De zoektocht naar een nieuwe baan kan voor onzekerheid zorgen. Je krijgt met afwijzing te maken en dit kan invloed hebben op het zelfvertrouwen. In deze blog geef ik je vier tips om zelfverzekerd en positief door het sollicitatieproces heen te komen.

Tip 1: Blijf bezig

Tijdens jouw banenzoektocht is het belangrijk om jezelf te blijven ontwikkelen. Op deze manier kom je in aanraking met nieuwe kansen en misschien wel toekomstige werkgevers. Doe daarom vrijwilligerswerk, help mee met (sport)evenementen, volg workshops en ga netwerken. Dit is niet alleen gunstig voor je CV en persoonlijke ontwikkeling maar er kan ook zo maar een baankans uit rollen.

Tip 2: Pas jouw checklist aan

Leg de lat niet te hoog voor jezelf en wees niet te streng. Hetzelfde geldt voor de baan waar je naar op zoek bent. Soms kun je beter ergens onderaan de ladder beginnen en vervolgens omhoog klimmen dan maanden lang werkloos zijn in afwachting op op een droombaan. Misschien vind je iets met minder uren dan je in eerste instantie zou willen maar biedt het wel het ideale takenpakket of had je de functie vooraf niet voor ogen maar is het wel bij een bedrijf waar je graag zou werken. Ga in zulke gevallen aan de slag en zie hoe het uitpakt!

Tip 3: Weet wat je te bieden hebt

Om te weten te komen wat je te bieden hebt is het belangrijk om na te denken over jouw sterke punten. Probeer vervolgens scenario’s te bedenken waarin je deze sterke punten hebt gebruikt. Zo bewijs je aan jezelf dat je deze sterke punten daadwerkelijk bezit.

Door dit te doen activeer je een positieve mindset bij jezelf en creëer je meer zelfwaardering. Dit is ook een handige oefening voor een sollicitatie zodat je jouw kwaliteiten goed kunt benoemen tegenover potentiële werkgevers.

Tip 4: Stel jouw eisen vast

Iemand met een concreet doel voor ogen zal dit eerder behalen dan iemand die totaal niet weet wat hij wilt. Een beroepskeuzetest is vaak een handige tool om meer inzicht te krijgen in banen die bij jouw interesses passen. Zorg dat je een goede CV en motivatiebrief klaar hebt liggen. Pas deze aan per ontvangend bedrijf en stuur dit naar zoveel mogelijk potentiële werkgevers.

Het is dus belangrijk om te weten wat je wil en wat je te bieden hebt. Hou vast aan jouw kwaliteiten en ga hier mee verder. Succes!

Geschreven door Daphne Maczolleck

Daphne Maczolleck is 23 jaar en werkt als digital PR medewerker bij YoungCapital. Ze studeert Media en Entertainment Management en is gespecialiseerd in nieuwe media. Door dit te combineren met haar kennis van recruitment schrijft ze interessante blogs.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *