Schmink op je gezicht, grote flapschoenen aantrekken, een mooie rode neus, een pruik en natuurlijk een kettingzaag en hakbijl meenemen. De killer-clown domineert het nieuws momenteel. Wat bezielt iemand om onschuldige kinderen (en volwassenen!) op deze manier de stuipen op het lijf te jagen?

Coulrofobie

Clowns zijn over het algemeen verspreiders van vrolijkheid, ze zorgen voor een lach en zijn met name positief in het nieuws. Toch komt angst voor clowns veel voor. Het artikel over coulrofobie uit 2011 is één van de meest gelezen artikelen op ons weblog. Niet alleen kinderen, maar ook volwassenen hebben regelmatig last van irreële angst voor clowns, ook wel bekend als coulrofobie.
Coulrofobie valt onder de specifieke fobieën, ongeveer 10% van de samenleving ontwikkelt gedurende zijn of haar leven een specifieke fobie. Behandeling bestaat met name uit blootstellingstherapie, waarbij je langzaamaan gewend raakt aan hetgeen je angst inboezemt.oktoberfest-1567043_1920

Onvoorspelbaarheid

Dat zoveel mensen bang zijn voor clowns komt met name door hun onvoorspelbaarheid. Door de schmink op hun gezicht is de gezichtsuitdrukking moeilijk te lezen en kunnen we de persoon in kwestie lastig inschatten. Het onvoorspelbare gedrag van clowns maakt het er allemaal niet overzichtelijker op. Daarnaast hebben clowns in hun acts ook vaak schrik-effecten zitten. Zeker als kind kan dat je de stuipen op het lijf jagen waarbij je angst voor clowns ook op latere leeftijd gehandhaafd kan blijven.
En films als IT of de berichtgeving van de media rondom killer-clowns zorgt er nou ook niet voor dat we rustig kunnen slapen…social-1206612_1280

Copy-cat

Killer-clowns zijn niet een op zichzelf staand fenomeen. We zien wel vaker, bijvoorbeeld met terreur-daden, dat mensen geïnspireerd raken door elkaar. Waar meestal een ‘gek die niet herkend wil worden’ een bivakmuts op zet en mensen lastig valt zien we nu dat de bivakmuts vervangen wordt door een clowns-kostuum. Daarnaast spreekt de killer-clown natuurlijk tot de verbeelding, juist omdat een onschuldig kinder-figuur tot een horror-ervaring gemaakt wordt.
Via internet verspreid berichtgeving zich supersnel waardoor de killer clown ineens een wereldwijd fenomeen is. Ik kan me zo voorstellen dat killer clowns ook het gevoel krijgen dat ze onderdeel zijn van deze wereldwijde groep.

Terechte angst?

Momenteel lijkt het terecht te zijn om eventjes extra op je hoede te zijn als je een clown tegenkomt. Echter, besef ook dat het een hele kleine groep clowns is (in Nederland, waarschijnlijk één individu) die het voor de grote groep clowns verpesten

Media-aandacht

Maar wat wil zo’n killer-clown nou? Ik denk dat hij of zij op dit moment precies krijgt wat hij wil. Een gestreste samenleving, veel media-aandacht, de MacDonalds verwijderd Ronald McDonald, speculaties en een gevoel van onoverwinnelijkheid omdat ze hem niet kunnen pakken. En dan als kers op de taart zelfs een artikel op PsyBlog.
Als we deze – en andere gekken – eens wat minder aandacht zouden geven, gaat de lol er al snel vanaf en kunnen we weer zorgeloos genieten van de vreugde die clowns horen te verspreiden.
stamp-114438_1280

De telefoon stond roodgloeiend vandaag bij PsyBlog! Zo werd Jerre vanochtend geïnterviewd door Goedemorgen Nederland over Killer-clowns. De uitzending kan je hier terug kijken! En ’s middags kwam Libelle nog even langs om een eigen artikel over coulrofobie te schrijven!

img-20161012-wa0000

Geschreven door Jerre Maas

Jerre is van oorsprong sociaal psycholoog en is tevens de initiatiefnemer van PsyBlog. Hij houdt zich daarnaast bezig met innovatieve presentatieconcepten en presentatietechnieken en het verbeteren van zelfpresentatie. Hij is een enthousiaste en betrokken ondernemer. Meer informatie over Jerre kunt u vinden op www.jerremaas.nl.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *