Deze week was het Blue Monday. Men zegt dat deze ‘depri-maandag’ de meest deprimerende dag van het jaar is. De feestdagen zijn voorbij, het is koud buiten, het duurt nog even voordat het zomer is en de portemonnee is leeg. Dit kan leiden tot sombere gevoelens, maar het hoeft niet. En sombere gevoelens op één bijzondere dag moet je ook niet verwarren met een echte depressie. Fonds Psychische Gezondheid wil iedereen die zich wel eens somber voelt een hart onder de riem steken en verzamelde meer dan 350 tips van Nederlanders om van een sombere bui af te komen. De 99 beste tips staan hier.

De Britse psycholoog Cliff Arnall, die Blue Monday ‘bedacht’, kreeg veel kritiek op zijn ‘wetenschappelijke formule’. De term is echter ook in Nederland de laatste jaren ‘trending topic’. Dit komt misschien omdat mensen zich op deze derde maandag van januari somberder voelen dan normaal en hun goede voornemens nog niet in de praktijk hebben gebracht. Het weer werkt ook niet echt mee: de dagen zijn nog steeds kort en het is donker en koud. Plaque-BlueMonday

Niet al te serieus nemen

Als organisatie die zich inzet voor mensen met serieuze psychische problemen geeft Fonds Psychische Gezondheid aan dat mensen het onbehagen van één bijzondere dag niet moeten verwarren met het leed van een echte depressie. Het Fonds besteedde deze week aandacht aan Blue Monday, omdat somberheid een voorbode zou kunnen zijn van een depressie, maar ook omdat veel mensen het gevoel van somberheid wel kennen. Blue Monday moeten we niet al te serieus nemen, de sombere gevoelens die mensen kunnen hebben wél. Langdurige sombere klachten hangen helaas niet af van één dag in het jaar. Daarom vind het Fonds het belangrijk een depressie bijtijds te signaleren en te behandelen, én er de rest van het jaar ook aandacht voor te vragen.

Kom uit je dip

Om niet alleen Blue Monday, maar ook alle andere dagen een positief tintje te geven kunnen mensen via de website van Fonds Psychische Gezondheid een Opkikkerkaartje naar elkaar sturen en tips van het Fonds én andere mensen vinden.

Geschreven door MIND

Een goede psychische gezondheid is niet vanzelfsprekend. Iedereen krijgt in zijn leven, zelf of in zijn directe omgeving, te maken met psychische problemen. MIND (voorheen Fonds Psychische Gezondheid) streeft naar een samenleving waarin mensen niet alleen lichamelijk, maar ook psychisch gezond zijn. Daarom wil MIND mensen uitzicht bieden op een beter leven door: - het bieden van actuele en betrouwbare informatie en advies - het financieren van onderzoek naar nieuwe en betere behandelmethoden en zorgprojecten - het bevorderen van openheid en begrip https://wijzijnmind.nl/

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *