Klinkt als een liedje van Ramses Shaffy, maar uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat spelen, drinken, relaxen en (muziek) luisteren activiteiten zijn die wel degelijk tijdelijk je IQ kunnen verhogen. Dat is nog eens handig om te weten, net voor die ene belangrijke presentatie of dat gevreesde tentamen…..Lees & Leer!

 

 

 

IQ in het kort

Eerst even een aantal feiten over IQ op een rij:

IQ? Staat voor intelligentiequotiënt.

Definitie intelligentiequotiënt?

Een intelligentiemaat gerelateerd aan leeftijd. Een rekensom die gehanteerd wordt om het IQ te berekenen: mentale leeftijd (berekend met gestandaardiseerde tests) delen door werkelijke leeftijd (kalenderleeftijd) maal 100.

Onderscheid gemaakt tussen:

  • Probleemoplossend vermogen. Dit is een vorm van A-intelligentie of vloeiende intelligentie en heeft  een biologisch bepaald/genetisch component. Iets bouwen met blokken is hier een voorbeeld van.
  • Cultuurbepaalde vaardigheden die hebt geleerd, bijvoorbeeld op school. Vorm van B-intelligentie of gekristalliseerde intelligentie. Denk aan je woordenschat en uitdrukkingsvaardigheid.

Het deviatie-IQ vergelijkt de score van iemand op een IQ-test met dat van de gemiddelde score van leeftijdsgenoten op de test. Dat gemiddelde staat gelijk aan 100; scoor je hoger dan 100 dan ben je slimmer dan de gemiddelde persoon van jouw leeftijd, heb je een lagere score dan ben je (wat) minder slim dan de gemiddelde persoon van jouw leeftijd.

Gemiddeld IQ?  Tussen de 90-110.

Zou Einstein deze IQ trucs ook toegepast hebben?
Zou Einstein deze IQ trucs ook toegepast hebben?

Aangeboren of aangeleerd?

Uit tweelingenonderzoek blijkt dat intelligentie voor ongeveer 55% erfelijk is bepaald. Deze genetische component bepaalt de bovengrens van je intelligentie, dat wil zeggen de maximale intelligentie die je kunt bereiken. De omgeving zorgt ervoor of je dit maximale niveau ook bereikt en behoudt.

Leeftijdsverschillen? De mentale ontwikkeling van de mens is gekoppeld aan zijn/haar leeftijd. Vanaf 75e jaar neemt het IQ aantoonbaar af.

Problemen met IQ? IQ als vaststaand feit presenteren en iemand op grond van deze misvatting stigmatiseren.

IQ trainbaar? Het IQ is trainbaar tot een bepaald plafond. Wat kun je zelf doen?SAM_0317

 

Relax & Luister
Relax & Luister

 

Literatuur

Gardner, H (2002). Soorten intelligentie: meervoudige intelligenties voor de 21e eeuw. Amsterdam:

Nieuwezijds B.V.

Ekkel, L. (2008). Praktisch Psychologisch Onderzoek. Amsterdam: Boom Onderwijs.

Goleman, D. (2006). Emotionele intelligentie in de praktijk. Schiedam: Olympus.

Resing, W.C.M., & Blok, J.B. (2002). De classificatie van intelligentiescores. Voorstel voor een eenduidig systeem. De Psycholoog, 37, 244-249.

Resing, W., & Drenth, P. (2007). Intelligentie: weten en meten. Amsterdam: Uitgeverij Nieuwezijds.

Module: Informatie over IQ testpsychologie (2011) NTI bv, Leiden.

Geschreven door Jiska Duurkoop

Jiska is afgestudeerd in de toegepaste psychologie en werkt als levensloopcoach in de autismezorg. Lezen en schrijven om nieuwe werelden te verkennen, deed Jiska al voordat zij haar veters kon strikken. Tot op heden heeft haar pen altijd haar verwondering gevolgd. Vandaag de dag gaat haar aandacht uit naar hoe kennis benut kan worden om de kwaliteit van (samen)leven te verbeteren. Dit bracht Jiska onder meer tot het onderzoeken van de spraakmakende diversiteittraining ‘Blue Eyes Brown Eyes’, beter bekend als ‘Het Grote Racisme Experiment’. Hierover schreef zij voor PsyblogNL een veelgelezen ervaringsverslag. Het jaar 2018 belooft voor Jiska ook een bijzonder jaar te worden ten aanzien van het schrijverschap: van haar hand verschijnt het debuut StraatPraat (www.straatpraat.eu), over de eigentijdse geheimtaal straattaal.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *