“Werk jij op de bouw? Zeg heb je daar dan ook van die hoge kranen?” Ik krijg een nieuwsgierige knikkende ja terug. “Tof zeg, die heb ik altijd al een keer willen besturen. Sterker nog het staat op mijn Bucket List!” Nou roept mijn kennis: “dan kom je volgende week toch een keer langs. Zorg ik dat je aan de knoppen mag!” Ik spring een gat in de lucht, weer iets om af te strepen op mijn lijstje.

Mijn wat? Mijn Bucket List, een To Do lijst met een (als het goed is) lange houdbaarheidsdatum. Een lijstje met dingen die ik allemaal nog wil doen in mijn leven voor ik doodga.

‘How to find the greatest life’

Bucket Lists, je hebt vast wel eens van de term gehoord. De term wordt steeds populairder en is zelfs in muziek en films (The Bucket List, 2007) een veelbesproken thema. Want het heeft ook wel iets magisch, bewust stilstaan bij wat je belangrijk vindt en wat je uit het leven wil halen. Het lokt uit tot het nadenken over de belangrijke zaken in ons bestaan. Niet voor niets wordt de term Bucket List in Japan vertaald als: ‘最高の人生の見つけ方’ wat zoiets betekent als ‘How to find the greatest life’. Daarnaast gaat het over het leven in het hier en nu waardoor de term in Turkije weer vertaald wordt als ‘Şimdi ya da Asla’ wat staat voor ‘now or never’.

Stellen van doelen

Vele mensen maken een Bucket List omdat ze het prettig vinden om zichzelf een aantal doelen in het leven te stellen en een punt op de horizon te zetten waar ze naar toe kunnen leven, of naar uit kunnen kijken. Een Bucket List heeft dan ook vooral te maken met het stellen van positieve doelen en het meemaken van unieke ervaringen.

De link wordt dan ook nogal eens gelegd met de Peak-end Theory, van de bekende Israëlische psycholoog Daniel Kahneman. Deze theorie legt uit dat wat mensen sterk onthouden van gebeurtenissen, vooral de pieken zijn. Dus weinig pieken zorgen voor een kleinere stempel in het geheugen. Azen op die pieken dus!

Variatie

De zogenaamde ‘emmerlijstjes’ die mensen creëren bevatten dan ook vaak de raarste items, verschillende in de mate van moeilijkheid om af te strepen. Van chocolademelk drinken met 348 rietjes, tot en met het beklimmen van de Himalaya, het aaien van een tijger of afreizen naar Nieuw-Zeeland. Een Bucket List bevat voornamelijk ervaringen en mensen blijken weinig producten of materie te noteren. Dit lijkt een goede keuze, aangezien onderzoek uitwijst dat geld uitgeven aan ervaringen een betere besteding is dan aan producten (uiteindelijk gelukkiger maakt).

Iedereen heeft zo weer zijn eigen persoonlijke doelen, dromen, en wensen dat maakt een Bucket List zo ontzettend interessant. Mijn vraag dan ook: heb jij een Bucket List? Waarom wel of niet, en wat zou jij er op zetten?

Geschreven door Inge van der Heijden

Inge is naast energiek en nieuwsgierig ook afgestudeerd Economisch Psychologe. Ze is altijd bezig met innovatie en ondernemerschap, en erg geïnteresseerd in keuzegedrag, beslissingsprocessen en persoonlijke ontwikkeling. Waarom gaan mensen voor optie A, en niet voor optie B... en waarom blijven ze ondertussen toch twijfelen over optie C? Dit zijn dan ook de belangrijke onderwerpen waarover ze zal schrijven.

4 comments

 1. Bij deze dan uiteraard ook meteen een reactie!
  Ik heb op mijn bucketlist vooral dingen staan die te maken hebben met reizen, proeven van nieuwe gerechten, het zien van indrukwekkende gebouwen/landschappen/planten/dieren/mensen.. en het maken van een eigen meubelstuk (om eens niet alleen met mijn laptop bezig te zijn). Het voelen van wind in mijn haar, en het opstarten van nieuwe enge dingen.

  Daarnaast staat meer sporten erop, maar die moet er eigenlijk af.. het gaat om dingen die je WIL doen 🙂 Prettige dag allen!

 2. Het is zeker aan te raden om soms dingen aan te pakken die je normaal eigenlijk niet zou doen maar toch graag wil. Dat levert leuke dingen op! Dus Inge, ga hout zoeken en verzamelen, dan ik ga vast sparen voor een parachutesprong ;).

 3. Ik ben niet zo van de ‘Bucket list’. Daar word ik nerveus van: wat als het allemaal niet lukt en ik ga morgen dood?
  Wel hou ik van een voorpret to do list: ik maak graag een lijstje van wat ik al gepland heb en waar ik nu al van kan genieten. Zo ben ik nu al aan het voorpretten voor de volgende vakantie, een workshop over geluk die ik ga geven en de verjaardag van een vriendin die we gaan vieren. Vind ik veel ontspannender!

 4. Leuke reactie Nancy..want je hebt een goed punt! Zo’n lijst kan inderdaad ook een gevoel van druk opleveren..Je hebt ineens een lijst van doelen, maar wat als er ondertussen allemaal andere dingen voorbij komen die net zo leuk (lees: misschien nog wel leuker) zijn? En beter passen bij waar je leven zich op dat moment bevindt.

  Toch merk ik dat het soms ook een grappige houvast is; een lijstje. Ineens herinnerde ik me in het voorjaar, toen ik in India op een bootje zat, dat ik dat ooit op een bucket list had geschreven! Was me toch maar mooi gelukt gniffelde ik toen 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *