Weet u het nog? Het satirische verhaal waarin het communisme beschreven werd aan de hand van een boerderij? Waar de varkens het voor het zeggen kregen na het omver werpen van het regime van de boer? En de varkens vervolgens zelf minimaal een net zo erge tiran bleken te zijn?
Vorig jaar las ik voor het eerst Animal Farm van George Orwell; een echte klassieker. Een aantal weken geleden kreeg ik het verzoek om Animal University te lezen; geïnspireerd door het boek van Orwell, maar nu met een vergelijking die veel dichter bij me staat; de wantoestanden in de wetenschappelijke wereld.

Het aantal wetenschappers dat de afgelopen jaren beticht is van plagiaat, data-manipulatie en machtsmisbruik stijgt nog steeds. Universiteiten nemen maatregelen en ethische codes worden herzien. Ondertussen blijven ook de verhalen van jonge, ambitieuze wetenschappers doorsijpelen over de perverse systemen die in de wetenschap aanwezig blijven.
Het boek Animal University gaat over Rembrandt, een student aan de Prestigieuze University for Animals. Als ambitieuze student komt hij binnen en al snel ontdekt hij dat niet alles is wat het lijkt. Nadat hij erachter komt dat één van zijn professoren wellicht niet helemaal eerlijk is geweest over de herkomst van data bij het schrijven van artikelen en hij dit aan probeert te kaarten bij verschillende commissies, merkt hij dat de professor in bescherming wordt genomen door de organisatie. Rembrandt is echter volhardend, maar komt er gedurende zijn queeste steeds meer achter hoe de Universiteit haar professoren beschermd.

Kern van waarheid

Gelukkig is het op de meeste Universiteiten uitgesloten dat ‘waarheid-zoekers’ worden vergiftigd, maar veel van de situaties waarin Rembrandt terecht komt zijn gebaseerd op waargebeurde verhalen, net zoals dat in Animal Farm het geval was. Het boek is dan ook een feest van herkenning voor studenten en iedereen die werkzaam is of affiniteit heeft met de academische wereld.
Het is een heerlijk boek dat je binnen een paar uur gelezen hebt en dat tevens laat zien hoe wetenschappers de afgelopen decennia hun wanpraktijken hebben voort kunnen zetten. Tevens laat het zien binnen welk systeem deze wetenschappers moesten functioneren en hoe we hun gedrag kunnen verklaren. Een aanrader dus!

Geschreven door Jerre Maas

Jerre is van oorsprong sociaal psycholoog en is tevens de initiatiefnemer van PsyBlog. Hij houdt zich daarnaast bezig met innovatieve presentatieconcepten en presentatietechnieken en het verbeteren van zelfpresentatie. Hij is een enthousiaste en betrokken ondernemer. Meer informatie over Jerre kunt u vinden op www.jerremaas.nl.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *