Gisteren was ik met een vriendin aan het praten over het vinden van een baan en in hoeverre zelfkennis hierbij kan helpen greenmoney. Als zo velen is ze namelijk druk op jacht en doet ze nu een traject dat hierbij moet gaan helpen. Een van de opdrachten was het vragen aan anderen wat ze als jouw sterke kanten zien en waar ze je zien werken. Zelfkennis lijkt een belangrijk onderdeel bij het vinden van werk, maar hoe kun je die kennis nou het beste gebruiken en inzetten?

Zelfkennis vergroten

Laten we eerst eens kijken naar hoe je die zelfkennis kunt vergroten. Een goede manier is om anderen te vragen. Zoals mijn vriendin de opdracht kreeg, kun je zelf ook heel goed naar familie en vrienden toegaan om te vragen wat ze eigenlijk van jou vinden. Dit is natuurlijk best spannend, maar het kan heel verhelderend zijn. Daarnaast kun je bij jezelf nagaan wat je écht leuk vindt om te doen en waar je waarschijnlijk ook goed in bent. Je minder sterke kanten komen zo ook wel naar boven drijven. Vaak zijn het de aspecten van onszelf waar we ons het minst bewust van zijn die een sterk effect op anderen kunnen hebben, omdat dat de dingen zijn die voor je gevoel natuurlijk gaan. Dit kan zowel positief of negatief zijn. Welke dingen vallen jou op als je anderen over jou hoort praten?

Wie ben ik?

Goed, nu we wat meer zelfkennis hebben, wordt het tijd om deze in te zetten. De eerste manier om dit te doen is door je CV en brief hierop aan te passen. Stel dat je bijvoorbeeld goed in vormgeving bent, maak dan van je CV een mooi plaatje om naar te kijken. Op deze manier laat je meteen een deel van jezelf zien, zonder dat je ook maar iets gezegd hebt. Laat daarnaast duidelijk in je brief zien wie je bent. Ben je bijvoorbeeld goed in samenwerking? Noem dit in je brief en voeg referenties toe van anderen die dit beamen.

Vacatures en solliciteren

dailyinkling-com-quote_a4s_self7Een andere manier is een goede aansluiting vinden op de vacature en het bedrijf waarvoor je solliciteert. Veel mensen vergeten dat een sollicitatie er niet alleen is voor het bedrijf, maar ook voor henzelf. Jij moet ook ontdekken of je op deze plek wilt werken of niet. Doordat je goed weet waar jouw krachten liggen en wat jouw eigen wensen zijn, kun je al aan de vacature zien of je bij dit bedrijf überhaupt wel op de juiste plek bent. Door daarnaast informatie over het bedrijf in te winnen, kun je een goede inschatting maken of je een kans maakt om er te werken. Stel dat er een losse bedrijfscultuur hangt waar veel mensen hun eigen weg gaan en jij het beste werkt in een vaste structuur, dan is dit bedrijf waarschijnlijk niet geschikt.

Tot slot kun je zelfkennis gebruiken tijdens de sollicitatiegesprekken. Doordat je van tevoren al weet wat je wel en niet goed kunt, kun je dit ook aan de ander overbrengen. Hierdoor kom je over als iemand die weet waar hij of zij staat en die openstaat voor zelfontplooiing. En door in je achterhoofd te houden wat je eigen wensen zijn, kun je tijdens het gesprek zelf ook goed kijken of je er wel of niet wilt werken.

Zelfkennis, is het de sleutel tot succes? Er spelen uiteraard meer factoren mee om een baan te vinden, maar het zal zeker helpen. Hiernaast ben ik van mening dat je nooit bent uitgeleerd op dit gebied. Doordat je in verschillende levensfasen terecht komt en nieuwe ervaringen opdoet, verander je altijd en kun je weer nieuwe dingen over jezelf ontdekken. Wees niet bang om anderen te vragen wat ze van je vinden, je wordt vast aangenaam verrast en je kunt zo weer iets heel nieuws ontdekken.

Geschreven door Dea Boom

Dea Boom is in 2012 afgestudeerd als psycholoog en heeft daarnaast een passie voor het geschreven woord. Met behulp van het schrijven van artikelen en blogs probeert ze haar lezers aan het denken te zetten over wetenschappelijke en psychologische onderwerpen. Ze wil graag de brug tussen de wetenschap en het 'gewone' publiek versterken door ingewikkelde vraagstukken voor iedereen begrijpelijk te maken. Daarnaast werkt ze als psycholoog in de studentenhulpverlening en heeft ze een eigen online praktijk: Psychologenpraktijk Boom (www.psychologenpraktijkboom.nl).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *