je onderzoek in een wetenschappelijk artikel wordt geperst, wat vervolgens maar door minder dan 1% van de bevolking gelezen wordt? Resultaten uit psychologisch onderzoek kunnen het leven van veel mensen leuker, simpeler, gezonder of goedkoper maken, maar ze weten het niet! Niemand trekt voor de lol een wetenschappelijk artikel uit een betaalde database om te lezen of en hoe hij of zij er beter van wordt… daarom hieronder een paar praktische huis-, tuin- en keukentips van de psycholoog!

Winkelen

* Winkel in de supermarkt met een wagentje of draag je boodschappen! Mét een mandje koopt je meer snoep dan wanneer je winkelt zonder. Het mandje zorg namelijk voor toenadering, waardoor we maar één ding willen: eten, eten, eten!

Facebook

* Hou je van Facebook? Mensen die onzeker zijn en zich eenzaam voelen, denken dat Facebook een middel is om van deze eenzaamheid af te komen. Onzekere mensen en/of mensen die minder goed in een groep liggen, posten meer negatieve berichten op Facebook dan positieve mensen / mensen die goed in een groep liggen. Maar wanneer deze onzekere mensen een positieve post op Facebook plaatsen, krijgen zij meer likes in vergelijking met dezelfde positieve post, maar dan geplaatst door een zelfverzekerd iemand.

Voetbal

* Voetbalteams met een rood tenue hebben meer kans op de overwinning. Rood is een teken van woede en gevaar, dit hebben we van de natuur en onze voorouders overgeërfd. PSV, Ajax, AZ en Feyenoord en helaas ook Portugal hebben dit trucje al door…

Afvallen

* Afvallen? Eet je avondeten van een ontbijtbordje. Eten van een klein bord leidt tot minder eten. We geven een signaaltje af aan onze hersenen als ons bord leeg is. Dan schijnen we ook vol te zitten. Op een klein bord past minder eten, dus het bord is eerder leeg en dus denken we dat we vol zitten met minder voedsel.

Tentamen

* Heb je een belangrijk tentamen? Je maakt je tentamen het best in de toestand waarin je het hebt geleerd. Heb je geleerd in een stille ruimte met veel plek voor jezelf? Maak je tentamen dan ook in een stille ruimte met veel plaats, je resultaat zal dan beter zijn dan wanneer je in een rumoerige ruimte dit tentamen maakt. Logisch! Maar nu dit: als je na het stappen (en 15 bier) denkt dat het nog wel even slim is om het tentamen van morgen te leren, maak je tentamen dan ook dronken, onderzoek heeft bewezen dat je je tentamen dan beter maakt…hik.

Hopelijk kun je hier al iets mee in het dagelijks leven, maar kijk gerust uit naar de volgende rubriek van “Huis-, tuin- en keukentips van de psycholoog”, want het leven is en kan dus veel makkelijker! Kun je niet wachten? Kijk dan, net als wij psychologen, verder dan je neus lang is en sta stil bij de dingen die je doet. Je doet ze namelijk niet voor niets.

Geschreven door Loes Janssen

Loes heeft haar Bachelor diploma behaald aan Tilburg University in de track Psychologie en Maatschappij. Momenteel volgt zij de master Persuasive Communication aan de Universiteit van Amsterdam. Ze is vooral geïnteresseerd in de psychologie binnen reclames, communicatie, branding en advertisement. Afgelopen half jaar heeft ze gestudeerd in Melbourne en gereisd door Australië, Nieuw-Zeeland en Taiwan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *