In deel 2 van PSYblog’s special over online begeleiding, vraagt reporter Jiska één van de e-health pioniers des lands en tevens auteur van het gelijknamige boek, de hemd van het lijf. En dat juist in een week waarin de media kopt over het belang van innoveren om de GGZ van ondergang te redden. Zorgverlenend Nederland is meer dan klaar voor een kijkje in de e-keuken!

Wie ben je en wat doe je?

Ik ben online psycholoog, dat wil zeggen dat ik dagelijks bezig ben met hoe internet en andere technologieën kunnen worden ingezet om gedragsontwikkeling optimaal te ondersteunen. Bij eCoachPro werk ik samen met een team van psychologen, coaches en andere gedragsexperts aan innovatieve projecten om persoonlijke en professionele ontwikkeling voor iedereen binnen handbereik te brengen.

Wat is volgens jou het grootste verschil tussen e-coaching en reguliere coaching (face-to-face)?

Er zijn zoveel verschillen dat mijn collega Anne Ribbers en ik er samen een boek over hebben geschreven, met de titel ‘E-coaching, direct aan de slag met Het Nieuwe Coachen’ (lees hier boekrecensie E-coaching). Laat ik het hier houden bij het belangrijkste verschil, dat zit in het feit dat je met behulp van e-coaching veel meer contactmomenten kunt hebben met een cliënt. Door vaker kort contact te hebben is een begeleidingstraject op te delen in kleine behapbare stappen waardoor iemand vaker succeservaringen zal hebben en daarmee meer gemotiveerd blijft om bezig te zijn met zijn of haar ontwikkelingsproces. Uiteindelijk kun je met e-coaching dichter op het ontwikkelingsproces van een cliënt zitten. Overigens ben ik voorstander van blended coaching waarbij je het beste uit twee werelden (e-coaching en reguliere coaching) met elkaar combineert.

Dit jaar verscheen een nieuw boek van jullie hand: ‘E-health, handboek voor zorg- en hulpverleners.’ Gefeliciteerd! Wat maakt dat jullie opnieuw in de pen zijn geklommen?

Naar aanleiding van ons vorige boek E-coaching kregen we vaak de vraag van mensen uit de zorg of we een vergelijkbaar boek konden schrijven speciaal voor zorg- en hulpverleners. Er wordt namelijk al geruime tijd over gesproken dat e-health voor een doorbraak gaat zorgen in de manier waarop wij zorgverlening vormgeven. Echter, hierbij gaat het vooral over allerlei nieuwe technologieën, platformen en innovatieve apps maar is er nauwelijks aandacht voor de mensen die deze toepassingen in hun dagelijks werk zouden moeten opnemen. Oftewel, er wordt veel over zorg en zorgverleners gepraat maar niet over hoe deze zorgprofessionals daadwerkelijk aan de slag kunnen met e-healthtoepassingen. Met ons boek proberen we enerzijds toe te lichten waarom het logisch is dat we op het punt zijn aanbeland dat we met e-health de zorg kunnen verbeteren en anderzijds bieden we concrete handvaten hoe je als zorgverlener e-health kunt opnemen in je dagelijks praktijk!

Waarom moet de zorgverlener juist nu aan de slag met e-health?

Veel zorgverleners die ik voor dit boek gesproken heb, gaven aan dat ze de inzet van technologie als een bedreiging zagen voor hun rol als zorgverlener en waren tevens bang dat het werk er onpersoonlijker door zou gaan worden. Niets blijkt minder waar te zijn, je blijft als zorgverlener van cruciaal belang voor het zorgproces en e-health biedt de mogelijkheid om het contact met je patiënten juist te verdiepen en versterken. Bovendien, patiënten worden steeds mondiger, zijn steeds beter ingelicht en verwachten in toenemende mate dat ze ook via internet bezig kunnen zijn met hun gezondheid. Het lijkt dan ook verstandig om je als zorgverlener te gaan verdiepen in de mogelijkheden van e-health.

ontwerp: Suzanne Dirne

Tot slot vraagt PSYblog zich af: is de geestelijke gezondheidszorg vergeleken met andere sectoren juist laat met digitale revolutie (bijvoorbeeld vergeleken met internet bankieren)?

Dat denk ik wel, maar niet alleen binnen de ggz, ook binnen het onderwijs en andere branches waar professionals werken met mensen gaan de acceptatie langzaam. Het gaat hier vaak om professionals die bewust gekozen hebben voor mensenwerken en vaak minder op hebben met technologie. Echter, zodra iemand ziet dat technologie het werk juist leuker kan maken en een echte meerwaarde kan betekenen voor zijn of haar patiënten, cliënten of studenten, verdwijnt de koudwatervrees en ontstaat er enthousiasme om met e-health aan de slag te gaan. Wij hopen daar met dit nieuwe boek een bijdrage aan te leveren.

Één ding is zeker: er is geen ontkomen meer aan, de digitale toekomst van de geestelijke gezondheidszorg is nu! En PSYblog is voorbereid. Hartelijk dank voor het delen van kennis en kunde, Alexander!

In de finale van deze special over online begeleiding, de boekrecensie van ‘E-health, handboek voor zorg- en hulpverleners’! Stay tuned…

Geschreven door Jiska Duurkoop

Jiska is afgestudeerd in de toegepaste psychologie en werkt als levensloopcoach in de autismezorg. Lezen en schrijven om nieuwe werelden te verkennen, deed Jiska al voordat zij haar veters kon strikken. Tot op heden heeft haar pen altijd haar verwondering gevolgd. Vandaag de dag gaat haar aandacht uit naar hoe kennis benut kan worden om de kwaliteit van (samen)leven te verbeteren. Dit bracht Jiska onder meer tot het onderzoeken van de spraakmakende diversiteittraining ‘Blue Eyes Brown Eyes’, beter bekend als ‘Het Grote Racisme Experiment’. Hierover schreef zij voor PsyblogNL een veelgelezen ervaringsverslag. Het jaar 2018 belooft voor Jiska ook een bijzonder jaar te worden ten aanzien van het schrijverschap: van haar hand verschijnt het debuut StraatPraat (www.straatpraat.eu), over de eigentijdse geheimtaal straattaal.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *