Op 1 oktober werd op de campus van Tilburg University weer het jaarlijks terugkerende evenement ‘Night University’ georganiseerd. Dit eendaagse festival geeft iedereen, van jong tot oud, de mogelijkheid om plaats te nemen in de collegebanken en zich te laten verwonderen door alle activiteiten, zoals mini-colleges en workshops, maar ook voorstellingen en optredens. Dit jaar stond de hele avond in het teken van ‘Breinkermis’. Een uitgebreid programma liet de bezoekers kennis maken met het ‘ervarende brein’, ‘het creatieve brein’, ‘het doorgedraaide brein’ en ‘het buitengewone brein’.

Opkomst

Night University had geluk met de mooie heldere avond, die ervoor zorgde dat het buiten op de campus overal gezellig druk was bij de vuurkorven. Zo was er voor ieder wat wils: veel bezoekers kwamen voor het mooie programma, maar op de campus zelf waren ook veel studenten te vinden die, met zelf meegebrachte hapjes en drankjes, puur aanwezig waren voor de gezelligheid en het grote eindfeest, dat om middernacht zou losbarsten in het Academia gebouw.

Deze editie van Night University bleek een onverwacht grote opkomst te hebben, waardoor voor sommige lezingen de zaal tot de nok toe vol zat (en stond!). De sprekers konden hier alleen maar verheugd over zijn, maar de soms kleine collegezalen hadden hierdoor wel snel een tropisch klimaat bereikt. Helaas kon ik hierdoor niet bij de college over de gedachten van een crimineel aanwezig zijn en heb ik in plaats daarvan het college NeurOptimal Feedback gevolgd. Echter zat ik de eerste tien minuten er als een dummy bij: ik als leek begreep er niks van! Het is een soort (psychologische) behandelmethode waarbij de hersengolven gescand worden en je daar door middel van oefeningen/sessies controle over kan krijgen. Zo kan het zijn dat je minder stress ervaart of zelfs van je verslaving af kunt komen! Dat is dan wel weer fascinerend.

 

Arie Rommers en zijn bionische armSchermafbeelding 2015-10-13 om 12.50.28

Vervolgens  heb ik na het nuttigen van een drankje het college van Arie Rommers bijgewoond. In één woord: WOW! Hoe hij de collegezaal stil kreeg was geweldig om te zien. Dit leverde dan ook een staande ovatie op: kippenvel. Het college ging over het ongeluk met een granaat waarbij hij op zijn 13e een arm verloor. Door zijn spieren te trainen, niet in de put te zitten en vooral positief te blijven, heeft hij geleerd zijn bionische arm te besturen. Dit doet hij door middel van gevoelige sensoren die contact maken met de uiteinden van zijn spieren. Hij kan dus als ieder ander met zijn hersenen zijn arm besturen. Dat is niet eens het enige dat uniek is. Arie kan namelijk kan met zijn arm 30 kilo dragen en iemand normaal een hand geven. Daarnaast mag hij zelfs niet tennissen, omdat hij te sterk is!

Geslaagde avond!

Ook naast de colleges waren er leuke activiteiten te doen wat het moeilijk maakte om keuzes te maken. Door de drukte stonden er rijen voor de doe-activiteiten, zoals het zelf meemaken van een NeurOptimal Feedbacktraining waarbij je sensoren op je hoofd kreeg. Helaas betekende het in de rij staan wel het moeten missen van de volgende ronde lezingen. Na enkele rondes werd de keuzestress voor ons in ieder geval teveel en zijn wij voor wat ontspanning richting het universiteitsrestaurant vertrokken, waar de zelfbenoemde Socioloog Des Vaderlands een karaoke-avond hostte. Verlicht met kennis over neurofeedback en bionische armen, met een speciaalbiertje in de hand en meezingend met Robbie Williams’ Angels eindigde voor ons de avond. Voor een grote groep andere bezoekers ging de avond op de klanken van Geza en Manuel Broekman nog door tot in de late uurtjes. Ik zeg: een geslaagde avond, volgend jaar weer!

Geschreven door Robert Aangeenbrug

Robert heeft een HR achtergrond en woont bijna drie jaar in Tilburg. Hij houdt van het leven en geniet als een echte Bourgondiër. Naast het nuttigen van speciaal bier, lekker eten en af en toe een balletje te slaan op het hockeyveld, vindt hij het interessant om een spil te zijn tussen organisatie en individu. Het motiveert hem om het beste uit een individu te halen. Momenteel is hij werkzaam als trainee bij UWV Eindhoven.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *