Veel mensen weten op de vraag wat borderline is geen pasklaar antwoord. Er bestaan veel misverstanden over mensen met een borderline persoonlijkheidsstoornis: ze zouden onuitstaanbaar zijn en geen enkele controle over zichzelf hebben. Mensen gebruiken de term borderline vaak als ‘modewoord’, omdat het bij velen tot de verbeelding spreekt. Veel mensen weten echter niet wat een borderline persoonlijkheidsstoornis precies is en zij gaan online op zoek naar informatie. Met 9.900 downloads sinds mei 2013 staat de brochure over borderline op de website van Fonds Psychische Gezondheid met stip bovenaan. Het is tijd voor meer duidelijkheid.  

Een borderline persoonlijkheidsstoornis is een serieuze psychische aandoening waar naar schatting 100.000 mensen in Nederland aan lijden. Het komt even vaak voor bij vrouwen en mannen. Vrouwen met deze stoornis worden echter vaker opgenomen in een instelling. Waarschijnlijk komt dit omdat vrouwen eerder dan mannen hulp zoeken, of omdat bijvoorbeeld agressie en wisselende seksuele contacten eerder als een probleem worden ervaren bij vrouwen. Het precieze aantal mensen met borderline is lastig te bepalen, omdat veel mensen met een borderline persoonlijkheidsstoornis ook andere psychische problemen hebben, zoals angstklachten of een depressie. Borderline wordt daarom niet altijd herkend of vastgesteld.

Borderline met stip bovenaan

Dat de borderline persoonlijkheidsstoornis tot de verbeelding spreekt is te zien aan het aantal mensen dat de borderline-brochure via de website van Fonds Psychische Gezondheid downloadt. Met 9.900 downloads sinds afgelopen mei staat borderline met stip bovenaan: geen andere brochure over psychische stoornissen wordt zo vaak gedownload als de brochure over borderline. De borderline-pagina werd dit jaar al 116.000 keer bezocht, een toename van 50 procent ten opzichte van dezelfde periode in 2012.

Verlatingsangst

Over de oorzaken van een borderline persoonlijkheidsstoornis is nog niet zoveel bekend. Vaak hebben mensen met deze stoornis een aangeboren kwetsbaarheid. Vaak ook (maar niet altijd) vonden er ingrijpende gebeurtenissen plaats in hun leven. Dit zou een verklaring kunnen zijn waarom iemand met een borderline persoonlijkheidsstoornis vaak bang is dat mensen hem of haar in de steek laten. Impulsiviteit, stemmingswisselingen, zelfbeschadiging en intense en grillige relaties met anderen zijn kenmerkend. Het is vaak alles of niets. Hier kan niet iedereen mee omgaan, waardoor de angst om verlaten te worden werkelijkheid kan worden.

Behandeling

Mensen met deze psychische aandoening kunnen met behulp van  behandeling beter leren omgaan met hun emoties en gedachten. Dit kan bijvoorbeeld met een VERS-training. VERS staat voor Vaardigheidstraining Emotie Regulatie Stoornis (zoals borderline ook wel wordt genoemd). Woede-uitbarstingen en verlatingsangst zijn bijvoorbeeld beter beheersbaar, waardoor niet alleen de persoon met de borderline persoonlijkheidsstoornis, maar ook zijn of haar omgeving er baat bij kunnen hebben.

Nieuwe borderline-testdepressie

Op de website van Fonds Psychische Gezondheid staat een nieuwe test online waarmee mensen kunnen nagaan of zij kenmerken van borderline in zichzelf herkennen. Deze test stelt geen diagnose, want dit kan alleen een deskundige zoals een psycholoog of psychiater vaststellen. De test vergroot de kennis over en hopelijk ook het begrip voor mensen met een borderline persoonlijkheidsstoornis. Naast de test zijn ook het ervaringsverhaal van Ellen en tips voor naasten te vinden op www.psychischegezondheid.nl/borderline.

 

Geschreven door MIND

Een goede psychische gezondheid is niet vanzelfsprekend. Iedereen krijgt in zijn leven, zelf of in zijn directe omgeving, te maken met psychische problemen. MIND (voorheen Fonds Psychische Gezondheid) streeft naar een samenleving waarin mensen niet alleen lichamelijk, maar ook psychisch gezond zijn. Daarom wil MIND mensen uitzicht bieden op een beter leven door: - het bieden van actuele en betrouwbare informatie en advies - het financieren van onderzoek naar nieuwe en betere behandelmethoden en zorgprojecten - het bevorderen van openheid en begrip https://wijzijnmind.nl/

2 comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *