Als je je keukenkastje eens opentrekt en de product verpakkingen bekijkt, dan zie je dat er redelijk wat verkooptechnieken verwerkt zijn in het design. Heeft mijn rationele ik nou besloten dat dit product toch echt lekkerder was dan de andere 10 die in hetzelfde schap werden aangeboden, of hebben de makers van de verpakking mij onbewust weten te overtuigen? Natuurlijk is het niet leuk om toe te geven dat bepaalde verkooptechnieken ook op jou invloed hebben. Eten is toch nodig, lieve supermarkt, overtuig me! Wat moet ik kopen?

 

Technieken en heuristieken op verpakkingen

In het algemeen hebben we tijdens het winkelen geen tijd en zin om producten te vergelijken en of om op basis van kenmerken te bepalen welk product nou het beste is om te kopen. Stel je voor dat je van alles moet gaan vergelijken op basis van prijs, smaak, status, verpakking, calorieën, of iets gezond is, of biologisch, etc. … dat is gewoonweg niet te doen. Ons brein heeft hier iets heel handigs voor verzonnen: mensen gebruiken heuristieken (mentale shortcuts) om snel keuzes te maken. Deze heuristieken worden gebruikt omdat ze gewoonweg goed werken bij het maken van snelle keuzes. Marketeers zijn natuurlijk ook niet achterlijk en spelen hier mooi op in!

Social proof

Veel merken zetten zich in de markt door te beweren dat hun product het meest verkocht is of tot de besten behoort. Hier gaat de onbewuste gedachtegang (heuristiek) van de consument aan de wandel met: ’als iedereen het koopt dan zal het wel goed’ zijn of ‘als er staat dat het de beste is dan zal het wel goed zijn’. Er kan vertrouwd worden op deze heuristiek omdat het gemiddelde het vaak toch wel goed heeft. Voorbeelden van toepassingen van dit mechanisme zijn producten die worden aangeboden als: ‘Nr. 1’ of ‘best verkocht’.

Limited supply

Mensen willen zich graag differentiëren van anderen en laten zien dat ze uniek zijn en goede eigenschappen bezitten. Hoe kan dit nou beter dan door bijzondere of unieke producten aan te schaffen? Met bijvoorbeeld een limited edition van een horloge kan je mooi laten zien hoe bijzonder je bent. Hier geldt de heuristiek: ’Als het bijzonder is zal het wel goed zijn’. Hoe spelen marketeers hier nou op in? Enkele voorbeelden zijn producten die worden aangeboden als ‘limited editions’ of als ‘special’.

Praktijkvoorbeelden

Mona: Toetje van de maand

De sauzen van Calvé: Calvé heeft zowel de social proof (No. 1 / classics) als de limited supply (specials) op een hele slimme manier verwerkt in de manier van aanbieden van de producten.

Mc Donalds: Maandelijks wisselende burger (limited supply)

Cup a soup: Specials (limited supply)

Knorr Chicken tonight: Classics (Social proof)

 

Beïnvloed?

En? Hebben de technieken ook invloed op jou of ben je er immuun voor? Ik denk dat ik straks toch maar voor het toetje van de maand ga…

 

Geschreven door Suzanne Dirne

Suzanne is een zesdejaars student aan de Universiteit van Tilburg. Onlangs heeft ze haar Bachelor Psychologie afgerond en volgt nu een Master Bedrijfscommunicatie en Digitale Media. Daarnaast houdt ze zich bezig met zaken waarin ze haar creativiteit kwijt kan zoals schilderen, grafisch ontwerp en het geven van workshops. Kijk voor haar portfolio op: www.suzannedirne.nl

2 comments

  1. Erg leuk en interessant artikel!
    Ook de functionaliteit van de verpakking weegt vaak mee voor de koper.

    Denk bijvoorbeeld aan een Kinderveilige schroefdoppen en balgsluitingen, sluitingen met een aluseal of een garantieverzegelling.
    Deze dragen allemaal bij in het vertrouwen winnen van de consument.

  2. Wat een interessant artikel over heuristieken. Ik denk dat het als consument onmogelijk is om zonder mentale shortcuts te consumeren, daardoor zullen velen inderdaad op de automatische piloot winkelen. De limited supply techniek werkt natuurlijk omdat er een boodschap van urgentie bij het product zit, wat altijd mensen helpt tot conversie over te gaan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *