Van 6 tot en met 12 april aanstaande is het #openup-week. Uit onderzoek blijkt dat 55% van de jonge mensen die het afgelopen jaar langer dan twee maanden last hadden van psychische klachten het als een taboe ervaren om over deze klachten te praten, en laat zien dat 42% zich voor zijn of haar klachten schaamt. Het onderzoek is geïnitieerd door 3Vraagt, onderdeel van het Een Vandaag Opiniepanel, in samenwerking met MIND en NPO3FM in het het kader van de #openup-campagne. Deze week is twee jaar geleden begonnen als gezamenlijk initiatief van MIND en Human-platform 3FM Tussenuur. Een stimulans voor jongeren om te praten over je klachten, burn-out, depressie, angst, persoonlijkheids- of eetstoornis of gewoon dat je ’s nachts loopt te piekeren, maak het bespreekbaar.

bron: 3Vraagt

Aan dit onderzoek deden 2.123 jonge mensen mee tussen de zestien en vierendertig jaar. Wederom werd duidelijk dat deze campagne noodzakelijk is: het blijkt dat veel jongeren niet durven te praten over de psychische klachten die ze ervaren, vaak speelt schaamte een grote rol. Er rust nog een taboe op praten over deze klachten, over hoe het nu écht met je gaat. Met deze #openup-campagne willen de initiatiefnemers jongeren aanmoedigen om open te zijn, hierdoor kan er eerder hulp geboden worden. De kans dat klachten verergeren worden hierdoor kleiner.

Scholen kunnen een rol spelen, ze kunnen namelijk lessen over psychische gezondheid aanbieden. Een ruime hoeveelheid deelnemers vindt dat deze lessen standaard in het lespakket van het voortgezet onderwijs opgenomen moet worden, dit zou voor meer kennis en begrip -kunnen- zorgen. Deelnemers die zelf al een ruime tijd met klachten lopen, vertelden dat dergelijke lessen hulp kon bieden om bijvoorbeeld problemen eerder te herkennen en waar/bij wie ze terecht kunnen. Stress is een van de genoemde klachten en is met 67% veruit de grootste klacht onder de deelnemers. Er is vaak geen sprake van slechts één klacht, maar een combinatie van meerdere psychische klachten zoals somberheid, slapeloosheid, eenzaamheid, angst en depressieve gevoelens.

bron: 3Vraagt

NPO3FM en MIND delen tijdens de #openup-week, online en op de radio, ervaringen van jongeren over hun psychische klachten en over hun openup. Zij reageerden op de oproep om anderen te stimuleren om ook te praten en hulp te zoeken. Deze ervaringen kun je (terug)vinden op  www.3fm.nl/openupwww.mindyoung.nl, of zet je radio aan. Andere jongerenmerken zoals FunX, Club Hub, EO Beam, NPO3.nl en NOS Stories sluiten ook aan.

Geschreven door Kyki Vermaire

Kyki Vermaire schrijft over onderwerpen die haar in het dagelijks leven bezighouden. Kyki volgde diverse opleidingen aan de Schrijversacademie en is momenteel freelance (creatief) schrijver en redacteur in o.a. de kunst en cultuursector. In haar blogs deelt zij haar ervaringen en zoekt ze naar de balans tussen wetenschappelijke cijfers en emoties. Ze vindt ontspanning in lezen, schrijven, koken en eten. Daarnaast houdt ze van muziek en bezoekt regelmatig concerten. Meer weten over Kyki? Bekijk dan haar website www.kykivermaire.nl!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *