Twijfel jij wel eens aan jouw vaardigheden en potentie om succesvol te zijn op werk? Dan ben je beslist niet de enige. 22% van de Nederlandse werknemers ervaart deze gedachten namelijk ook. Dit is een opmerkelijke toename, want in 2016 was dit nog slechts 8%. Dit blijkt uit recente data van onderzoeksbureau Motivaction in opdracht van recruitmentspecialist YoungCapital. Daarom geeft deze blog vijf handige tips om je zelfvertrouwen op de werkvloer te boosten.

Durf aanwezig te zijn

Laat jezelf niet onder tafel schuiven tijdens vergaderingen en durf je mening te uiten. Het doel om de waarheid te achterhalen is namelijk een kenmerk van iemand met zelfvertrouwen. Wees daarom niet bang om een keer ongelijk te hebben. Maak daarnaast kenbaar dat je goed naar anderen kan luisteren. Dit straalt zelfvertrouwen uit en dat zul je ongetwijfeld gaan voelen.

Benoem jouw competenties

Focus op jouw sterke kant en doe dit vooral tegenover jezelf. Wat maakt jou een harde werker en een meedenkende collega? Wees concreet en benoem bijvoorbeeld niet alleen dat je een altijd bereid bent om collega’s te helpen, maar bedenk ook concrete scenario’s waarin jij dit hebt laten zien. Door dit te doen activeer een positieve mindset bij jezelf en dit is natuurlijk bevorderend voor je zelfvertrouwen.

Wees niet bang om fouten te maken

Fouten maken op de werkvloer is heel menselijk. Door dit te realiseren kun je de angst om te falen ook beter relativeren. Het is niet zo dat al jouw goede prestaties worden vergeten wanneer je een keer een mindere prestatie levert. Blijf positief en volg vooral de vorige tip op wanneer je jezelf een keer teleurstelt. Door dit te doen kun je namelijk een  growth mindset bij jezelf stimuleren.

Geef vaker een compliment

Verbeter de wereld, begin bij jezelf. Geef collega’s vaker een oprecht compliment en maak je waardering voor hun meer kenbaar. Het ontvangen van waardering is namelijk ontzettend belangrijk. Zo is gebleken dat 79% van de werknemers ontslag neemt vanwege een gebrek aan waardering (recruitment guide, Young Capital). Door een ander een goed gevoel te geven, zul jij dit zelf trouwens ook krijgen. Als natuurlijk gevolg zul je ook meer positiviteit van anderen terugkrijgen.

Vraag vaker om hulp en feedback

Vragen om hulp is niet altijd een teken van zwakte. In veel situaties is het juist zelfs een hele sterke eigenschap. Hierdoor creëer je namelijk meer kansen om je prestaties te bevorderen. Verder is een laag zelfbeeld ook vaak afkomstig uit onzekerheden over wat anderen van jou vinden. Door daarom vaker om feedback te vragen help je onjuiste negatieve gedachten over jezelf sneller de wereld uit.

Begin vandaag nog!

Blijvende gedragsverandering is het meest haalbaar wanneer het concreet en stapsgewijs plaatsvindt. Kies daarom één van de tips uit en ga daar vandaag nog mee aan de slag. Je zult snel opmerken dat jouw succesgevoel op werk zal toenemen. Succes!

Geschreven door Kristy Timmers

Kristy Timmers is 24 jaar en werkzaam als online marketeer bij YoungCapital. Ze heeft twee Masters binnen de sociale wetenschappen en weet daarom veel over psychologische onderwerpen. Door dit te combineren met haar kennis over recruitment schrijft ze met veel plezier interessante gastblogs, je leest ze hier!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *