Iedereen heeft zo af en toe even zijn dag niet. Hoewel je dan misschien het liefst de hele dag in je bed zou willen blijven liggen, is er een simpele oplossing om je humeur te verbeteren: Sporten! Naast dat bewezen is dat sporten je humeur kan verbeteren, geeft sporten je ook meer energie en vermindert sporten stress. En tien minuten sporten is vaak al genoeg om een resultaat te voelen (Ekkakis et al., 2000)!

Hoe werkt het dan?

Er zijn zowel psychologische als fysiologische verklaringen voor waarom sporten goed is voor je humeur. Psychologisch gezien zorgt sporten vaak voor een gevoel van controle over een situatie, leidt het meestal tot een hogere eigenwaarde, geeft het mensen een gevoel van competentie, en kan het leiden tot samenhorigheid met andere mensen. Dit alles heeft een positief effect op je humeur. Fysiologisch gezien zorgt sporten ervoor dat er meer bloed naar je hersenen stroomt, waardoor er meer zuurstof in je hersenweefsel is. Daarnaast zorgt sporten voor veranderingen in verschillende neurotransmitters in je hersenen, bijvoorbeeld serotonine (Young, 2007). Deze neurotransmitter staat bekend als het ‘gelukshormoon’. Daar word je dus vrolijk van!

Welke sporten werken het beste?

Om je humeur blijvend te verbeteren, kun je het beste drie keer per week minimaal 30 minuten gaan sporten. Onderzoek heeft uitgewezen dat sporten met ritmische en herhaalde bewegingen je humeur het meest verbeteren (Berger & Tobar, 2011). Voorbeelden hiervan zijn hardlopen, fietsen, zwemmen en golfen. Voor je humeur is het verder goed als je geen wedstrijdjes tegen anderen aangaat en dat je de sport beoefent in een voorspelbare omgeving. Oftewel, hardlopen in een rustig stukje natuur is beter voor je humeur dan hardlopen midden in de stad of meedoen aan een atletiekwedstrijd. Maar het allerbelangrijkste is plezier: Het vrolijkste word je van een sport die je leuk vindt (Berger et al., 1998).

Bronnen:
1. Ekkekakis, P. Hall, E., VanLanduyt, L., & Petruzzello, S. (2000). Walking in (affective) circles: can short walks enhance affect? Journal of Behavioral Medicine, 23(3), 245–275.
2. Berger, B., Owen, D., Motl, T., & Parks, L (1998). Relationship between expectancy of psychological benefits and mood alteration in joggers. International Journal of Sport Psychology, 29, 1–16.
3. Berger, B & Tobar, D. (2011). Exercise and quality of life. In T. Morris & P. Terry (Eds). The new sport and exercise psychology companion. (pp. 483-505). Morgantown, WV: Fitness Information Technology.
4. Young, S. N. (2007). How to increase serotonin in the human brain without drugs. Journal of Psychiatry & Neuroscience,32(6), 394–399.

Geschreven door Fleur van Rens

Dr. Fleur van Rens is als ‘lecturer sports psychology’ verbonden aan Murdoch University. Fleur’s PhD richtte zich op het bevorderen van het welbevinden van topsporttalenten. Daarnaast is Fleur geïnteresseerd in onderzoek met betrekking tot het bevorderen van welzijn en prestaties van topsporters en circus artiesten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *