Dat onze hersenen ons continue een visuele representatie geven van de informatie die de hersenen te verwerken krijgen is voor veel mensen geen verrassing meer. We kunnen diepte zien doordat onze hersenen gebruik maken van aspecten als schaduw, grootte en perspectief. Eeuwen lang wordt de kennis hierover al door kunstenaars en architecten toegepast in hun werk. Er zijn intussen dan ook veel musea die zich op aspecten van dit onderwerp gestort hebben. Van Alkmaar tot Korea, wij sommen ze voor je op!

 

1. Escher in het Paleis – Den Haag

Een museum dat toch echt niet in dit rijtje mag ontbreken is het Escher museum in Den Haag. M.C. Escher is wereldberoemd om de visuele vervreemdingen die hij verwerkte in zijn illustraties. Dit museum biedt een vrijwel complete verzameling van alle werken van Escher, er worden meer dan 150 prenten tentoongesteld.

Escher
Bron: dagjeweg.nl

 

2. Op-ArtMuseum – Alkmaar

Dit museum biedt een verzameling van de toepassing van illusies in de schilderkunst, tekenkunst, grafiek en fotografie en kunstwerken. Ook hier vind je de kamer van Ames waar je zelf in een illusie kan stappen die op een leuke manier vastgelegd kan worden op de camera. In dit museum is ook veel werk van Paul Baars te vinden; een van de initiatiefnemers van het museum.

Bron: mobypicture.com
Bron: mobypicture.com

 

3. Camera Obscura – Edinburgh

Het museum Camera Obscura in Edinburgh biedt een erg leuke verzameling van verschillende soorten illusies, hollogrammen en puzzels. Er zijn verschillende ruimtes die steeds een ander thema hebben. Naast optische illusies hebben ze ook veel dingen waar gespeeld wordt met elektriciteit en licht. Ook hebben ze er hele installaties staan waar je zelf onderdeel kan worden van de illusie.  Zo vind je ook hier de kamer van Ames en spiegelkamers. Een van onze bloggers is hier al een keer geweest en heeft er wat over geschreven, lees meer over haar ervaring en de werking van de illusies in dit artikel. Dit museum ligt midden in het centrum van Edinburgh, dus mocht je er in de buurt zijn, dan is het zeker de moeite waard om te bezichtigen.

camera obscura
Bron: londonedinburgh.wordpress.com

 

4. Figueres Dali Theatre – Museum

De wereldberoemde schilder en kunstenaar Dali was heer en meester in vervreemdingen verwerken in zijn schilderijen en installaties. In zijn werken wordt er veel gespeeld met ruimte, kleuren, vormen en schaduwen. Dit museum is er een waar je echt ooit een keer in je leven geweest moet zijn; het bijzondere aan het museum is dat je voor even in Dali’s denkwereld stapt. Heel het museum hangt vol met vervreemdende beelden en schilderijen. Kijk voor een kleine impressie op de site van het museum. Het museum is gelegen in het plaatsje Girona en is in ongeveer een uurtje te bereiken vanaf Barcelona.

Bron: angieaway.com
Bron: angieaway.com

 

5. Galleria Spanda – Rome

De stad Rome heeft qua cultuur en musea uiteraard onwijs veel te bieden. Dit museum staat niet in de standaard top 10-lijsten van meest bekende musea in Rome, maar het is zeker de moeite waard om te bezoeken. Het museum is niet specifiek gespecialiseerd in optische illusies, maar je kan er de Borromini Gallery vinden. Dit is een plek de werking van perspectief op een bijzondere manier is toegepast in de galerie. In 1652 werd er begonnen met de bouw en er is veel geëxperimenteerd met de werking van perspectief en dit is toegepast in zowel de architectuur als in de gebruikte objecten om de gang groter te laten lijken. Zoals je op de onderstaande foto’s kan zien, lijkt de ruimte tientallen meters lang, maar het is in feite maar 8 meter, erg bijzonder!

Borromini Gallery
Bron: spqrfellowship.org

 

6. Takao Trickart Museum – Tokio

Voor de laatste twee uit dit lijstje gaan we iets verder van huis, ‘maar’ 13 uur vliegen. In Japan zijn er 3 musea die zichzelf gespecialiseerd hebben in het zogenaamde ‘Trick Art‘, we lichten er eentje van uit. Zoals de naam al zegt, worden er truckjes gebruikt in de kunst, anders gezegd: het museum staat in het teken van tweedimensionale afbeeldingen die illusies creëren. In het museum vind je dan ook erg veel werken waar je zelf aan deel kan nemen, dat levert gegarandeerd leuke plaatjes op. De effecten zijn ook sterker zichtbaar wanneer ze vastgelegd zijn op een foto dan wanneer je er met je neus voor staat. Als je meer wilt weten over de werking van deze vorm van illusie, dan is het artikel over hoe het oog bedrogen wordt of het artikel over perspectief in 2D afbeeldingen interessant om te lezen.

trickart

7. Trickart Museum – Seoel

En de laatste uit het rijtje: Trickart Museum in Seoel. Dit museum ligt in Zuid-Korea en biedt een bijzondere en leuke collectie kunstwerken. Het is dan ook niet voor niets erg populair onder toeristen. De belangrijkste thema’s van dit museum zijn trick art, interactief & nieuwe media en object art. Er is dus een leuke samenstelling van zowel 2D als 3D werken die ook zo zijn ontworpen dat ze geschikt zijn voor fotografie. Als je meer wilt weten over de werking van dit effect dan is dit artikel over hoe het oog bedrogen wordt en dit artikel over perspectief in 2d afbeeldingen interessant om te lezen!

Bron: trickart.co.kr

 

Geschreven door Suzanne Dirne

Suzanne is een zesdejaars student aan de Universiteit van Tilburg. Onlangs heeft ze haar Bachelor Psychologie afgerond en volgt nu een Master Bedrijfscommunicatie en Digitale Media. Daarnaast houdt ze zich bezig met zaken waarin ze haar creativiteit kwijt kan zoals schilderen, grafisch ontwerp en het geven van workshops. Kijk voor haar portfolio op: www.suzannedirne.nl

4 comments

  1. Museum of Illusions. Zit in verschillende steden. Ik was in Zagreb Kroatië. Qua optische illusies een van de meest complete musea’s denk ik.
    Op hun website staat waar ze allemaal zitten en gaan openen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *