Ik kreeg een mailtje, het attendeerde mij op de boeken van Belmondo. Deze uitgever lanceerde eind 2018 drie nieuwe boekjes, te weten My Career Notes, My Energy Notes en My Leadership Notes. De boeken zijn geschreven door Thomas Beekman en Marilou van der Keur. De boeken kun je werk-gerelateerd inzetten, of voor persoonlijke doeleinden gebruiken. Ik koos voor het laatste en kocht – om wat extra daadkracht bij mijn voornemen te voegen – het boekje My Energy Notes, ik wilde mijzelf dan ook op energiestromen richten, mijn soort van goede voornemen voor het nieuwe jaar…

Goed voornemen… nog steeds?

Inmiddels is het maart, de derde maand in het – nieuwe – jaar. De eerste maanden zijn voorbij en goede voornemens beginnen misschien een beetje af te nemen, of voelen als een sleur. Of heb je er juist nog steeds zin in, gaan die goede voornemens van een leien dakje? Mijn voornemen om meer energie te krijgen – en dat krijg ik van dingen doen die ik leuk vind – gaat op zich best redelijk. Maar soms voelt het een beetje als een kip zonder kop, zo in het wilde weg ‘leuke dingen doen’, maar dan meer omdat het moet. Het organische is weg en het voelt meer als een verplichting. De werkvloer vraagt meer aandacht en tijd. Als ik thuiskom ben ik moe en wil ik niet meer leuk doen, dan wil ik op de bank hangen, verdwijnen in mijn boeken of gewoon niks doen. Maar hoe langer je in deze modus blijf hangen, hoe makkelijker het wordt om dingen af te zeggen. Bij mij begint dat met het afzeggen van sporten. In mijn hoofd bedenk ik smoesjes waarom ik niet wil. Het is druk in mijn hoofd en daardoor kan ik mij niet concentreren, lees: ik moet te veel moeite doen om te focussen. Ik heb hoofdpijn, mijn rug doet pijn en zo kan ik nog wel even doorgaan. Langzaam versloft dat goede voornemen. 

Energy Notes

Ik raak al moe bij het idee dat de werkvloer/maatschappij versnelt en dat nieuwe competenties ontwikkelingen een prioriteit wordt. Maar ik wilde toch juist meer energie? Op mijn bureau ligt het knalgele boekje Energy Notes. Die energie waar ik naarstig naar op zoek ben/was wordt in het boekje ook wel vitaliteit genoemd. Maar vitaliteit bestaat niet alleen maar uit gezond zijn. Het gaat om fysieke, mentale én emotionele kracht waarmee je alles uit het leven probeert te halen. Het boekje laat je aan de hand van diverse testen inzien hoe jouw eigen vitaliteit is, wat vind jij daar belangrijk voor. Waar krijg je energie van? En nu moet ik eerlijk toegeven dat het sporten mij tot op heden – weer – bevalt. Na elke training voel ik me opgelucht. Die metaforische schop onder mijn kont heeft me goed gedaan, ik voel me weer wat vrijer in mijn hoofd. De wolk is deels verdreven. Een stukje minder onweer en storm; wat meer rust, lees energie. Door te kijken naar wat je precies doet, door alert te zijn in de patronen in je gedrag geven de opdrachten je een inzicht waardoor je voor jezelf een persoonlijk doel kan stellen. Alle drie de boeken werken volgens dezelfde leidraad, namelijk: waarom wil ik dit bereiken, wat belemmert me, wat heb ik nodig om dit doel te halen en wat ga ik doen om mijn doelstelling te bereiken.

Positiviteit

Nu een tijdje bezig te zijn, merk ik vooral dat die energie – vitaliteit – voor mij komt door positiviteit en dan met name de positieve energie die je van de kleine dingen kan krijgen. Het zit ‘m voor mij niet in daadwerkelijk ergens naar toe gaan, een wilde achtbaan of naar het strand. Nee, door kleine activiteiten te ondernemen die in het dagelijks leven voorkomen, om daar écht van te genieten. En dat zorgt ervoor dat je met een frisse blik tegen situaties aan kan kijken, misschien durf je het zelfs aan om iets net op een andere manier aan te pakken.

Al eerder schreef ik over het effect van een positieve mindset.  Een zogenaamde growth mindset zal je helpen om je doelstellingen te bereiken. Ook al zit het even tegen, je brein kan leren om positiviteit te gebruiken om resultaten te boeken. Deel je ervaringen, ook al vind je dat eng. Het kan niet alleen jezelf helpen om te groeien in wat je doet, je helpt anderen er ook mee. Door te laten zien wat het met jou gedaan heeft, trigger je misschien anderen. En daarom deel ik dit artikel met jou, om te laten zien dat positiviteit energie oplevert en elkaar versterkt.

Bronnen
https://www.youtube.com/watch?v=pN34FNbOKXc
https://belmondo.com/energy/

Geschreven door Kyki Vermaire

Kyki Vermaire schrijft over onderwerpen die haar in het dagelijks leven bezighouden. Kyki volgde diverse opleidingen aan de Schrijversacademie en is momenteel freelance (creatief) schrijver en redacteur in o.a. de kunst en cultuursector. In haar blogs deelt zij haar ervaringen en zoekt ze naar de balans tussen wetenschappelijke cijfers en emoties. Ze vindt ontspanning in lezen, schrijven, koken en eten. Daarnaast houdt ze van muziek en bezoekt regelmatig concerten. Meer weten over Kyki? Bekijk dan haar website www.kykivermaire.nl!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *