De technische mogelijkheden

In mijn werk als zelfstandig counsellor kom ik geregeld adolescenten en twintigers/dertigers tegen, die er toe neigen discussies en conflicten, die ze met hun partner of vrienden hebben, via whatsapp, sms of mail uit te vechten; zelden en face. Deze groep mensen is geboren te midden van computers en mobieltjes. Het is een generatie die gewend is aan een overvloed aan informatie en aan een zee van technische mogelijkheden om die informatie te verkrijgen dan wel de wereld in te sturen. Maar is deze vooruitgang ook een verbetering op het gebied van communicatie?

telefoon

Tekstbestandjes

Het is niet altijd gemakkelijk om je partner of je vriend(in) recht in de ogen te kijken en op een beschaafde manier een meningsverschil uit te vechten. Emoties kunnen hoog oplopen en soms verliezen we onze zelfbeheersing of klappen we dicht. Daarom worden geregeld tekstbestandjes ingezet, die we via onze gsm of mail versturen.
We kunnen dan onze gal spuwen in schermpjes en drukken vervolgens op ‘verzenden’. Zo, dat lucht op! Eens zien wat hij of zij daar op te zeggen heeft! Soms kan dat uitlopen op een heftige reeks tekstbestandjes over en weer, waarna we uren zoet zijn met het tikken en lezen van al die emotionele berichten.

Macht en escalatie

Wat we ons vaak niet realiseren is dat de partij aan de andere kant ook enorm veel macht kan uitoefenen op onze emoties door NIET te reageren op onze boze berichten. En dan zitten we met al onze woede en verontwaardiging te wachten op een reactie, die soms niet (direct) komt.
Zo kan een discussie of ruzie zich dagenlang voortslepen, terwijl er niets wordt opgelost. Erger nog: emoties kunnen in die berichtloze dagen nog hoger oplaaien, gedachten kunnen op hol slaan en er vormen zich misschien scenario’s in ons hoofd die intussen niets meer te maken hebben met het originele discussiepunt. Dan zijn we nog verder van huis.

emoticonsEmoticons

Naast bovengenoemd risico denk ik ook wel eens dat we op deze manier verleren een goede discussie, met uitgesproken woorden, oogcontact en lichaamstaal, te voeren. Niemand van ons zal volslagen conflictloos door het leven gaan, dus enige vaardigheden op het gebied van communiceren en discussiëren kunnen ons helpen; niet alleen in intieme relaties, maar ook in gewone vriendschappen en in werksituaties. Ik acht in elk geval de kans klein dat we alle meningsverschillen, op welk gebied dan ook, altijd met tekstbestandjes – volgestopt met emoticons – kunnen oplossen.

Voordelen en nadelen

Zelf ben ik van de generatie die thuis met een beetje geluk al een bakelieten telefoon in de gang had hangen, mét bewegingsbeperkend snoer tussen hoorn en toestel en een trage draaischijf voor de nummers. Vervolgens werd er een typemachine aangeschaft, het nieuwste wondermiddel in die tijd. De daaropvolgende lancering van de computers en mobieltjes heb ik ten volle meegemaakt. Die technische ontwikkelingen gaan natuurlijk gewoon door, wie weet waar we binnenkort mee kennismaken.
Dat maakt mij tot iemand die kan meepraten over beide werelden: de wereld zónder al deze handigheidjes en de wereld mét al deze toeters en bellen.
Ik vind al de huidige technologische en digitale mogelijkheden geweldig! Ze leveren ons enorm veel tijdwinst, gemak en plezier op.
Maar ik vraag me tegelijkertijd toch wel eens af of de emoticons het gaan overnemen van stem, lichaamstaal en oogcontact. Beschikken we dan binnenkort misschien over een emoticon ‘einde discussie’?

Geschreven door Sandra Kikken

Sandra Kikken-Pelzer heeft ruim 9 jaar haar eigen counsellingspraktijk gehad (2007-2016). Ze heeft haar psychologische kennis op het gebied van stress, wrok en vergeving samengebracht in het boek Vergeven is een werkwoord dat op 01.01.2017 werd gepubliceerd. Ze is getrouwd, moeder van twee volwassen kinderen, werkt parttime, schrijft graag blogs (www.blogvansandra.wordpress.com) en besteedt haar vrije tijd aan wandelen in de natuur, fotografie, haar hond Zelda, schilderen en lezen.

2 comments

  1. Leuk stukje. 🙂 (<– zie de emoticon, hihi)

    Ik denk echter niet dat het ooit zover zal komen als je hier schetst, daarvoor is oog-in-oog contact echt te belangrijk en bevredigend.

    Ik moest erg lachen om: "En dan zitten we met al onze woede en verontwaardiging te wachten op een reactie" 😀

    1. Bedankt voor je reactie, Online Psychologenpraktijk Boom. Ik hoop in elk geval niet dat het ooit zo ver gaat komen, maar sommige mensen zijn toch al aardig op weg om digitaal te discussiëren.
      Ik ben het helemaal met je eens: oogcontact hoort er wat mij betreft bij. En met af en toe een emoticon is helemaal niets mis :-).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *