De mens heeft het vermogen om diepte te zien in alledaagse situaties. Omdat we iets vanuit 2 verschillende standpunten bekijken (we hebben immers twee ogen) kunnen de hersenen diepte ervaren. Bij het bekijken van 2D tekeningen/schilderijen passen de hersenen dezelfde trucjes toe als bij het ervaren van perspectief in de ‘normale’ 3D wereld. Denk hierbij aan dingen die verder weg zijn, kleiner zijn, minder scherp zijn, grijzer van kleur zijn, etc.

Je hersenen vormen de werkelijkheid die je waarneemt, waarbij je hersenen soms rare dingen met je waarneming kunnen doen. Onderstaand een paar voorbeelden.

Ontdekking toepassing perspectief in de kunst

01 persNog niet zo heel lang hebben kunstenaars door hoe ze perspectief goed kunnen afbeelden. In de Renaissance zijn kunstenaars en wiskundigen gaan onderzoeken hoe perspectief toegepast kan worden in afbeeldingen. Bij de  fresco links van Ambrogio Lorenzetti uit 1339 zie je bijvoorbeeld dat hij meerdere perspectivische standpunten heeft toegepast in zijn schilderij. In eerste instantie lijkt er zeker wel iets van diepte in te zitten, maar het zit niet logisch in elkaar.

03Bij het schilderij links van Duccio (1255-1319) zie je ook dat het perspectief niet logisch is toegepast. Schilders waren zich in deze tijd al wel meer bewust van hoe perspectief werkt, maar ze vonden het ook beperkend in het afbeelden van taferelen.  Alles is dan ook redelijk willekeurig neergezet.

02

Natuurlijk zijn er ook kunstenaars die perspectief wel op een realistische manier wilden weergeven. Een bekend voorbeeld hiervan is het schilderij  ‘School of Anthens’ van Raphael.

 

Spelen met perspectief

07Escher

Een van de meest bekende kunstenaars die aan het experimenteren is geweest met de effecten van perspectief is Escher. Door bewust te spelen met perspectief krijg je hele vervreemdende effecten.

Magic eye

De in de jaren ’90 erg populaire Magic Eye-plaatjes lijken op het eerste gezicht een mengeling van rare patronen van kleuren. Hieronder staan er twee waarbij je het zelf eens kunt proberen. Door je ogen op een punt te focussen “achter” de afbeelding kun je een 3D-afbeelding zien in het plaatje. De eerste is wat makkelijker te zien dan de tweede. Succes!

* Onderaan dit artikel staat wat je in deze afbeeldingen zou moeten kunnen zien.

0604

Street Art

De laatste tijd zijn er veel street artists die levensechte 3D-tekeningen op de grond aanbrengen, waar ook gebruik wordt gemaakt van perspectief. Vanuit een bepaald standpunt lijken ze levensecht!

Afbeelding1

Advertenties

Adverteerders spelen met sommige reclames leuk in op  de kracht van de hersenen om dingen als 3D waar te nemen. Hieronder een paar voorbeelden.

Afbeelding2

10

* In de eerste afbeelding zou je een vogel moeten kunnen zien en in de tweede afbeelding de tekst “Stop wasting your time, get a life”

Geschreven door Suzanne Dirne

Suzanne is een zesdejaars student aan de Universiteit van Tilburg. Onlangs heeft ze haar Bachelor Psychologie afgerond en volgt nu een Master Bedrijfscommunicatie en Digitale Media. Daarnaast houdt ze zich bezig met zaken waarin ze haar creativiteit kwijt kan zoals schilderen, grafisch ontwerp en het geven van workshops. Kijk voor haar portfolio op: www.suzannedirne.nl

1 comment

  1. Leuk stukje. Die magic eye plaatjes zijn zeer vermakelijk; het duurde bij mij destijds even voor ik de truc van het ‘achter het plaatje kijken’ in de vingers (of nee; de oogspieren) had. Maar dan krijg je ook wel wat terug! Als je het eenmaal doorhebt, gaat het bijna automatisch.
    Voor nog meer driedimensionale illusies in 2D zie: http://www.zichtopzien.blogspot.nl/2012/12/anamorfose.html en http://www.zichtopzien.blogspot.nl/2011/10/illusie-van-driedimensionaliteit.html

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *