Regelmatig ben ik druk bezig met het trainen van mijn brein. Mijn brein kan soms namelijk vreemde associaties maken en regelmatig ervaar ik een (hevige) paniek aanval. Echter, elke dag is weer een dag en ‘s ochtends is het vaak een stuk rustiger in mijn hoofd.

 

 

 

 

Psychotisch

Ik ben momenteel een beetje psychotisch, dat betekent dat ik soms vreemde dingen ervaar (bijvoorbeeld dat de hele stad scheef staat) en dit overweldigt mij dan behoorlijk. Ik bel daarom regelmatig naar het UCP. UCP is onderdeel van het UMCG te Groningen, en wel het onderdeel psychiatrie. Helaas zit ik hier al jaren, maar ik probeer het positief te bekijken. Zij helpen mij omgaan met een aandoening, ofwel gevoeligheid, waar ik niet zo een-twee-drie vanaf ben.

Ondanks dat ik (soms) psychotisch ben, kan ik nog steeds werken, mijzelf verzorgen, sporten en (soms) koken. Het aparte aan al mijn psychoses is, dat ik mij op werk altijd wel erg normaal voel. Ik heb vandaag zelfs promotie gemaakt!

Stemmen tijdens het sporten

brein-trainen-175x150

Het sporten gaat ook goed, hoewel ik gisteren een tijdje ‘stemmen’ hoorde die mij helemaal naar beneden haalden… gelukkig hielden ze na zo’n vijftien minuten op en kon ik ‘gewoon’

verder. Ik was wel danig van slag en heb me later nog uren verdrietig gevoeld vanwege die stemmen. Ik heb zelf het idee dat ze er waren, omdat ik tegen het sporten opkeek. Ik logeer namelijk een week bij mijn schoonmoeder, omdat ons huis (deels) verbouwd wordt, en bij mijn schoonmoeder staat een zwaardere hometrainer die anders werkt dan die in ons eigen huis.

Als ik in de war ben, in de zin van moeite met concentreren, dan moet ik heel erg goed opletten wat ik doe, omdat er anders iets mis kan gaan. Het koken laat ik het soms over aan mijn partner, maar ik denk dat het handig en verstandig is om het ook zelf te doen zodat ik niet helemaal passief en afhankelijk ga worden. Ik ben nota bene altijd dol op koken geweest!

Zo normaal mogelijk proberen te leven

Ik probeer dus zo normaal mogelijk mijn leven te leiden maar merk wel heel sterk dat ik niet teveel stress kan hebben omdat dit mijn klachten verergert.  De afgelopen weken heb ik veel te veel hooi op mijn vork genomen. De een is dan chronisch vermoeid, de ander wordt psychotisch. Ik heb geen spijt van wat ik gedaan heb, maar probeer dit als een les te zien, een les voor mezelf. Dus: altijd medicijnen innemen, geen alcohol of drugs, niet teveel (nieuwe) activiteiten in een korte periode, én in contact blijven met UCP. Het blijft zoeken naar een balans, ook op de lange termijn.

Ik denk dat ik een heel apart brein heb en dat is soms grappig, maar kan ook behoorlijk vervelend zijn. Gelukkig ben ik omringd met mensen die mij (willen) begrijpen en ook een aantal lotgenoten. Ik kan nu ook prima omgaan met mijn psychiater. Ik heb in 2009 allemaal wanen over deze man gehad, maar nu zijn ze verdwenen. Ik denk dat alles in de afgelopen jaren een plek heeft gekregen en dat ik veel met hem uitgepraat heb. Momenteel hebben we een goede behandelrelatie met als gezamenlijk doel dat ik in de loop der tijd minder klachten zal ervaren, en misschien (?) meer regie over mijn eigen brein…

Diana van Landeghem is ambassadeur van Fonds Psychische Gezondheid

Geschreven door Diana

Diana is geboren en opgegroeid in Limburg. Voor de liefde is ze 15 jaar geleden naar Groningen verhuisd. Diana is een zeer intelligente vrouw die last heeft van een schizoaffectieve aandoening. Dit betekent dat ze zowel psychosen als stemmingswisselingen kan hebben. Soms komt dit terug, wat dan meestal te maken heeft met te veel (langdurige) stress. Diana schrijft veel, bouwt websites, heeft een goede relatie met haar partner met wie ze samenwoont en ze heeft leuke hobby's en sociale contacten.

1 comment

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *