Veel studenten ervaren studeren als een stressvolle tijd. Je krijgt te maken met deadlines, tentamenstress, studieleningen, een propedeuse, je studiekeuze en ga maar door. In deze blog deel ik daarom mijn tips voor het omgaan met studiestress.

Stapje voor stapje


‘Het valt allemaal wel mee’. Die zin haalde altijd het bloed onder mijn nagels vandaan. Het voelt namelijk niet alsof het allemaal wel meevalt als je studiestress ervaart. Maar uiteindelijk zit er een kern van waarheid in.

Als je dingen uitstelt kunnen ze groter en groter worden in je hoofd. Dit kan voor veel stress zorgen. Maar als je ze uiteindelijk doet ‘valt het wel mee’. Daarmee wil ik zeggen dat het allemaal wel meevalt als je de opdracht stapje voor stapje uitvoert. Je zal merken dat je het groter hebt gemaakt in je hoofd en dat je het gewoon kan!

De studiebegeleider is jouw beste vriend

Soms voelt het alsof niks lukt, iedereen tegen je is en die ene docent jou uit de grond van zijn hart haat. Dit kan veel stress veroorzaken en als je hier niks mee doet gaat deze stress ook niet weg. Daarom is het soms fijn om met de studiebegeleider van jouw opleiding te praten. Zij zijn er om jou te helpen en willen net zo graag als jij dat je zo snel mogelijk slaagt.

Ik vond het lastig om naar mijn studiebegeleider te stappen omdat ik bang was dat zij mij zou vertellen dat ik het nu echt helemaal verpest had. Maar zoals ik al zei, studentenbegeleiders zijn er om jou te helpen en niet om boos op je te worden als het even niet lukt. Het is iemand waar je op kan rekenen als alles even tegen zit.

Communiceren is heel belangrijk

De zin ‘Ik ben ook nog niet begonnen!’ is precies wat je wil horen als je jouw opdracht ook hebt uitgesteld tot het laatste moment. Maar het feit dat die zin voor zo’n opluchting zorgt laat zien dat studenten vaak denken dat ze er alleen voor staan. Dat zij de enige zijn die achter lopen en soms moeite hebben met studeren. Maar in werkelijkheid zijn er veel meer studenten die er zo in staan als jij of eerder hetzelfde hebben meegemaakt. Praat er dus over! Je medestudenten weten hoe het is en kunnen je helpen met jouw opdrachten en de stress. 

Wees niet te hard voor jezelf

En als laatste, wees niet te hard voor jezelf. Soms lukt iets niet en voelt dat alsof dat het einde van de wereld is. Maar onthoudt dat je er niet alleen voor staat en er altijd mensen zijn die je willen helpen.

Geschreven door Daphne Maczolleck

Daphne Maczolleck is 23 jaar en werkt als digital PR medewerker bij YoungCapital. Ze studeert Media en Entertainment Management en is gespecialiseerd in nieuwe media. Door dit te combineren met haar kennis van recruitment schrijft ze interessante blogs.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *