In mei ben ik samen met beste vriend Leonard naar de Elf Fantasy Fair geweest. Ons doel was veel te zien, veel te beleven, veel te genieten en vooral de lol mee te maken die bij deze evenementen hoort. Ik ging er dan ook naartoe als vrouw. Het was een zonnige dag, zonder wolken, maar vanwege de wind hield ik mijn jas aan. Op de Fair zag ik veel kostuums, jurken en vooral outfits van bekende series en Victoriaans Goth.

Leonard en ik hadden genoeg budget op zak en we gingen langs alle stands, kijken wat leuk was, interessant of cool. De eerste paar stands hadden mooie kledingstukken. Een ervan verkocht een Victoriaanse jurk, zwart met zachtpaars. De jurk zette me aan het denken. Hoe zou ik eruit zien in zoiets?

Het ‘vrouwelijke’ lichaam

Er werden ook korsetten verkocht en rokken, allemaal in die stijl. Ik dacht er over na om zoiets te halen maar besloot om de beslissing even uit te stellen, om mezelf meer tijd te geven. Iets voor later, dacht ik. Dus we liepen verder, kijkend naar de kostuums die andere mensen droegen. Het begon me op te vallen hoe korsetten het lichaam van een vrouw kunnen beïnvloeden: een groter push-up effect dan bh’s, of een geforceerd kleiner middel, dat voor een groot contrast zorgt met de grote rokken eronder.

Mijn ‘belangrijkste’ probleem is de verdeling van mijn vet. Biologisch gezien zijn borsten niet meer dan melkklieren en vet. Door de hoeveelheid vet kunnen borsten zich beter aanpassen aan vormen en omstandigheden. De korset maakt daar gebruik van door de borsten omhoog te duwen maar verder niet te vormen. Echter, ik heb nog geen echte borsten. Mijn nepborsten zijn niet gemaakt om zich vrij te vormen. Het plastic wat de siliconen bij elkaar houdt zorgt ook voor de vorm. Kleding van de Elf Fantasy Fair is voor mij nog niet geschikt. Het is iets wat komt wanneer ik verder in de transitie zit.

Ik werd echter wel jaloers. Jaloers op het feit dat veel meiden en vrouwen er zo goed uit konden zien. Op dat soort moment word ik een beetje depressief, want het ziet er voor mij onbereikbaar uit. Dan moet ik mezelf weer moed inspreken: ‘In de toekomst zal je ook zo mooi zijn‘. Het zijn deze twijfels waar ik bijna wekelijks tegen vecht. Niet elke week heeft dezelfde sterke (en moeilijke) uitdagingen, maar toch…

Tiara

Op de Fair heb ik mooie dingen gehaald én nuttige dingen.Voor het LARPen heb ik een klein zwaard gekocht met bijpassende holster. Dit zwaard is van latex en is speciaal voor het LARP gemaakt. Daarnaast heb ik ook een pijlenkoker gekocht die dezelfde kleuren heeft als mijn boog, een feeënbeeldje en een soort van tiara.

Bij het kopen van die tiara merkte de verkoopster op dat ik de eerste ‘jongen’ was die er in geïnteresseerd was. Die opmerking viel even verkeerd. Toen ze de tiara aanpaste zodat die goed op mijn hoofd bleef zitten vertelde ik haar dat ik transgender ben. Haar reactie ‘Misschien staat het daarom jou zo goed‘ vatte ik op als een compliment; het maakte de dag weer goed.

Geschreven door Samantha Vosch

Samantha is het pseudoniem van een 23-jarige transgender die zijn ervaringen met ons deelt in 'het dagboek van een transgender'.

2 comments

 1. Beste Samantha,

  Wij zijn 3 leerlingen van de Hogeschool Utrecht en studeren International Communication and Media. Voor het vak Diversity skills moeten wij een onderzoek doen naar het leven van een transgender. We kwamen via het internet uw blog tegen en vroegen ons af of we misschien wat meer informatie van u kunnen krijgen en of we een aantal vragen mogen stellen?

  We horen graag van u,
  Maartje, Irina en George

 2. Beste Samantha,

  wij zijn 3 leerlingen van de Hogeschool Utrecht en studeren International Communication and Media. Voor het vak Diversity Skills hebben we de opdracht gekregen om onderzoek te doen naar transgenders en via het internet kwamen we bij uw blog. We zouden graag wat meer over u te weten willen komen en een aantal vragen willen stellen als u dat uit komt.
  We horen graag meer van u!

  Met vriendelijke groet,
  Maartje, Irina en George

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *