Je bent jong en zit in de bloei van je leven. De wereld ligt aan je voeten en je hebt alle vrijheid om zelf je keuzes te maken. Toch raken steeds meer jongeren en zelfs kinderen burn-out. Is onze generatie van de toekomst lui en zwak? Of is er meer aan de hand?

De huidige maatschappij en de druk op jongeren

De nieuwe generatie heeft het maar makkelijk en is verwend volgens ouderen. Ze zijn lui en werken niet hard. Vroeger was alles beter 😉. Er bestonden nog geen sociale media en men maakte zich niet of nauwelijks druk over dingen als feestjes, sporten, de nieuwste gadgets en populair zijn. De wereld is in sneltreinvaart veranderd.

We leven in een samenleving waarbij de ontwikkeling van baby’s nauwkeurig wordt bijgehouden via blauwe lijntjes op een computerscherm om te vergelijken met andere baby’s door de consultatiepolitie. In groep 3 zijn er al prestatietests. Ouders pushen hun kinderen om zo goed mogelijk te presteren, zodat hij of zij later kan studeren. Onderling vergelijken kinderen zichzelf al op hele jonge leeftijd met leeftijdsgenootjes. Buitenbeentjes worden vaak gepest.

Bij jongeren zet deze prestatiedrang zich voort. Ze weten niet beter. De wereld is een stuk harder geworden, waarbij we doorslaan in het vergelijken en het moeten presteren. Productie, productie, productie! Want stel je voor dat we niet op maximale capaciteit draaien met z’n allen.

Verschuiving burn-out

Het verschijnsel burn-out is niet nieuw, maar er vindt wel een verschuiving plaats. Het komt steeds vaker voor en ook op steeds jongere leeftijd. Waar voorheen voornamelijk de werkverslaafde veertigers en vijftigers de klos waren is er tegenwoordig een veel bredere groep die burn-out raakt. De ziekte hoeft ook niet, anders dan vaak gedacht wordt, werkgerelateerd te zijn. Burn-out bij jongeren die nog niet werken, zeldzaam? Helaas niet. Het komt zelfs voor bij kinderen. Waar gaat het mis met deze generatie van de toekomst?

Oorzaken

Tegenwoordig ben je volledig zelf verantwoordelijk voor je eigen succes en geluk. De maatschappij eist veel van je in de vorm van werk, privé, sociaal leven, uiterlijk en goede beslissingen nemen. Er zijn zoveel keuzes mogelijk dat jongeren vaak met levensvragen zitten. Dit kan leiden tot veel gepieker en een permanente lamlendigheid waarin sommigen geen keuzes meer durven te maken uit angst dat het de verkeerde is.

Digitalisering speelt ook een grote rol. Het leven wordt digitaler en gaat steeds sneller. Vooral kinderen en jongeren voelen veel druk om aan een perfect plaatje te voldoen en om constant bereikbaar en online te zijn. Hierdoor is deze generatie constant actief op social media en zijn ze hier veelal aan verslaafd. Dit is een voortdurende activiteit in het brein met veel te weinig rustmomenten. Jongeren die appen tijdens het eten, de mobiel meenemen naar de wc of ontbijten achter een computer zijn eerder regel dan uitzondering.

Ook lijkt het erop dat de koptelefoon onderdeel van het hoofd is geworden. Lekker veel prikkels dus en ook reuze gezellig voor de omgeving. De mens is hier helemaal niet voor gemaakt. Constant is men met het hoofd bezig in plaats van met het lichaam, die zich in allerlei herniahoudingen bevindt, waardoor jongeren ook daar lichamelijke klachten van kunnen krijgen.

De crisis heeft ook niet bijgedragen aan de mentale gezondheid van jongeren. Werkgevers hebben veel keuze. Voor jou 100 anderen. Starters komen moeilijk aan een baan, zitten vaak thuis en ervaren daardoor veel stress. Als ze al een baan vinden is het vaak een flexcontract voor weinig salaris, waarbij de persoon zich constant moet bewijzen voor een mogelijk vast contract.

Verandering noodzakelijk

Meer bekendheid van de problematiek onder jongeren is een must. Ook zou het goed zijn voor deze generatie om het leven te versimpelen en te leren meer rustmomenten te pakken. Hier ligt een eigen verantwoordelijkheid, maar ook bij de ouders en de gehele samenleving. De veeleisendheid en hang naar succes zal moeten veranderen op maatschappelijk niveau. Op deze manier kunnen we een hele generatie helpen naar een gelukkiger en meer tevreden leven en besparen we de hele maatschappij een epidemie die zijn weerga niet kent.

Misschien is het toch zo gek nog niet, dat ‘vroeger was alles beter’ 😉.

Bronnenlijst
1. Eachus, P. (2013). Computer-induced health problems. Health Education, 114(1).
2. Nieuws, Omroep Brabant (2015, 7 mei). Honderdduizend jongeren thuis met een burn-out. ‘Gevolg van flexwerk. (TV programma). Eindhoven, Nederland: Omroep Brabant
3. Nieuwsuur (2015, 25 april). Burn-out groeiend probleem onder jonge werknemers. [TV programma]. Nieuwsuur. Hilversum, Nederland: NPO 2
4. Ostovar, S., Allahyar, N., Aminpoor, H., Moafian, F., Nor, M., Griffiths, M. (2016). Internet Addiction and its Psychosocial Risks (Depression, Anxiety, Stress and Loneliness) among Iranian Adolescents and Young Adults: A Structural Equation Model in a Cross-Sectional Study. International Journal of Mental Health and Addiction, 14(3), 257-267
5. Salmela-Aro, K., Upadyaya, K., Hakkarainen, K., Lonka, K., Kimmo, Al. (2017). The Dark Side of Internet Use: Two Longitudinal Studies of Excessive Internet Use, Depressive Symptoms, School Burnout and Engagement Among Finnish Early and Late Adolescents. Journal of Youth and Adolescence, 46(2), 343-357
6. Wood, M., Parenteau, S. (2017). Social media addiction and psychological adjustment: religiosity and spirituality in the age of social media. Mental Health, Religion & Culture, 19(9)

Geschreven door Elias Coenders

Elias is een recent afgestudeerd Klinisch-Neuropsycholoog aan de Universiteit van Leiden. Hij heeft eerder al wetenschappelijk gepubliceerd over Encefalitis via het Erasmus Medisch Centrum in Rotterdam. Zijn passie ligt bij het onderzoek binnen Psychologie en het schrijven/publiceren. Ook heeft Elias een grote passie voor sport. Meer informatie over Elias kunt u vinden via LinkedIn.

2 comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *